• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat kost een eenvoudige begrafenis?

Wanneer je partner of familielid overlijdt, wil je hem of haar een waardig afscheid geven. Ook met een kleiner budget is dit mogelijk. Je kiest dan voor een eenvoudige begrafenis. Zo houd je de kosten een beetje in de hand.

Wat zijn de kosten voor een eenvoudige begrafenis?

De meest sobere begrafenis kost tussen de 1500 en 3000 euro. Hiervoor krijg je echt alleen de basis. De overledene wordt overgebracht en verzorgd en vervolgens begraven. Je partner of familielid wordt dus niet opgebaard en er is geen rouwauto, er zijn geen bloemen en er is geen bijeenkomst achteraf.

Bij een gemiddelde begrafenis, die tussen de 7.000 de 10.000 euro kost, zit dat er allemaal wel bij. Van de dienstverlening en de opbaring tot de kist, de catering en de rouwkaarten. Maar niet iedereen heeft zoveel geld te besteden. Een eenvoudige begrafenis kost de helft: ongeveer 5.000 euro.

Uitvaart

Wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Plan de begrafenis dan overdag op een doordeweekse dag. Voor een aantal onderdelen geldt namelijk een avond- of weekendtoeslag als de begrafenis op andere dagen of tijdstippen is.

Grafkosten

De grafkosten zijn de kosten die je betaalt voor het graf zelf. Een eigen graf is een stuk duurder dan een algemeen graf. In een algemeen graf liggen namelijk doorgaans drie mensen die elkaar niet hebben gekend. Ze worden onder elkaar begraven in de volgorde waarin ze binnenkomen bij de begraafplaats. Vaak worden deze graven na tien jaar geruimd.

Alhoewel de kosten voor een graf per gemeente en provincie flink uiteen kunnen lopen, betaal je voor een algemeen graf voor de duur van tien jaar in totaal gemiddeld 1300 euro. Voor een eigen graf ligt dit bedrag gemiddeld rond de 2600 euro.

Begraafplaats

De meeste mensen worden begraven op gemeentelijke grond. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, die vaak minder duur zijn. De kosten voor een begraafplaats van een kerk zijn vaak lager, omdat vrijwilligers voor de graven zorgen. Bij de steeds populairder wordende natuurlijke begrafenis word de overledene in een natuurpark begraven. Hiervoor heb je vaak geen kist nodig. Bovendien mag je partner of familielid op natuurbegraafplaatsen meestal voor eeuwig blijven liggen.

Gedenksteen

Gedenkmonumenten bij een graf kunnen erg prijzig zijn, maar ze zijn op de meeste begraafplaatsen wel verplicht. Gemiddeld geven mensen hier 2200 euro aan uit, maar ze zijn al verkrijgbaar vanaf 1000 euro. Ook mag je in plaats van een steen grafbeplanting aanbrengen. Dit is aanzienlijk goedkoper. Informeer wel bij de begraafplaats naar de regels en voorwaarden hiervoor.

Kist

Een eenvoudige houten kist is via de uitvaartverzorger vanaf ongeveer 500 euro verkrijgbaar. Schaf je zelf een kist aan via internet, dan zijn ze er vanaf 300 euro. Daarnaast zijn er nog andere opties, zoals een houten kist die je zelf in elkaar moet zetten of een kartonnen kist. Deze kosten rond de 130 euro.

Je kunt ook kiezen voor een wade. Dit is een katoenen doek waarin de overledene wordt gewikkeld. De waden zelf kosten onder de 100 euro, maar je moet er ook een opbaarplank bij kopen. Deze zijn te koop vanaf 200 euro. Let er wel op dat niet elke begraafplaats een kartonnen kist of wade accepteert.

Overige kosten

Ook op de kleinere kosten kun je geld besparen. Zo zouden gasten zelf ieder een bloem mee kunnen nemen naar de begrafenis. Op die manier hoef je geen rouwboeket te bestellen. Of mail een persoonlijk berichtje, in plaats van rouwkaarten te versturen. Verder kun je mensen thuis ontvangen voor koffie en wat cake. Dit is vaak nog persoonlijker ook. Tot slot kun je de kist laten dragen door familie of vrienden. Dan hoef je de dragers van het uitvaartcentrum niet te betalen.

Uitvaartverzekering

Als je een begrafenis gaat regelen, is het een goed idee om direct uit te zoeken of de overledene een uitvaartverzekering had is en hoeveel geld er beschikbaar is voor de uitvaart. Zo weet je zeker dat je niet te veel kosten maakt.

Uitrekenen kosten

Wil je weten hoeveel jouw uitvaart of die van een dierbare ongeveer kost? We hebben een handige tool ontwikkeld die een beeld geeft van de kosten.

Meer informatie?

Heb je vragen over een uitvaart? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is? Of twijfel je over de uitvaartwensen? Bel dan de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Chat met onze medewerkers

Praat mee op ons forum over dit onderwerp


Topic geopend op 8 mei 2016

Topic: Kosten van de uitvaart?

Dinie: "Hoe weet je eigenlijk of je wat overhoud van een uitvaart. Dat is me tot nu toe eigenlijk onduidelijk. Waar moet de familie opletten bj de keuzes die ze maken." Praat mee op het forum.

4 reacties

 

  • 040 260 14 50 Voor alle vragen rondom de uitvaart. 7 dagen per week bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
  • 040 260 14 50 Voor alle vragen rondom de uitvaart. 7 dagen per week bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.