• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat doe je na het overlijden van je ouders?

Na de dood van je vader of moeder breekt een periode van diepe rouw aan. Maar als kind heb je vaak ook een rol in bijvoorbeeld het informeren van de gemeente, het versturen van rouwkaarten en het regelen van de uitvaart. Tussen de bedrijven door probeer je het verlies te verwerken.

Chat met onze medewerkers

Verklaring van overlijden

Wanneer een van je ouders overlijdt, moeten er een aantal dingen gedaan worden. Allereerst stelt een arts de dood vast, waarna hij een schriftelijke verklaring van overlijden afgeeft. Deze verklaring heb je nodig om onder andere de uitvaart te regelen. De huisarts weet ook of je overleden ouder donor wilde worden. Vervolgens zoek je uit of je vader of moeder een uitvaartverzekering had. Zo ja, neem dan contact op met de uitvaartverzekeraar.

Het zou kunnen dat je overleden ouder al had nagedacht over de uitvaart. Misschien had hij of zij daar bepaalde wensen over die bij jou bekend zijn. Dan weet je waarschijnlijk al welke uitvaartondernemer de begrafenis of crematie moet organiseren. Had je vader of moeder geen uitvaartverzekering en geen voorkeur voor een uitvaartondernemer, dan kiezen de nabestaanden er zelf een uit.

Burgerlijke stand

Je geeft het overlijden aan bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je vader of moeder is overleden. Hiervoor heb je de verklaring van overlijden en een identiteitsbewijs van de overledene nodig. Na de aangifte krijg je de overlijdensakte. Je kunt dit trouwens ook door de uitvaartondernemer laten doen. De burgerlijke stand meldt het overlijden bij de belangrijkste overheidsinstellingen, waaronder de Belastingdienst en de grote pensioenfondsen.

Opbaring en rouwbrieven

Je kunt het beste alvast wat spullen klaarleggen voor de laatste verzorging en opbaring, zoals kleding, een kleurenfoto en eventueel sieraden, een kunstgebit of een bril. Veel mensen sturen op de dag van overlijden of de dag erna rouwkaarten aan de vrienden, familieleden, collega’s en kennissen. Je moet dan wel een lijst met adressen hebben. Wanneer de uitvaart plaatsvindt, verschilt per persoon.

Bankrekeningen

De erfgenamen moeten alle financiële instellingen inlichten waar de overledene mee te maken had. Denk aan banken, verzekeraars en beleggersfondsen. Alle tegoeden van je overleden ouder worden op dat moment geblokkeerd. Voor het deblokkeren van bijvoorbeeld een bankrekening heb je een verklaring van erfrecht nodig. Het kan soms wel een paar weken duren voordat deze wordt afgegeven.

Notaris

Voor de verklaring van erfrecht moet je bij de notaris zijn. In deze verklaring staat onder andere wie er overleden is, of de overledene een testament had, wie de erfgenamen zijn en wie de executeur is. Ook als je overleden ouder jou als executeur heeft aangewezen in zijn testament, krijg je de beschikking over zijn of haar bankrekening. Je vraagt de notaris dan om een zogeheten ‘verklaring van executele’.

Andere instanties

De nabestaanden moeten ook alle andere instanties waarmee de overledene een relatie had informeren. Dat zijn bijvoorbeeld de werkgever, de woningcorporatie, energiebedrijven, pensioenfondsen, de telefoon- en internetprovider, verenigingen, uitgeverijen en goede doelen. Maak eventueel gebruik van de opzegdienst om het overlijden bij vele instanties in één keer te melden.

Verwerking

Het overlijden van een van je ouders is altijd een emotionele gebeurtenis, welke leeftijd je ook hebt en hoe goed de band met hem of haar ook was. Alle praktische zaken hierboven zijn slechts het begin van een periode van rouw. Bovendien word je nog maanden, zo niet jaren aan het verlies herinnerd. Bijvoorbeeld wanneer je na vier maanden een verzoek voor de aangifte erfbelasting binnenkrijgt.

Bij DELA ondersteunen we jou en de andere nabestaanden graag in deze moeilijke tijd. Met onze nabestaandenzorg zijn we er voor jou. Enerzijds voor een luisterend oor, maar ook voor praktische hulp.