• Overlijden melden - 0800 955 66 55 (24 uur per dag) 

Hoelang duurt een begrafenis?

Afscheid nemen van een dierbare is een verdrietig moment. Het is voor het rouwproces belangrijk dat dit op een rustige en goede manier gebeurt. De nabestaanden en de overledene zelf bepalen hoe de begrafenis eruit komt te zien. En dus ook hoelang deze duurt.

Hoeveel uur duurt een begrafenis ongeveer?

De duur van een begrafenis is afhankelijk van de invulling die de overleden persoon en de nabestaanden geven aan het afscheid. Een begrafenis zonder herdenkingsdienst vooraf duurt al snel zo’n twee uur. Is er wel een herdenkingsdienst? En is er na afloop gelegenheid tot condoleance in een condoleanceruimte of op een andere locatie? Of zijn er andere rituelen en wensen die extra tijd in beslag nemen? Dan kan de begrafenis meer dan vier uur duren.

Herdenkingsdienst

Voorafgaand aan de begrafenis is er vaak een herdenkingsdienst. Dit kan een religieuze plechtigheid zijn zoals een dienst in de kerk, in een moskee of een ander gebedsgebouw. Gebeden, lezingen en muziek zijn vaak onderdeel van zo’n religieuze plechtigheid. Ook kunnen de nabestaanden herinneringen ophalen aan de overledene.

Ook als iemand niet-religieus was, wordt er meestal een herdenkingsdienst gehouden. Bijvoorbeeld op een plek die van bijzondere betekenis was voor de overledene en de nabestaanden. Het is vaak ook mogelijk om de herdenkingsdienst bij het uitvaartcentrum te houden.

Graflegging

Na de herdenkingsdienst wordt de overledene naar zijn laatste rustplaats gebracht. Dit wordt ook wel de graflegging genoemd. De kist kan door nabestaanden naar de begraafplaats worden gedragen. Daarna is het tijd om afscheid te nemen.

Nabestaanden bepalen zelf hoe zij dit afscheidsritueel in willen vullen. Er kan nog iets gezegd worden door bijvoorbeeld een geestelijke of door de familie zelf. Soms werpen aanwezigen een schepje aarde op de kist of bijvoorbeeld een bloem, brief of iets anders dat voor hen van betekenis is.

Condoleance

Na afloop is er vaak de mogelijkheid om nabestaanden te condoleren en nog even na te praten met iets te drinken en te eten. Dit kan in een condoleanceruimte van het uitvaartcentrum of op een andere locatie zoals een restaurant.

Meer informatie?

Heb je vragen over een uitvaart? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is? Of twijfel je over de uitvaartwensen? Bekijk de manieren waarop DELA een uitvaart kan regelen of bel de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). We denken graag met je mee over een mooi afscheid.