• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Natuurbegraafplaats Den en Rust

Natuurbegraafplaats Den en Rust, de eerste natuurbegraafplaats in de regio Utrecht, is een plek waar flora en fauna regeren. Er zijn geen rijen graven te vinden, geen hekken en geen kunstmatige verlichting. De graven gaan na verloop van tijd weer helemaal op in de natuur.

Chat met onze medewerkers

Natuurbegraven op DELA Natuurbegraafplaats Den en Rust in Bilthoven

Eeuwige rust

Een graf op natuurbegraafplaats Den en Rust betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur. Op een plek die bij u past. Bijvoorbeeld onder die mooie oude den of juist op die lichte, open plek waar de zon zo mooi door de bomen schijnt.Op de natuurbegraafplaats komen dood en leven in harmonie samen. Begraven in een biologisch afbreekbare kist of urn, wordt uw lichaam onderdeel van de natuur. Zo kan uit de dood nieuw leven ontstaan: een mooie gedachte.

Een laatste rustplaats in het natuurgebied is ook echt een laatste rustplaats. Na het voldoen van de kosten voor de grafrechten, het graven van het graf op de dag van de uitvaart en eventueel de aanschaf van een gedenkteken, hoeft er nooit meer iets betaald of geregeld te worden. De graven worden ook niet geruimd.

Duurzaam begraven

Natuurbegraafplaats Den en Rust is een natuurgebied van het Utrechts Landschap in Bilthoven. Er wordt daarom grote zorg besteed aan het behouden van het natuurlijke evenwicht van het bos. Bijvoorbeeld door geen grote gedenktekens te plaatsen bij de graven. Het is belangrijk dat de natuur geen schade van ondervindt van de begrafenis. Daarom moeten de urn of kist – maar ook de kleding, sieraden en eventuele grafgiften in de kist van de overledene – volledig composteerbaar zijn.

U heeft de keus uit drie soorten graven:

  • een klein urnengraf, voor 1 urn.
  • een groot urnengraf, voor in totaal 6 urnen.
  • of een graf, voor 1 overledene. 

Uitsluitend bij een groot urnengraf en een graf is het mogelijk om een gedenkteken te plaatsen. Het verstrooien van as is niet mogelijk in het natuurgebied.

Afscheidsceremonie

U bent vrij om uw uitvaart vorm te geven zoals u dat wilt, zolang de natuur daarbij niet wordt verstoord wordt of beschadigd raakt. Mensen van elke religie- en levensovertuiging zijn welkom om afscheidsrituelen uit te voeren, mits de gebruikte materialen milieuvriendelijk zijn. Let u er bijvoorbeeld ook op dat er geen harde geluiden gemaakt worden die de dieren kunnen verschrikken. Vanwege de ligging van de natuurbegraafplaats kunt u eenvoudig gebruikmaken van de bestaande faciliteiten zoals de aula en condoleanceruimtes van begraafplaats en crematorium Den en Rust.

De natuurbegraafplaats bezoeken

Natuurbegraafplaats Den en Rust in Bilthoven is elke dag van het jaar geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Naast de bestaande bospaden is er één pad aangelegd dat zwevend boven de bosvloer over de natuurbegraafplaats slingert. Dit pad maakt het voor bezoekers mogelijk zich te oriënteren en de weg naar het graf terug vinden. Het graf is op enkele meters nauwkeurig te lokaliseren aan de hand van GPS-coördinaten. Deze coördinaten staan genoteerd in de grafakte.

Contactgegevens van natuurbegraafplaats Den en Rust

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Welke soorten graven zijn er op een natuurbegraafplaats?

De soorten graven kunnen verschillen per natuurbegraafplaats. Er zijn drie verschillende soorten graven op onze natuurbegraafplaats Den en Rust:

  • een graf (bedoeld voor één kist)
  • een klein urnengraf (bestemd voor één urn)
  • een groot urnengraf (bestemd voor maximaal zes urnen) 

Het is mogelijk om naast uw dierbare begraven te worden. U kunt dan twee graven naast elkaar kopen.

Welke gevolgen heeft natuurbegraven voor de natuur?

De gevolgen voor de natuur zijn minimaal. Bij de begrafenis wordt de bovenste grondlaag precies op dezelfde manier weer teruggelegd. Hierdoor is een natuurgraf al snel niet meer zichtbaar en is de natuur direct weer hersteld. Ieder natuurgraf is bestemd voor één persoon en wordt ook niet meer opnieuw geopend.

Ook gelden er net als op een traditionele begraafplaats wettelijke regels voor grafdiepte, onderlinge afstand tussen graven en afstand tot grondwater. Daardoor is er geen sprake van vervuiling voor bijvoorbeeld het grondwater.

Is het mogelijk om meerdere mensen in een natuurgraf te begraven?

Bij natuurbegraven is ieder natuurgraf bestemd voor één persoon. De grond wordt dus maar één keer geopend en gesloten. U kunt wel twee graven naast elkaar vastleggen.