• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat is een uitvaart?

Tijdens een uitvaart neem je afscheid van een dierbare. Samen met vrienden en familie bewijs je de laatste eer aan je partner, familielid of vriend. Het is een intens verdrietige dag, maar je kunt het verlies hierdoor vaak wel een plekje geven.

Chat met onze medewerkers

Wat betekent uitvaart?

Het woord uitvaart gebruiken we als ander woord voor begrafenis of crematie, maar ook voor de herdenkingsdienst die voorafgaat aan een begrafenis of crematie. Tijdens deze dienst wordt de overledene herdacht. Dat gebeurt meestal met muziek, foto’s en nabestaanden die een gedicht voorlezen of een verhaal vertellen. Na afloop van de herdenkingsdienst praten de aanwezigen vaak nog even na. Dit is meestal het moment waarop de familie gecondoleerd kan worden.

Dienst

De herdenkingsdienst wordt ingevuld naar de wens van de overledene en de nabestaanden. Dit kan zo ingetogen of uitbundig als je zelf wilt. Veel nabestaanden vinden het prettig wanneer de uitvaartverzorger als ceremoniemeester optreedt en de sprekers en muziek aankondigt. In de kerk zal dit de voorganger of de pastoor zijn. Gemiddeld zijn er rond de honderd gasten bij een uitvaart en worden er drie tot vier toespraken gehouden.

Begrafenis

Bij een begrafenis is het afscheid meestal in een kerk of een aula van het uitvaartcentrum. Hierna begeleiden de nabestaanden de kist naar de begraafplaats. Daar krijgen familie en vrienden de kans om nog iets te zeggen en een laatste groet te brengen wanneer de kist in het graf neerdaalt.

Bij een natuurbegrafenis wordt de overledene begraven in een natuurpark. Hierdoor is het gangbaarder dat de plechtigheid in de buitenlucht plaatsvindt. Verder verschilt zo’n uitvaart niet van andere. Zo kan er ook catering worden geregeld en is het mogelijk om muziek te spelen.

Crematie

De plechtigheid van een begrafenis en een crematie verschillen niet van elkaar. Ook bij een crematie wordt de afscheidsdienst doorgaans in een kerk of aula gehouden. Na de herdenking begeleiden de nabestaanden de kist naar de ruimte waar de oven staat. Daar is gelegenheid voor een laatste afscheid. Vrienden en familie mogen dan nog iets brandbaars als een tekening, knuffel of bloem in de kist leggen. Vervolgens gaat de kist in de oven.

Na afloop

Na de afscheidsdienst komen familie en vrienden meestal nog even samen in de ontmoetingsruimte van het uitvaartcentrum of de kerk voor een hapje en een drankje. Dan kunnen de gasten de directe familie condoleren en samen herinneringen ophalen in een informele sfeer.

Meer informatie?

Heb je vragen over een uitvaart? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is? Of twijfel je over de uitvaartwensen van de overledene? Bel dan de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

  • 040 260 14 50 Voor alle vragen rondom de uitvaart. 7 dagen per week bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
  • 040 260 14 50 Voor alle vragen rondom de uitvaart. 7 dagen per week bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.