• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Uitvaarten tijdens de coronatijd: aanpassingen en extra diensten

Een overzicht van wat er nu anders gaat bij uitvaarten in coronatijd

Afscheid nemen van een overleden dierbare kan maar één keer. Wij realiseren ons dat de dienstverlening nu soms anders verloopt dan de nabestaanden voor ogen hebben. Ook krijgen we soms vragen over de kosten van een uitvaart in coronatijd. Op deze pagina geven we een overzicht.

RIVM-maatregelen

Wij volgen  uiteraard de richtlijnen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Zo moeten nabestaanden 1,5 meter afstand houden bij de afscheidsdienst en dragen medewerkers in het crematorium waar nodig beschermende kleding. Nabestaanden begrijpen dat, maar het is niet altijd fijn en dat snappen we heel goed. Tegelijkertijd doen wij er alles aan om de uitvaart toch zo waardig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo bieden we, waar dat kan, alternatieven zoals het verzorgen van livestreaming zodat een grotere groep het afscheid via internet kan meebeleven. Ook organiseert DELA op een later moment herinneringsbijeenkomsten om met meer mensen samen afscheid te nemen.

Afspraken maken gaat nu online en telefonisch

De uitvaartverzorger komt niet bij u thuis om de uitvaart te bespreken. Dat gaat nu via videobellen en/of telefonisch. Het videobellen werkt in de praktijk naar tevredenheid. We kunnen hetzelfde voor de nabestaanden betekenen als altijd. Vooraf is het mogelijk om op afspraak persoonlijk kennis te maken met de uitvaartverzorger. Deze afspraak is altijd op een DELA-locatie.
De overledene wordt ook met dezelfde toewijding verzorgd, alleen hebben de DELA-medewerkers nu wel extra beschermende kleding aan.

Thuis of in het uitvaartcentrum opbaren

Gelukkig is het nog steeds mogelijk om uw dierbare thuis op te baren. Alleen in verzorgingshuizen is dit met de nieuwe richtlijnen niet meer mogelijk. In het verzorgingshuis zou ook geen rouwbezoek mogen komen, dat kan in het uitvaartcentrum gelukkig wel.

Helpen bij de verzorging van je dierbare

U mag met twee personen meehelpen met het verzorgen van uw dierbare. De verzorging vindt plaats op een locatie van DELA, volgens de richtlijnen van het RIVM. Overleg de mogelijkheden met je uitvaartverzorger.

Uitvaarten in kleine kring en via livestream op afstand

De grootste verandering is dat afscheid nu plaatsvindt in kleine kring. Er mogen 30 personen bij de uitvaart aanwezig zijn. Waar nabestaanden elkaar eerder vasthielden voor troost, staan de stoelen in de aula nu 1,5 meter uit elkaar. Voor veel nabestaanden is dat een emotionele maatregel. Onze uitvaartverzorgers denken graag met u mee wat er wel mogelijk is, zoals het plaatsen van alle condoleancekaarten om de kist.

30 aanwezigen tijdens het afscheid

Bij de afscheidsdienst mogen vanwege de coronamaatregelen hooguit 30 gasten aanwezig zijn. De keuze wie uitgenodigd worden, is lastig. Want hoe beslis je dat? Om het gemis te verzachten, biedt DELA daarom zonder kosten een livestream van de uitvaart aan. Zo kunnen nabestaanden thuis, via hun computer, alsnog de uitvaart bijwonen. Niet zo intiem als persoonlijk aanwezig zijn in de aula, maar veel nabestaanden geven aan dat het toch een goede oplossing is. Bij 60% van de uitvaarten kiezen nabestaanden al voor een livestream. Ook een video-opname van de afscheidsdienst wordt, op een usb-stick, ter beschikking gesteld, zodat nabestaanden het afscheid later nog kunnen terugkijken.

1,5 meter afstand: maximaal zes bij condoleance/rouwbezoek

Vóór de keuze van de aanwezigen bij de afscheidsdienst, is er nog een moeilijke keuze: de condoleance. De rouwkamers zijn namelijk beperkt in omvang. Om 1,5 meter afstand te bewaren, mogen er slechts zes personen tegelijk in de ruimte zijn. En alleen op uitnodiging van de nabestaanden.

Lieve-kaarten ter vervanging van condoleancemappen

Een mooi alternatief voor het condoleanceregister dat nu niet meer door iedereen getekend kan worden, zijn de Lieve-kaartjes van DELA. Deze kaarten kunnen meegestuurd worden met de rouwkaarten. Daarop kan iedereen iets liefs of een persoonlijke herinnering aan de overledene schrijven en terugsturen naar de direct nabestaanden. Soms worden ze al tijdens de dienst voorgelezen, en voor de familie is het fijn om de kaartjes later nog eens te kunnen bekijken.

Rijdende laatste groet

Om toch een vorm van condoleren te bieden, is het op 20 van onze locaties mogelijk om een rijdende laatste groet te brengen (drive-through condoleance). Genodigden kunnen dan in hun eigen auto langs de kist rijden om op die manier een laatste groet te brengen aan de overledene. Locaties die voldoende ruimte en doorstroommogelijkheden voor auto’s hebben, zijn hiervoor geschikt. Uw uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.

Informeel samenzijn na afloop van het afscheid met een hapje en een drankje

Na de uitvaart kiezen veel nabestaanden voor een gezamenlijke afsluiting in het uitvaartcentrum. Er wordt een ruimte geboekt, vaak met een hapje en een drankje. Dit intieme moment van samenzijn is weer mogelijk met de 30 aanwezige gasten. 
Het assortiment is aangepast om de producten veilig te kunnen bereiden en serveren. Onze medewerkers worden beschermd met persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsschermen. Voor de gasten is desinfecterende handgel beschikbaar. Ook zijn er looproutes om anderhalve meter afstand van elkaar te houden

Herinneringsbijeenkomsten op later moment

Wij gaan, als het weer mag, herinneringsbijeenkomsten organiseren om alsnog met alle nabestaanden afscheid te nemen. Vanzelfsprekend kunnen nabestaanden het vrij besteedbare deel van de verzekering dat nog over is, besteden aan een eigen herinneringsbijeenkomst. Dit geld wordt direct uitgekeerd.

Samen as verstrooien

As verstrooien op een DELA-locatie mag weer. Ook hiervoor geldt dat er maximaal 30 aanwezigen bij mogen zijn, uiteraard op anderhalve meter afstand van elkaar. 

As ophalen of bezorgen

Wilt u de as liever dichtbij hebben, bijvoorbeeld in een urn thuis? U kunt de as op afspraak bij ons ophalen met maximaal 2 personen of laten thuisbezorgen.

En wat nog meer…

Wij passen de voorzorgsmaatregelen van het RIVM toe: 1,5 meter afstand houden, maximaal 30 aanwezig bij uitvaart, handen wassen, ontsmetten handen, deurklinken, stoelen e.d. Ook dragen veel medewerkers beschermende kleding en zijn er looproutes aangegeven op onze locaties. Zodat we de nabestaanden een veilige omgeving kunnen geven.

Kosten van een uitvaart

Op dit moment mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn bij een afscheid. Ook is er geen uitgebreide condoleance vooraf. We kunnen ons voorstellen dat dit soms vragen over de kosten oproept. De inhoud van het verzekerd pakket van onze dienstenverzekering is ongewijzigd. Wel bieden we een aantal diensten aan in een andere vorm. Bijvoorbeeld het regelgesprek. Dit gebeurt nu niet thuis, maar via videobellen. Hieronder vindt u een compleet overzicht.

Overzicht onderdelen DELA UitvaartPlan in tijden van corona

Onderdelen DELA UitvaartPlan
in diensten

Hoe gaat dat nu?

Beschikbaar alternatief

Vervoer overledene naar uitvaartcentrum

Ongewijzigd

 

Regelen formaliteiten

Ongewijzigd

 

Regelgesprek met nabestaande(n)

Online in plaats van bij nabestaande thuis. Per 1 juni: vooraf persoonlijk kennismaken mogelijk. 

 

Rouwkaarten

Ongewijzigd

 

Verzorging overledene

Ongewijzigd

 

Kist

Ongewijzigd

 

Opbaring

Thuisopbaring: ongewijzigd

 

Opbaring in zorginstelling: niet meer toegestaan, opbaring nu altijd in uitvaartcentrum

 

 

 

Rouwbezoek

Minder gasten mogelijk door 1,5 meter afstand houden

 

Rouwvervoer

Ongewijzigd

 

Aula, dienst

30 aanwezigen maximaal toegestaan, 1,5 meter afstand tussen stoelen

Gratis livestream voor alle nabestaanden

Gratis USB-stick met video-opname

Rijdend de laatste groet brengen op 20 locaties (drive through-condoleance)

Herinneringsbijeenkomst op later moment voor alle nabestaanden

Foto-/videopresentatie in aula

Ongewijzigd

 

Ondersteunende DELA-medewerkers

Ongewijzigd

 

Cremeren/begraven

Ongewijzigd

 

Vrij besteedbaar bedrag
(minimaal 634 euro)

Ongewijzigd

Asbus ophalen

Ongewijzigd

Asbus thuis laten bezorgen is mogelijk

Asverstrooiing

As verstrooien op een DELA-locatie in bijzijn van max. 30 personen

 

 

Overzicht veranderingen die niet in het verzekerd pakket zitten

Onderdelen

Hoe gaat dat nu?

Beschikbaar alternatief

Informeel samenzijn met gasten na de uitvaart

Vanaf 2 juni mogelijk onder voorwaarden
(max. 30 personen, aangepast horeca-aanbod)

 

Horecavoorzieningen

Vanaf 2 juni mogelijk voor informeel samenzijn na afloop

 

Grafsteen

Ongewijzigd

 

Rouwbloemen bij uitvaart

Ongewijzigd

 

Herinneringsproducten

Ongewijzigd

 

Net als altijd kunt u ervoor kiezen om bepaalde diensten niet af te nemen. Hier staat dan een bepaalde vergoeding tegenover. Naast het verzekerde dienstenpakket is er ook altijd een vrij besteedbaar bedrag beschikbaar voor nabestaanden om te gebruiken voor wat zij zelf willen. Bijvoorbeeld bloemen: neemt u geen bloemen, dan kunt het vrij besteedbare bedrag ook gebruiken voor andere wensen of bijvoorbeeld voor een herinneringsproduct. Blijft (een deel) van dit bedrag over dan keren wij dat uit aan de nabestaanden.

 

Laatste nieuws

 • jun
  2
  2020

  Cooperatie DELA nieuwe hoofdsponsor Roparun

  Vandaag maakt coöperatie DELA bekend dat zij de nieuwe hoofdsponsor wordt van de Roparun. De Roparun is de langste non-stop estafetteloop van de wereld. Deelnemers zamelen met deze teamprestatie geld in voor de palliatieve zorg. DELA gaat de Roparun in elk geval de komende drie jaar helpen om het populaire sponsorevenement verder uit te bouwen in Nederland.

 • mei
  26
  2020

  DELA positief over beoordelingskader gezondheidsraad om alternatieven voor begraven en cremeren toe te staan

  Deze week publiceerde de Gezondheidsraad haar advies over de toelaatbaarheid van nieuwe vormen van lijkbezorging. Het advies is geschreven op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en zal binnenkort in de Tweede Kamer worden behandeld.

 • mei
  22
  2020

  Meer mogelijk bij uitvaart door versoepeling coronamaatregelen

  Nu de overheid de coronamaatregelen stap voor stap versoepelt, wordt er weer meer mogelijk bij uitvaarten. Inmiddels ligt ook de piek in uitvaarten achter ons, waardoor coöperatie DELA de crisismaatregelen stapsgewijs afbouwt.

 • apr
  24
  2020

  Duizendste elektrische crematie in Geleen

  Energieverbruik lager dan gedacht

  In DELA-crematorium Nedermaas in Geleen vond afgelopen zondag de duizendste crematie plaats in de elektrische oven.