• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Een uitvaart regelen bij DELA

Ik moet een uitvaart regelen

Zodra een uitvaart geregeld moet worden, komt er een hoop op je af. In een korte tijd krijg je veel informatie en moet je veel keuzes maken. Heeft de overledene een uitvaartverzekering of was dit niet het geval? Wil je volledig de zorg uit handen geven aan een uitvaartverzorger of wil je zelf een aantal zaken regelen? En hoe weet je dan dat je niets over het hoofd ziet?

Op deze pagina geven we je zoveel mogelijk handvatten, zodat je weet wat er van dag tot dag allemaal op je af kan komen bij het regelen van een uitvaart. Stap voor stap helpen we je door de verdrietige dagen voor en rondom de uitvaart. Dat geeft rust. Iedereen kan terecht bij DELA voor een uitvaart en een betrokken team uitvaartverzorgers bij jou uit de buurt kan je helpen om de uitvaart naar wens vorm te geven.

Een uitvaart regelen bij DELA

DELA helpt om de uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Een betrokken team uitvaartverzorgers staat voor je klaar om de uitvaart naar wens te regelen.

Een uitvaart regelen in coronatijd

Nabestaanden kunnen zelf kiezen hoe het gesprek met de uitvaartverzorger plaatsvindt. Dit kan op afstand via videobellen, bij u thuis aan tafel met de uitvaartverzorger of een combinatie hiervan. Natuurlijk met alle aandacht die nodig is om een mooie uitvaart te regelen.

Wil je meer informatie over het regelen van een uitvaart in coronatijd? Bekijk onze corona-informatiepagina.

Een uitvaart regelen in het buitenland

Overlijdt een dierbare tijdens een vakantie in het buitenland? Lees hier alles dat je moet weten over het regelen van een uitvaart in het buitenland.

De uitvaart van dag tot dag

In het stappenplan hieronder kun je zien wat er de komende periode allemaal moet gebeuren. Onderaan deze pagina vindt je de mogelijkheid om het stappenplan te downloaden. De download kun je vervolgens ook printen zodat je het stappenplan altijd bij de hand kan hebben.

Dag 1: het overlijden

Informeer je huisarts

Informeer de huisarts bij een overlijden thuis. Bij een overlijden in het verpleeg-, verzorgings- of ziekenhuis wordt de behandelend arts automatisch geïnformeerd. De arts stelt de verklaring van overlijden op.

Overlijdt je dierbare tijdens een vakantie in het buitenland? Informeer dan de alarmcentrale van de reisverzekering. Lees hier meer over het regelen van een uitvaart in het buitenland.

Informeer je omgeving

Licht familie en vrienden in over het overlijden.

Bel de uitvaartverzorger

Een uitvaartverzorger helpt om de uitvaart samen met jou vorm te geven. Zodat je afscheid kunt nemen op een manier die bij jou en je overleden dierbare past. Het kiezen van een uitvaartverzorger is dan ook een belangrijk moment.

Wil je de uitvaart door DELA laten verzorgen? Dan maak je een goede keuze. DELA verzorgt namelijk al meer dan 80 jaar uitvaarten voor zowel leden als niet leden. Lees hier meer over DELA als uitvaartverzorger.

Bel 0800 – 955 66 55 (gratis) om het overlijden te melden. Wij maken dan direct een afspraak voor je met de uitvaartverzorger.

Zaken die je kunnen helpen in het maken van je keuze:

 • Uitvaartverzekering: Heeft je overleden dierbare een uitvaartverzekering? Kijk dan of dit een verzekering in diensten (natura) is of een geldverzekering. Bij een dienstenverzekering is er afgesproken dat de uitvaart wordt geregeld door de uitvaartverzekeraar. Kies je voor een andere uitvaartverzorger? Dan krijg je een beperkte vergoeding en loop je bijvoorbeeld het inkoopvoordeel van de verzekeraar mis. Heeft je overleden dierbare een uitvaartverzekering in geld of geen uitvaartverzekering? Dan ben je helemaal vrij in je keuze.
 • DELA uitvaarten: DELA regelt uitvaarten voor iedereen. Is een uitvaartverzekering? Neem dan contact op met DELA en de uitvaart wordt geregeld. Heeft de overledene geen verzekering, of is er een verzekering bij een andere partij, ook dan kunt u het overlijden melden bij DELA en door ons de uitvaart laten regelen.
 • Wensenboekje: wellicht heeft je overleden dierbare al bij leven de keuze gemaakt voor een uitvaartverzorger. Een logische plek om dit in te noteren is een Wensenboekje. Het Wensenboekje wordt vaak bij de uitvaartpolis of andere belangrijke papieren bewaard.
 • Familie en kennissenkring: Informeer in je omgeving naar ervaringen met een uitvaartverzorger. Dit kan je helpen in het maken van je keuze. Lees ook eens hoe anderen DELA als uitvaartverzorger hebben ervaren.
 • Keurmerk Uitvaartzorg: steeds meer uitvaartondernemers beschikken over het Keurmerk Uitvaartzorg. Het keurmerk helpt je bij het kiezen van een uitvaartondernemer die kwaliteit biedt.
Voorbereiden op gesprek met uitvaartverzorger

Om je voor te bereiden op het gesprek met de uitvaartverzorger kun je alvast nadenken over:

 • Uitvaartwensen: Heeft je overleden dierbare een Wensenboekje gemaakt voor zijn uitvaart? Of is er een voorbespreking geweest waar de uitvaartwensen zijn besproken? Het Wensenboekje wordt vaak bewaard bij de uitvaartpolis of andere belangrijke papieren.
 • Donorcodicil: Is er een donorcodicil? Je huisarts kan je hierbij helpen.
 • Opbaring: Waar wil je dat je overleden dierbare wordt opgebaard? Dat kan thuis of in een uitvaartcentrum. Sommige uitvaartcentra van DELA beschikken over 24-uurs kamers. Een plek waar je 24 uur per dag naar toe kan om bij je overleden dierbare te zijn. In sommige gevallen is een thuisopbaring niet mogelijk.
 • Verzorging: Na overlijden wordt je dierbare verzorgd en aangekleed. Je kunt daarbij aanwezig zijn en/of hierbij helpen. Leg persoonlijke spullen klaar voor de verzorging en opbaring van je overleden dierbare. Denk bijvoorbeeld aan kleding, bril, kunstgebit, sieraden en een foto van je dierbare. Lees hier meer over de mogelijkheden voor opbaring en verzorging.
 • Adressen verzamelen: Maak een lijst van namen en/of adressen om een inschatting te maken van het aantal rouwbrieven dat je wilt versturen. Zo verzamel je ook alvast de adressen voor het schrijven van de enveloppen.
 • Identiteitsbewijzen: Leg de identiteitsbewijzen van je overleden dierbare en de opdrachtgever van de uitvaart klaar.
 • Trouwboekje: Leg eventueel het trouwboekje van de overledene klaar.

Dag 2 – 4: het regelen van de uitvaart

Formaliteiten
Bij overlijden moet er aangifte worden gedaan bij de Burgerlijke Stand in de gemeenten van overlijden. Dit doet de uitvaartverzorger. Er wordt dan een akte van overlijden opgemaakt. Een uittreksel van deze akte is nodig om allerlei formele zaken te kunnen regelen. Bijvoorbeeld bij de bank of verzekeringsmaatschappij.
Begraven of cremeren

Wil je dat de overledene wordt begraven of wordt gecremeerd? Er wordt steeds vaker gekozen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Cremeren is meestal ook een stuk goedkoper omdat er geen grafkosten zijn na een crematie. Maar misschien had de overledene een sterke voorkeur voor een begrafenis en spreekt dit je daarom meer aan. Tegenwoordig is er veel interesse in natuurbegraven, dit kan ook een mooi alternatief zijn.

Lees hier meer over cremeren, begraven en natuurbegraven.

De locatie van de afscheidsbijeenkomst

Waar wil je dat de afscheidsbijeenkomst plaatsvindt? De bijeenkomst kan plaatsvinden in een uitvaartcentrum of een gebedshuis, maar je kunt ook kiezen voor een andere locatie. Een plek waar je dierbare graag kwam of die bij jou en je overleden dierbare past. Zoals een theater, restaurant of natuurgebied.

Je uitvaartverzorger adviseert je welke locatie geschikt is voor het afscheid en regelt dag en tijdstip van het afscheid bij de locatie. Lees hier meer over de mogelijkheden voor de afscheidsbijeenkomst of bekijk de informatie over de locaties van DELA.

Rouwbezoek

Je kunt er voor kiezen op rouwbezoek te ontvangen. Samen met de uitvaartverzorger bepaal je waar en wanneer het rouwbezoek is. Misschien wil je het rouwbezoek thuis te ontvangen of in een van de persoonlijke rouwcentra van DELA. Je kunt er ook voor kiezen om alleen op gezette tijden rouwbezoek te ontvangen of geen rouwbezoek te organiseren. Je uitvaartverzorger regelt het precies zoals jij wilt.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier over het ontvangen van rouwbezoek.

Rouwdrukwerk

Met een rouwbrief, een rouwkaart en/of een rouwadvertentie maak je het overlijden van je dierbare algemeen bekend. Samen met de uitvaartverzorger stel je het rouwdrukwerk op. De uitvaartverzorger beschikt over voorbeelden ter inspiratie.

Lees hier meer over de mogelijkheden betreft het rouwdrukwerk.

De uitvaartkist

Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het aankomt op de kist. DELA heeft een uitgebreid assortiment. Zo bieden wij bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kiezen voor een milieuvriendelijke kist of een kist die je nog zelf kunt beschilderen.

Bekijk hier de diverse opties voor het kiezen een uitvaartkist.

De bloemen

De uitvaartverzorger kan je helpen bij het uitzoeken van rouwbloemen of een rouwboeket. Wij hebben een uitgebreid assortiment waar je uit kunt kiezen. De uitvaartverzorger kan de bloemen bestellen. Uiteraard kun je ook zelf naar een bloemist gaan en een arrangement op maat laten maken of zelf een bloemstuk maken.

Lees hier verder over de mogelijkheden voor rouwbloemen.

Vervoer

Er zijn veel verschillende opties betreft het vervoer van de overledene naar de afscheidslocatie. Zo kun je de kleur of het type van de auto kiezen. Ook een andere vorm van vervoer is mogelijk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de uitvaartmotor of een koets. Bespreek je ideeën met de uitvaartverzorger. Wil je één of meerdere volgauto’s? Of wil je de rouwauto een bepaalde route laten rijden? Alles is mogelijk.

Lees hier meer over de mogelijkheden voor het rouwvervoer.

Invulling afscheidsbijeenkomst

Tijdens de afscheidsbijeenkomst is in principe alles mogelijk. Van ingetogen en kleinschalig tot uitbundig en kleurrijk. Wil je vooral (live)muziek, geef je kinderen een rol in de ceremonie of zijn er veel sprekers tijdens de bijeenkomst? Het samenstellen van de afscheidsbijeenkomst kun je samen met je naasten, een voorganger of een woorddienstbegeleider doen.

Mogelijkheden voor de invulling van een afscheidsbijeenkomst:

Condoleance en samenzijn na afloop

Wat gebeurt er na de afscheidsdienst? Het kan fijn zijn om met de aanwezigen in een informele sfeer rustig na te praten en herinneringen op te halen. In onze vestigingen is hiervoor alles aanwezig. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere locatie. Met de uitvaartverzorger bespreek je de locatie, welke hapjes en drankjes worden geserveerd en wie worden uitgenodigd voor het samenzijn na afloop van de dienst.

Bekijk hier de horecamogelijkheden.

Herinneringsproducten

Wij helpen je graag om herinneringen levend te houden. Hiervoor hebben wij een uitgebreid assortiment met herinneringsproducten. Denk hierbij aan een mooie urn of een sieraad waarin een beetje as van de overledene bewaard kan worden. Ook is het mogelijk om een vingerafdruk op een sieraad te laten graveren.

Vingerafdruk

Wil je een sieraad met een vingerafdruk van je overleden dierbare? Of twijfel je daarover? Na de uitvaart kun je hier in alle rust nog over nadenken. Wel is het aanbevolen om na het overlijden een vingerafdruk af te laten nemen. Dan kun je altijd nog kiezen voor een sieraad met vingerafdruk.

Bespreek het met je uitvaartverzorger en neem alvast een kijkje in onze webshop voor herinneringsproducten.

Uitvaartkosten

De uitvaartverzorger informeert je over de financiële consequenties van jouw keuzes. Is er een uitvaartverzekering? Dan vertelt de uitvaartverzorger wat er wel en niet is gedekt in de verzekering. Na afloop van het gesprek met de uitvaartverzorger ontvang je een voorlopige kostenopgave. Hierdoor kom je niet voor onverwachtse kosten te staan.

Ben je benieuwd naar de kosten van een uitvaart? Kijk hier wat de kosten van een gemiddelde begrafenis of crematie zijn.

Dag 5: de dag van de uitvaart

De afscheidsdienst

Na aankomst begeleiden wij jou en andere nabestaanden naar binnen. Voor de familie en andere directe nabestaanden is er vaak een aparte ontvangstkamer op de afscheidslocatie. Je bespreekt van tevoren met de uitvaartverzorger hoe je de binnenkomst op de afscheidslocatie geregeld wilt hebben.

Het laatste afscheid

Met je uitvaartverzorger bespreek je hoe je het moment van het laatste afscheid van je overleden dierbare wilt laten verlopen.

Meer over de mogelijke invullingen van een afscheidsbijeenkomst vindt je hier.

Crematie

Bij een crematie mag je - als je dat wilt - de overledene begeleiden naar de ovenruimte. Je kunt ook aanwezig zijn bij de invoer in de oven.

Lees hier verder over het proces rondom een crematie.

Begrafenis

In het geval van een begrafenis brengen we de overledene naar de eventuele afscheidsbijeenkomst bij de begraafplaats. Daar wordt vaak nog een laatste woord van afscheid gehouden. Met je uitvaartverzorger stem je af waar op de begraafplaats afscheid wordt genomen en wie daarbij aanwezig zijn. Ook bespreek je of je bij het dalen van de kist aanwezig wilt zijn.

Bekijk hier meer informatie over het proces rondom een begrafenis.

Na afloop
Na de begrafenis of crematie zorgt de uitvaartverzorger ervoor dat je de akte van overlijden en persoonlijke aandenkens terugkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan de condoleancemap, linten, kaarten of het kruisje.

Na de uitvaart

Asbestemming of grafsteen

Na de uitvaart heb je tijd om te bedenken wat er met het as of het graf van je dierbare moet gebeuren.

Lees hier meer over de verschillende mogelijke asbestemmingen of bekijk informatie over het plaatsen van een grafsteen.

Herinneren

Bijeenkomsten

Wij helpen je graag om herinneringen levend te houden. Zo organiseren we door heel het land bijeenkomsten zoals lichtjesavonden en herinneringsbijeenkomsten.

Kijk hier voor meer informatie over de bijeenkomsten.

Herinneringsproducten

Naast de bijeenkomsten biedt DELA ook een uitgebreid assortiment herinneringsproducten. Denk hierbij aan een mooie urn of een sieraad waar een beetje as in opgeborgen kan worden.

Bekijk de herinneringsproducten in onze webshop.

Nabestaandenzorg

Een kosteloos en standaard onderdeel van alle uitvaarten die DELA regelt is nabestaandenzorg. Na de uitvaart neemt een consulent van nabestaandenzorg binnen 2 tot 5 werkdagen contact met je op. De consulenten van nabestaandenzorg bieden je praktische en financiële hulp en emotionele ondersteuning.

Lees hier verder over nabestaandenzorg.

Regelen na de uitvaart

Na de afscheidsbijeenkomst zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen van abonnementen of lidmaatschappen die de overledene had, en het afsluiten van social media accounts.

Om hierbij te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van alle zaken die na het overlijden geregeld moeten worden. Ook onze nabestaandenzorg consulenten kunnen hierbij helpen.

Download het stappenplan als pdf

Kinderen strooien bloemblaadjes over de kist tijdens de ceremonie

Mogelijkheden zonder verzekering