Ontdek hoe anderen omgaan met hun verdriet
Een handleiding om te rouwen bestaat niet. Maar je kunt wel kracht putten uit verhalen van mensen die weten hoe het is.
Lees het verhaal van Carina
Carina verloor in korte tijd haar man èn haar vader en deelt hoe zij de periode na het verlies heeft ervaren.
‘Plotseling moest ik van alles regelen en was ik helemaal op mezelf aangewezen. Ik kwam er niet doorheen en begon het regelwerk op de lange baan te schuiven. Ik voelde wel de druk van de dingen die ik moest doen maar het kwam niet uit mijn handen.
Emotioneel had ik het ook moeilijk, maar ik durfde dat niet te delen. Bij vrienden voelde ik me teveel. Wij waren altijd samen met drie getrouwde stellen. En nu zat ik daar ineens alleen met mijn verdriet. Mijn zoon is een erg lieve jongen maar hij is van nature ook een beetje gesloten. Ik wilde mijn verdriet daarom niet bij hem neerleggen.
Ik voelde niet de vrijheid om volledig open te praten over wat ik dacht en voelde. Na een tijdje vragen mensen er ook minder naar. Ik begon me af te zonderen van de mensen om me heen. Ik was vooral thuis en ging naar mijn werk, maar dat viel ook niet mee. Hoe gaan andere mensen om met hun verdriet, vroeg ik me af. Ik ben toch niet de enige die dit meemaakt?’
Iedereen vindt een eigen weg na verlies. En toch zijn er een aantal dingen die veel mensen in rouw op dezelfde manier ervaren.
Herken jij jezelf hierin?
- Je moet zoveel regelen ineens
- Je wilt doorgaan met je leven; verbondenheid met familie en vrienden, je werk
- Maar je weet niet altijd hoe
- Je bent emotioneel
- En voelt je soms bezwaard om dat te delen
- Je omgeving begrijpt het niet altijd en mensen zijn ook met hun eigen leven bezig
- Je had zo graag willen praten met diegene die je moet missen
- Je hebt fysieke klachten, slaapgebrek en het gevoel vast te lopen
Carina merkte dat ze niet meer zichzelf was. Ze wilde uit de negatieve spiraal komen en daar vond ze hulp bij.
‘Ik vond een luisterend oor. Eindelijk iemand die me echt in mijn waarde liet. Daardoor kon ik onbevangen praten. Tijdens ieder gesprek maakten we een paar concrete afspraken voor dingen die ik ging aanpakken. Daardoor ging ik weer actie ondernemen, ik kwam in beweging. Ik praatte met mijn vrienden en kennissen over dat ik me teveel voelde en kwam erachter dat ik dat zelf had ingevuld voor hen. Ik vroeg mijn zoon om hulp bij een paar praktische zaken. ‘Dat had je toch veel eerder kunnen zeggen, mam’, zei hij.
Natuurlijk gaat er wat tijd overheen om deze stappen te zetten. En het blijft hard werken. Maar op dit moment voel ik me weer een stuk prettiger dan een tijdje geleden. Ik heb meer rust gevonden. Ik durf hulp van buitenaf te vragen zonder me schuldig te voelen. Ik had dit zetje echt even nodig. Ik heb de glans van mijn leven weer terug.’
- Carina uit Veldhoven
Persoonlijke rouwondersteuning
Wij kunnen je helpen omgaan met je verdriet. Onze persoonlijke rouwondersteuning is speciaal ontwikkeld voor mensen die behoefte hebben aan een onbevooroordeeld luisterend oor.
Wat zegt rouwdeskundige Daan Westerink over omgaan met verdriet
Rouwdeskundige Daan Westerink deelt in haar boeken en tv-programma’s veel over hoe om te gaan met verlies. Ze geeft aan dat je jezelf opnieuw mag uitvinden na verlies. “Ook jaren later nog, is degene die er niet meer is, van belang in jouw leven.”
Chat met onze medewerkers
‘De rouwondersteuning haalt je op een simpele manier uit een diep dal, waardoor je weer een stap vooruit kunt zetten.’
Elise
‘Sinds ik hulp heb, is het rouwproces voor mij geen taboe meer. Ik durf mijn kwetsbaarheid beter te laten zien en ga weer naar buiten. Ik heb weer meer zin in het leven.’
Manon uit Nieuwerkerk aan den IJssel
‘Ik ga door de sessies weer vooruit in plaats van achteruit. Er zullen vast nog wel moeilijke momenten komen maar ik heb nu handvatten om niet meer terug te vallen.’
Ingrid uit Zuid-Beijerland