• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Natuurbegraafplaats Den en Rust

Natuurbegraafplaats Den en Rust, de eerste natuurbegraafplaats in de regio Utrecht, is een plek waar flora en fauna regeren. Er zijn geen rijen graven te vinden, geen hekken en geen kunstmatige verlichting. De graven gaan na verloop van tijd weer helemaal op in de natuur.

Chat met onze medewerkers

Natuurbegraven op DELA Natuurbegraafplaats Den en Rust in Bilthoven

Eeuwige rust

Een graf op natuurbegraafplaats Den en Rust betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur. Op een plek die bij je past. Bijvoorbeeld onder die mooie oude den of juist op die lichte, open plek waar de zon zo mooi door de bomen schijnt. Op de natuurbegraafplaats komen dood en leven in harmonie samen. Begraven in een biologisch afbreekbare kist of urn, wordt je lichaam onderdeel van de natuur. Zo kan uit de dood nieuw leven ontstaan: een mooie gedachte.

Een laatste rustplaats in het natuurgebied is ook echt een laatste rustplaats. Na het voldoen van de kosten voor de grafrechten, het graven van het graf op de dag van de uitvaart en eventueel de aanschaf van een gedenkteken, hoeft er nooit meer iets betaald of geregeld te worden. De graven worden ook niet geruimd.

Duurzaam begraven

Natuurbegraafplaats Den en Rust is een natuurgebied van het Utrechts Landschap in Bilthoven. Er wordt daarom grote zorg besteed aan het behouden van het natuurlijke evenwicht van het bos. Bijvoorbeeld door geen grote gedenktekens te plaatsen bij de graven. Het is belangrijk dat de natuur geen schade ondervindt van de begrafenis. Daarom moeten de urn of kist – maar ook de kleding, sieraden en eventuele grafgiften in de kist van de overledene – volledig composteerbaar zijn.

Je hebt de keus uit drie soorten graven:

  • een klein urnengraf, voor 1 urn.
  • een groot urnengraf, voor in totaal 6 urnen.
  • of een graf, voor 1 overledene. 

Uitsluitend bij een groot urnengraf en een graf is het mogelijk om een gedenkteken te plaatsen. Het verstrooien van as is niet mogelijk in het natuurgebied.

Afscheidsceremonie

Je bent vrij om je uitvaart vorm te geven zoals jij dat wilt, zolang de natuur daarbij niet wordt verstoord of beschadigd raakt. Mensen van elke religie en levensovertuiging zijn welkom om afscheidsrituelen uit te voeren, mits de gebruikte materialen milieuvriendelijk zijn. Let er bijvoorbeeld ook op dat er geen harde geluiden gemaakt worden die de dieren kunnen verschrikken. Vanwege de ligging van de natuurbegraafplaats kun je eenvoudig gebruikmaken van de bestaande faciliteiten zoals de aula en condoleanceruimtes van begraafplaats en crematorium Den en Rust.

De natuurbegraafplaats bezoeken

Natuurbegraafplaats Den en Rust in Bilthoven is elke dag van het jaar geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Naast de bestaande bospaden is er één pad aangelegd dat zwevend boven de bosvloer over de natuurbegraafplaats slingert. Dit pad maakt het voor bezoekers mogelijk zich te oriënteren en de weg naar het graf terug vinden. Het graf is op enkele meters nauwkeurig te lokaliseren aan de hand van GPS-coördinaten. Deze coördinaten staan genoteerd in de grafakte.

Contactgegevens van natuurbegraafplaats Den en Rust

Ik moet een uitvaart of crematie regelen

Natuurlijk wil je een uitvaart regelen die zoveel mogelijk recht doet aan de wensen die je overleden dierbare had. Misschien staan die ergens op papier, misschien ook niet. Onze uitvaartverzorgers helpen je hoe dan ook om een mooi en persoonlijk afscheid vorm te geven en nemen je zoveel mogelijk zorgen uit handen. Zo kunnen jij en de overige nabestaanden alle aandacht richten op het afscheid en het verwerken van het verlies. En is de overledene geen lid van DELA? Ook zonder verzekering kan DELA de crematie of begrafenis regelen.

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Hoeveel natuurbegraafplaatsen zijn er in Nederland?
Momenteel zijn er 16 natuurbegraafplaatsen in Nederland. Deze liggen met namen in het zuid- en noordoosten van Nederland.  Daarnaast zijn er in diverse provincies ruim 35 initiatieven voor nieuwe natuurbegraafplaatsen.
Welke soorten natuurbegraafplaats zijn er?

Natuurbegraven is een eeuwenoud gebruik, maar was in Nederland lange tijd vergeten. Iedereen werd begraven of gecremeerd. Nu de mensen weer bewuster bezig zijn met duurzaamheid en duurzaam leven, denken ze ook weer na over natuurbegraven.

Welke soorten graven zijn er op een natuurbegraafplaats?

De soorten graven kunnen verschillen per natuurbegraafplaats. Mogelijkheden bij natuurbegraven kunnen zijn:

  • een graf (bedoeld voor één kist)
  • een klein urnengraf (bestemd voor één urn)
  • een groot urnengraf (bestemd voor maximaal zes urnen)

Als u naast uw dierbare begraven wilt worden, kunt u twee graven naast elkaar op kopen.