DELA logo
  • Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Natuurbegraven, eeuwige rust in de vrije natuur

Steeds vaker hebben mensen de wens om begraven te worden midden in de vrije natuur. Dit kan op een natuurbegraafplaats. Kiezen voor natuurbegraven is kiezen voor rust en het leveren van een bijdrage aan natuurbehoud. Leven en dood gaan zo op een mooie manier samen.

Chat met onze medewerkers

Onder een favoriete boom of juist in het open veld

Midden in de natuur, onder een oude boom, of juist naast de favoriete bramenstruiken.  Op een natuurbegraafplaats kun je zelf je plaats uitzoeken. De natuur gaat altijd verder en kan op die manier veel steun en troost bieden. Bij natuurbegraven wordt de begroeiing zoveel mogelijk in zijn geheel weer teruggeplaatst, zodat een graf direct weer opgaat in de natuur en de natuur zich verder kan ontwikkelen. Ieder graf wordt maar één keer geopend en is voor één persoon. Zo is de belasting voor de natuur ook minimaal.

Natuurbegraven herondekt

Natuurbegraven is al een eeuwenoud gebruik, maar in Nederland voorbij gestreefd door het traditioneel begraven of cremeren. Sinds de trend dat mensen bewuster bezig zijn met duurzaamheid en duurzaam leven, is het natuurbegraven herontdekt. In de landen om ons heen is natuurbegraven al een stukje verder in ontwikkeling. In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 300 natuurbegraafplaatsen en Duitsland telt er al ongeveer 50. Het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland zal in de toekomst ook alleen maar toenemen.


Praat mee op ons forum over dit onderwerp


Topic geopend op 9 feb 2016

Topic: Ik wil begraven worden op een natuurbegraafplaats, kan dat?

HML29: "Mijn voorkeur gaat naar een ter aarde bestelling op een natuurbegraafplaats. Ik zou graag willen weten of daar een behoefte aan is en hoe de leden hier tegenover staan. Wat zijn de mogelijkheden en wat zou de DELA kunnen betekenen voor haar leden."

35 reacties

 

Een graf op natuurbegraafplaats Den en Rust betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur. Op een plek die bij u past. Bijvoorbeeld onder die mooie oude den of juist op die lichte, open plek waar de zon zo mooi door de bomen schijnt.

Lees meer

DELA Natuurbegraafplaats Den & Rust

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Welke soorten graven zijn er op een natuurbegraafplaats?

De soorten graven kunnen verschillen per natuurbegraafplaats. Er zijn drie verschillende soorten graven op onze natuurbegraafplaats Den en Rust:

  • een graf (bedoeld voor één kist)
  • een klein urnengraf (bestemd voor één urn)
  • een groot urnengraf (bestemd voor maximaal zes urnen) 

Het is mogelijk om naast uw dierbare begraven te worden. U kunt dan twee graven naast elkaar kopen.

Welke gevolgen heeft natuurbegraven voor de natuur?

De gevolgen voor de natuur zijn minimaal. Bij de begrafenis wordt de bovenste grondlaag precies op dezelfde manier weer teruggelegd. Hierdoor is een natuurgraf al snel niet meer zichtbaar en is de natuur direct weer hersteld. Ieder natuurgraf is bestemd voor één persoon en wordt ook niet meer opnieuw geopend.

Ook gelden er net als op een traditionele begraafplaats wettelijke regels voor grafdiepte, onderlinge afstand tussen graven en afstand tot grondwater. Daardoor is er geen sprake van vervuiling voor bijvoorbeeld het grondwater.

Is het mogelijk om meerdere mensen in een natuurgraf te begraven?

Bij natuurbegraven is ieder natuurgraf bestemd voor één persoon. De grond wordt dus maar één keer geopend en gesloten. U kunt wel twee graven naast elkaar vastleggen.

Kan ik alvast een natuurgraf vastleggen?

Op een natuurbegraafplaats kunt u zelf een mooie plek in het bos uitzoeken voor het graf. Als u een plek heeft gevonden die voldoet aan uw wensen, kunt u deze laten vastleggen. Helaas zijn niet alle plekken geschikt. Graven mogen er niet voor zorgen dat de natuur wordt aangetast. Onze medewerkers kunnen u hierbij adviseren. Bij het vastleggen krijgt u de GPS-coördinaten en wordt uw keuze vastgelegd in een grafakte. De procedure kan verschillen per natuurbegraafplaats.