• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Groene Uitvaart

Duurzaamheid is allang niet meer slechts een trend, het is een levensstijl geworden. Wij dragen daaraan bij door de mogelijkheid te bieden om je uitvaart zo duurzaam mogelijk in te vullen.
Als marktleider willen we onze verantwoordelijkheid nemen om de wereld leefbaar te houden, ook voor de toekomstige generaties. Daarom spannen wij ons in om op alle terreinen milieuwinst te realiseren.

De groene visie van DELA

In 2030 willen we dé kennisspecialist en marktleider op het gebied van klimaatneutrale uitvaarten zijn. Ons doel is dat al onze eigen uitvaarten in 2030 klimaatneutraal zijn. Begin 2019 hebben we hierin een belangrijke stap gezet door in crematorium Nedermaas in Geleen de eerste elektrische crematieoven van Nederland te plaatsen. 

Naast elektrisch cremeren, vind je bij ons bijvoorbeeld ook groene alternatieven voor een kist en duurzaam drukwerk van 100% gerecycled papier. Bovendien bekijken wij bij alle toekomstige verbouwingen hoe wij onze locaties zo duurzaam mogelijk kunnen maken. 

Ook hebben wij een eigen natuurbegraafplaats en zijn wij aangesloten bij Greenleave. Dat is een stichting die zich inzet voor duurzame uitvaarten. 

5 duurzame keuzes

DELA is opgericht vanuit de gedachte dat we zorgen voor elkaar. Dit betekent ook bijdragen aan een schonere wereld. Daarom helpen we je graag bij het maken van duurzame keuzes. 

Derek Wilson is business consultant en mede verantwoordelijk voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen bij DELA. Hij buigt zich over het verduurzamen van de uitvaarten. ‘Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook een uitvaart kan “groen” zijn. Door bewuster te kiezen, kan iedereen vriendelijker zijn voor de aarde en deze zo schoner achterlaten.’ 

Maar wat zijn duurzame keuzes voor een uitvaart? We zetten er een paar voor je op een rijtje:


1. Kist, opbaarplank en/of lijkwade

Een kist of opbaarplank van massief onbehandeld hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling en is milieuvriendelijker dan een kist van spaanplaat. Helemaal als de binnenbekleding van bijvoorbeeld linnen is. Als standaard kist gebruiken wij tegenwoordig een massieve vurenhouten kist.

Duurzame keuzes:
Een massieve kist van vurenhout
Een massieve kist van Hollandse eik
Een opbaarplank met linnen lijkwade van Hollandse den 

2. Horeca

Je kiest voor duurzaam door te kiezen voor lokale leveranciers of voor producten uit de streek, uit het seizoen, biologisch geteeld of overwegend plantaardig. Deze producten hebben vaak keurmerken als EKO, MSC, Fairtrade en/of Streekproduct.


Duurzame keuzes:
• Kraanwater, fairtrade en/of biologische koffie en thee (standaard op alle DELA-locaties)
• Opties uit het duurzame assortiment van DELA-locaties. Vraag bij de locatie naar de mogelijkheden.

3. Vervoer

Wist je dat veruit de meeste CO2-uitstoot van een uitvaart (meer dan 60%) wordt veroorzaakt door bezoekersvervoer? Door de opbaring, condoleance en uitvaart op één locatie te regelen, verklein je de CO2-uitstoot van het vervoer. Ook zou je kunnen kiezen voor een auto met een milieuvriendelijke motor. Elektrisch of hybride vervoer is ook een groenere optie.

Duurzame keuzes:
• Opbaring, condoleance, uitvaart op één locatie
• Inzet van loopkoets of elektrisch/hybride vervoer

4. Opbaren

Een opbaring kan zowel thuis als in het uitvaartcentrum. Een opbaring in het uitvaartcentrum is de duurzaamste keuze, omdat dit vaak minder energie kost.

Duurzame keuzes:
• Opbaren in het uitvaartcentrum
• Ingekorte duur van de (thuis)opbaring

5. Grafmonumenten

Om de gevolgen van grafmonumenten op het milieu te verkleinen, kun je kiezen voor gerecycled of hergebruikt materiaal. Granieten of andere natuurstenen monumenten krijgen hierdoor een nieuw leven. Je kunt ook kiezen voor een boom, plant, of ander aandenken van natuurlijk materiaal.

Daarnaast is er nog de optie om te kiezen voor een natuurbegraafplaats. Natuurbegraven is een eeuwenoud gebruik, maar in Nederland is het voorbijgestreefd door het begraven op een begraafplaats of cremeren. Sinds de trend dat mensen bewuster bezig zijn met duurzaamheid en duurzaam leven, is het natuurbegraven herontdekt. 

Duurzame keuzes:
• Gerecyclede of hergebruikte grafmonumenten en gedenkstenen
• Natuurbegraafplaats
 

Wat is een duurzame uitvaart?

De uitvaartondernemers van GreenLeave hebben de onderstaande punten opgesteld om te bepalen of een uitvaart duurzaam is. Deze zijn goedgekeurd door Stichting Natuur en Milieu.

- Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen
- Zo min mogelijk gebruik van toxische stoffen
- Het bewaren van biodiversiteit
- Een energiezuinig productieproces
- Zo min mogelijk en zo efficiënt mogelijk transport
- Eerlijke arbeidsomstandigheden

Via de uitvaartverzorger in jouw regio kun je het duurzame aanbod van de betreffende regio bekijken. Lees hier hoe DELA de kernprincipes van GreenLeave invult als duurzame uitvaartondernemer.

Wat kan ik zelf doen?

Steeds meer mensen leven milieubewust en vinden duurzaamheid een belangrijk thema. Ook bij een uitvaart kun je rekening houden met het milieu. Met kleine stappen kun je een uitvaart al duurzamer vormgeven. 

Derek Wilson: ‘Je kunt van alles verzinnen om een uitvaart duurzamer te regelen. Geef bijvoorbeeld een grafsteen een tweede leven of neem bloemen mee naar de uitvaart die de overledene thuis had staan, in plaats van te kiezen voor een rouwboeket’.  In zijn blog vertelt Derek hier meer over. 

Download onze handige checklist voor een duurzaam afscheid.

1. In de kist

Bij het uitkiezen van de kleding kun je ook rekening houden met duurzaamheid. Denk dan aan kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, wol en/of linnen. Je kunt ook een aandenken van natuurlijk materiaal meegeven zoals een bloem, of een boodschap of schets op duurzaam papier.

2. Rouwdrukwerk

Ook met het rouwdrukwerk kun je kiezen voor duurzamere keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld de rouwkaart laten drukken op 100% gerecycled en ongebleekt papier. Een digitale rouwkaart is ook een groene keuze. 

3. Rouwboeket

Een boeket van bloemen uit eigen tuin of uit een pluktuin is een duurzame keuze. Je kunt ook kiezen voor bloemen van een bloemist met het keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist’. Een andere mogelijkheid is om aan de gasten te laten weten dat jouw dierbare vanwege duurzaamheid liever geen bloemen wilde.

4. Herinneringsproducten

Als herinneringsproduct kun je kiezen voor een urn van hout of een biologische afbreekbare urn van aarde of zout. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het uitdelen van biologische bloembollen of spulletjes uit een verzameling van de overledene. 

Chat met onze medewerkers