• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Een goed afscheid is belangrijk

De medewerkers van crematorium Waerdse Landen in Heerhugowaard willen graag laten zien dat hun werk niet alleen gaat over verdriet en afscheid nemen. Het creëren van mooie herinneringen en speciale momenten is minstens zo belangrijk en dat kan meehelpen om het verdriet te verwerken en verder te gaan.

Femke Smit, medewerker in het crematorium, schrijft in deze column over de herinneringsbijeenkomst die we afgelopen november organiseerden. Met mooie muziek, teksten en het branden van een kaars stonden we die avond stil bij onze overleden dierbaren.

We zijn twee dagen verder, ik zit op de bank en het laat mij niet los….

Eerder deze week werd er een herinneringsbijeenkomst georganiseerd in Waerdse Landen. Dit is de plek waar mijn collega’s en ik elke dag met hart en ziel werken. Voorbereidingen werden getroffen en het crematorium werd gereed gemaakt voor de mensen die hun dierbare wilden herdenken op deze plek.

De dag van de herinneringsbijeenkomst

Als we de mensen ontvangen gaat er een rilling door mij heen. Wat zal het een stap zijn om terug te keren naar deze plek. De plek waar je degene waar je zo van houdt hebt moeten achterlaten. De plek waar je eigenlijk liever niet komt omdat je weet wat dat betekent. Maar toch zijn ze hier, ieder met een eigen verhaal, gedachten en herinnering.

Een vriendelijk woord of een arm om je heen kan het verschil maken

Tijdens de bijeenkomst luisteren we naar muziek en verhalen. Er vloeien tranen, er is soms een glimlach en bovenal verbondenheid. Iedereen zit hier met zijn eigen verdriet maar toch zijn we samen.

Als we met zijn allen naar buiten gaan om de gedachten, herinneringen en wensen die de mensen eerder die avond op een wenskaart mochten schrijven, in de buitenaula achter te laten, kom ik in gesprek met een oudere meneer. Hij loopt moeilijk en ik geef hem een arm. Hij vertelt dat hij een half jaar terug zijn vrouw heeft verloren. De dag naar haar overlijden zou hij 50 jaar getrouwd zijn geweest met haar. Ik vraag mij af: 50 jaar samen en dan verder zonder elkaar? Hoe doe je dat? Hoe pak je het leven weer op? Waardoor gaat toch de zon weer schijnen? Zo leef je het leven samen en ben je een soort eenheid en zo ben je ineens alleen. Kleine gewoontes en gebruiken vallen weg. Elke dag wordt je geconfronteerd met de leegte die je geliefde man of vrouw achterliet. Ik loop met meneer verder en hij vertelt hoe hij steun vindt bij de mensen om hem heen. Zijn zoon slaat een arm om hem heen. Ik besef dat dit het verschil kan maken. Een vriendelijk woord of een arm om je heen. De pijn gaat niet weg maar het wordt wel dragelijker.

Kwetsbaar en tegelijkertijd sterk en dapper

Als we terugkeren in de koffiekamer zie ik een mevrouw alleen zitten, in gedachten. Ik ga bij haar zitten en vraag voor wie zij naar deze avond is gekomen. Ze vertelt dat ze hier nog geen maand geleden afscheid heeft moeten nemen van haar man en ze barst in tranen uit. Deze dame ziet er kwetsbaar uit maar wat is ze sterk en dapper. Ze heeft het moeilijk, heeft pijn en enorm veel verdriet. Ze kan op dit moment de mooie dingen van het leven nog niet zien.

Nu zit ik in gedachten op de bank beseffend wat voor belangrijke taak ik heb. Elk stukje telt en kan het verschil maken, al voelt het soms niet zo. Dat we de pijn niet weg kunnen nemen weet ik, maar misschien kan ik wel een beetje helpen door er te zijn, op de achtergrond maar wel met alle liefde die ik in me heb. Deze avond was goed. Al was hij misschien moeilijk voor een ieder. Hij was bovenal goed!

Bijeenkomst

Waerdse Landen nodigt u uit

Waerdse Landen organiseert bijeenkomsten zoals lichtjesavonden, herinneringsbijeenkomsten of rondleidingen door het crematorium. Bekijk het overzicht voor alle bijeenkomsten in Heerhugowaard