• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Welke bloemen neem je mee naar een uitvaart?

Bij een uitvaart worden de bloemstukken voor op de kist of bij het graf meestal geregeld door de uitvaartverzorger. Maar mensen nemen zelf ook vaak bloemen mee als gebaar van medeleven. Hoe kies je de juiste bloemen?

Chat met onze medewerkers

Welke bloemen kies je voor een uitvaart?

Je hoeft geen bloemen mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Toch doen mensen dit vaak wel, om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden en om te laten zien wat de overledene voor hen betekend heeft. Soms staat er op de rouwkaart van welke kleur of soort bloemen de overledene hield. Dit kun je zien als een uitnodiging om die bloemen mee te nemen of te laten bezorgen.

De uitvaartverzorger kan je vertellen waar je de bloemen kunt laten bezorgen of waar je ze neer kunt leggen als je ze zelf meeneemt. Kies je voor een rouwboeket of -krans? Laat deze dan niet op de dag van de uitvaart bezorgen maar al eerder, zodat de nabestaanden zich op de dag van de crematie of begrafenis kunnen focussen op het afscheid.

Er is nog een reden om een bloemstuk ruim op tijd te laten bezorgen. Het kan namelijk zijn dat de uitvaartverzorger regelt welke bloemen op en rond de kist of op de locatie van de uitvaartplechtigheid komen te liggen. De uitvaartverzorger zal dan een samenstelling maken van rouwkransen, -boeketten of -stukken die goed bij elkaar passen. En dat moet natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren.

Je kunt ook een boodschap laten drukken op een rouwlint voor bij de bloemen. Nabestaanden kunnen dit rouwlint dan na afloop meenemen voor een blijvende herinnering.

Staat er op de rouwkaart niets over bloemen?

Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden voordat je bloemen aanschaft. Zo zijn bloemen bij de uitvaart in sommige culturen niet gebruikelijk. Twijfel je hierover? Vraag dan andere genodigden om advies.

Als er op de rouwkaart geen wensen staan over de kleur en soort bloemen is het verstandig om geen felle kleur te kiezen. Witte lelies en rozen zijn bijvoorbeeld veelgebruikte bloemen in rouwboeketten. Vergeet ook niet dat bloemen vaak een symbolische betekenis hebben. Zo betekent een roze anjer dat je iemand nooit zult vergeten. Vraag de bloemist altijd om advies, zodat je bloemen niet de verkeerde boodschap overbrengen.

Bloemen thuis bezorgen

Je kunt ook overwegen om de bloemen nog voor de uitvaart bij de nabestaanden thuis te laten bezorgen of juist na de begrafenis of crematie. Op die manier kun je je steun betuigen op de moeilijke momenten voor of na het afscheid. Kies wel voor de juiste bloemschikking. Het is bijvoorbeeld niet gepast om een rouwkrans naar de nabestaanden te sturen, omdat dit erg confronterend kan zijn. Een rouwboeket is wel een goede keuze.

Wordt de uitvaart verzorgd door DELA?

We werken samen met een aantal bloemisten en helpen je graag bij het verzorgen van de rouwbloemen. Op deze pagina vind je een overzicht van de mogelijkheden. Heb je vragen over dit onderwerp? Bel dan de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50).

  • 040 260 14 50 Voor alle vragen rondom de uitvaart. 7 dagen per week bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
  • 040 260 14 50 Voor alle vragen rondom de uitvaart. 7 dagen per week bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.