• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat schrijven op een rouwkaart?

Nabestaanden hebben doorgaans veel verdriet na het overlijden van een dierbare. Met een rouwkaart toon je je medeleven. Maar wat schrijf je op zo’n condoleancekaart?

Chat met onze medewerkers

Wat schrijf ik op de rouwkaart?

Veel mensen vinden het lastig een passende tekst te bedenken voor een rouwkaart. Mogelijk ben je bang dat je niets origineels zegt en vervalt in standaardzinnen. Dat je hetzelfde schrijft als anderen. Of dat de boodschap verkeerd of helemaal niet overkomt. Maak je hier niet al te druk om, want het gaat om het gebaar.

Het belangrijkste is om jezelf te blijven. Laat je gevoel spreken. Misschien wil je de nabestaanden wel sterkte wensen en zeggen hoe verdrietig je het verlies vindt. Of misschien wil je alleen je naam opschrijven, omdat de voorgedrukte tekst al alles zegt. De nabestaanden zullen het hoe dan ook waarderen dat je een kaart stuurt.

Sterkte wensen

Veel mensen kiezen ervoor om de nabestaanden sterkte te wensen. Eenvoudige zinnen zijn daarvoor voldoende. Bijvoorbeeld ‘Heel veel sterkte gewenst’ of ‘Veel sterkte gewenst in deze moeilijke periode’ is al genoeg. Eventueel kun je afsluiten met ‘Ik leef in gedachte met je (of jullie) mee’. Iets plechtiger is ‘Met oprechte deelneming’. Het gaat erom dat jij je prettig voelt bij de woorden die je kiest.

Mooi gedicht

Je kunt ook kiezen voor een klein, mooi gedicht. Iets wat je raakt en wat je doet denken aan de persoon die is heengegaan. Misschien zijn een paar regels uit bijvoorbeeld een popliedje precies goed.

Geen waardeoordeel

In de meeste gevallen is het beter als je een waardeoordeel achterwege laat. Schrijf dus niet ‘Het is beter zo’, of ‘Dit was misschien het beste voor iedereen’. Daarmee doe je mogelijk geen recht aan de emoties van de nabestaanden.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een passende boodschap? Op dit bord op Pinterest verzamelen we inspirerende quotes.