• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat blijft er over na een crematie?

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Daarbij wordt het lichaam van een overleden persoon verbrand in een speciaal daarvoor bestemde oven. Nabestaanden krijgen de asresten in de meeste gevallen als aandenken. Maar wat blijft er eigenlijk over na een crematie?

Chat met onze medewerkers

Hoeveel as blijft er over na een crematie?

Gemiddeld blijft na de crematie 1,5 kilogram as over. Slechts een handvol daarvan is afkomstig van de kist. De rest is de as van de overledene. De hoeveelheid as die achterblijft hangt sterk samen met het bottenstelsel van de overledene. Een zwaarder persoon laat dus niet per se meer as na dan een lichter iemand. Uiteraard laten volwassenen wel meer as na dan kinderen.

Controle

Een crematie vindt vaak direct plaats na de bijbehorende uitvaartceremonie. Een medewerker van het crematorium controleert van tevoren de identiteit van de overledene. Zo weet je als nabestaande zeker dat de as afkomstig is van je overleden dierbare. Na de crematie wordt de oven grondig schoongeveegd.

Speciale oven

Voor de verbranding wordt een speciale oven gebruikt. Deze wordt tot ongeveer 1000 graden Celsius verhit. Die hoge temperatuur is nodig om de kist en het lichaam helemaal te laten verbranden. Het crematieproces zelf duurt ongeveer vijf kwartier.

Niet-brandbare onderdelen

Voordat het lichaam de verbrandingsoven ingaat, worden alle niet-brandbare delen verwijderd. Denk bijvoorbeeld aan sieraden of de metalen onderdelen van de kist. Deze worden vaak weggegeven aan goede doelen.

Voorwerpen in de kist

Het kan zijn dat nabestaanden voorwerpen willen achterlaten in de kist, zoals bloemen, tekeningen of knuffels. Hierover geldt in Nederland geen algemene wetgeving. Ieder crematorium hanteert zijn eigen regels. Vaak is het achterlaten van spullen gewoon toegestaan.

As vrijgeven

Het crematorium mag de as pas een maand na de crematie vrijgeven. Zo hebben nabestaanden rustig de tijd om te overdenken wat ze met de as willen doen. Ook is er dan genoeg tijd om in het testament van de overledene te kijken, zodat duidelijk wordt wat zijn of haar wensen waren. Je krijgt vanzelf bericht van het crematorium wanneer de asbus opgehaald kan worden.

Heb je vragen over dit onderwerp? Dan kun je altijd terecht bij een van onze vestigingen. Kijk hier voor een DELA-vestiging bij jou in de buurt.