• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Hoe condoleer ik de familie?

De wijze waarop je de familie condoleert, hangt vooral af van de relatie die je met iemand had. Kende je de persoon in kwestie eigenlijk niet zo goed? Dan volstaat een kaartje. Is het een heel dierbaar iemand, dan condoleer je de familie persoonlijk.

Bij een overlijden doet het nabestaanden goed te weten dat mensen aan ze denken. Condoleer dus altijd de familie, hoe moeilijk dat soms ook is. Maak het niet lastiger dan het is. “Ik denk aan jullie” of simpelweg “gecondoleerd met jullie verlies” is voldoende om je medeleven te tonen.

Condoleer met een kaart of brief

Stond de overledene iets verder van je af? Of heb je het nieuws uit de krant vernomen? Dan volstaat een net kaartje aan de familie. Schrijf hierin dat je ze condoleert. Wil je iets persoonlijks toevoegen, dan kun je een herinnering aan de overledene ophalen. “Als ik aan X denk, dan denk ik aan…”.

Condoleer tijdens een rouwbezoek

Vaak houdt de familie een of twee dagen voor de uitvaart een speciaal rouwbezoek. Daar kun je vóór de uitvaart naartoe om je persoonlijke medeleven te betuigen. Is er geen speciaal rouwbezoek? Dan condoleer je de familie na het maken van een persoonlijke afspraak. Steeds vaker hebben DELA-crematoria bijvoorbeeld 24-uurskamers waar de familie dag en nacht terecht kan. Ook is het mogelijk dat iemand thuis opgebaard is. Twijfel je of je een afspraak kunt maken? Dan sta je waarschijnlijk iets verder van de familie af en is het het beste om het te houden bij een kaart en een bezoek aan de uitvaart.

Inspiratie

Wil je iets persoonlijks schrijven in een condoleancekaart? Kijk dan eens bij Zelf een condoleancekaart schrijven.