• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Hoe regel je een uitvaart?

Een overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Het is belangrijk dat de uitvaart goed geregeld is, zodat je in alle rust afscheid kunt nemen. Maar wie bepaalt hoe de uitvaart eruit komt te zien? Heeft de overledene zelf uitvaartwensen vastgelegd? Zo nee, dan moeten jullie als nabestaanden een aantal keuzes maken.

Een dierbare is overleden. Hoe regel ik de uitvaart?

Het is verstandig om de uitvaart meteen na een overlijden te regelen. Het is in Nederland namelijk verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren. Ga eerst na of er een uitvaartverzekering is afgesloten. Als dat het geval is, dan kunnen de nabestaanden hiermee (een deel van) de begrafenis- of crematiekosten betalen. Neem vervolgens contact op met de uitvaartondernemer.

Wat er precies geregeld moet worden, is onder andere afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. We hebben een handig stappenplan opgesteld dat een algemeen beeld geeft van het regelwerk. Verzekerd of niet, bewaar alle rekeningen van de kosten die je rond de uitvaart maakt, zodat daar later geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Wil je de uitvaart laten verzorgen door DELA en heeft de overledene een uitvaartverzekering bij ons? Meld het overlijden dan zo snel mogelijk via het telefoonnummer 0800 - 955 66 55 (of via het nummer 0031 40 - 260 16 73 als je vanuit het buitenland belt). We helpen je graag in deze moeilijke tijd en nemen jou en de andere nabestaanden zoveel mogelijk zorgen uit handen. Ook na de uitvaart staan we voor jullie klaar.

Is er een testament of een verklaring uitvaartwensen?

Ga na of de overledene een testament heeft opgesteld en of hierin wensen zijn opgenomen voor de uitvaart. Het kan ook zijn dat er een verklaring is opgesteld over de uitvaartwensen. Misschien heeft de overledene deze voorkeuren zelf op papier gezet of heeft een notaris of uitvaartverzorger dit gedaan. Een ander mogelijkheid is dat de uitvaartwensen online zijn ingevuld, bijvoorbeeld in het wensenboek van DELA.

Als er geen verklaring met uitvaartwensen is, kan het zijn dat de overledene de wensen voor de uitvaart wel in gesprekken met familieleden of vrienden heeft gedeeld. Weet je zelf niet wat de overledene precies wilde, dan is het een goed idee om dit met andere nabestaanden te bespreken.

Geen uitvaartwensen bekend?

Is helemaal niet bekend wat de wensen van de overledene waren? Dan zullen jullie als nabestaanden een aantal keuzes moeten maken over de uitvaart. Wordt je dierbare bijvoorbeeld begraven of een gecremeerd? Waar wordt de afscheidsdienst gehouden? Wat moet er op de rouwkaart komen te staan? Welke bloemen vond de overledene mooi? En naar welke muziek luisterde hij of zij graag?

Bij deze keuzes is het belangrijk dat ze overeenkomen met de vermoedelijke wens van de overledene. Misschien vind je dit lastig te bepalen. Overleg dan met de andere nabestaanden.

Meer informatie?

Heb je vragen over een uitvaart? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is? Of twijfel je over de uitvaartwensen? Bel dan de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Chat met onze medewerkers