• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Uitvaarten tijdens de coronatijd: aanpassingen en extra diensten

Een overzicht van wat er anders gaat bij uitvaarten in coronatijd

3 juni 2021

Afscheid nemen van een overleden dierbare kan maar één keer. Wij realiseren ons dat de dienstverlening nu soms anders verloopt dan nabestaanden voor ogen hebben. Ook krijgen we soms vragen over de kosten van een uitvaart in coronatijd. Op deze pagina geven we een overzicht.

RIVM-maatregelen

Wij volgen uiteraard de richtlijnen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Zo vragen wij nabestaanden 1,5 meter te afstand houden bij de afscheidsdienst en is het op al onze locaties verplicht om een mondkapje te dragen. Ook als u bent gevaccineerd of als u al corona heeft gehad.

Medewerkers in het crematorium dragen waar nodig beschermende kleding. Nabestaanden begrijpen dat, maar het is niet altijd fijn en dat snappen we heel goed. Tegelijkertijd doen wij er alles aan om de uitvaart toch zo waardig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo bieden we, waar dat kan, alternatieven zoals het verzorgen van livestreaming zodat een grotere groep het afscheid via internet kan meebeleven.

Het gesprek met de uitvaartverzorger

Het regelgesprek vindt plaats via videobellen en online. Ook het bespreken van de afscheidsdienst doen wij via videobellen. Hiervoor gebruiken we Microsoft Teams (download de Teams-handleiding).

Daarnaast is het per 5 juni mogelijk om thuis een extra ontmoetingsgesprek met de uitvaartverzorger te hebben. Dit is dus naast het regelgesprek via videobellen. Het ontmoetingsgesprek duurt ongeveer 60 minuten en er mogen maximaal 3 personen bij aanwezig zijn.

Belangrijk hierbij is dat wij de regels van de rijksoverheid volgen. Hou alsublieft anderhalve meter afstand en draag een mondkapje. Als iedereen zit, mogen de mondkapjes af.

Thuis of in het uitvaartcentrum opbaren

Beide mag. Per 5 juni mogen maximaal twee personen aanwezig zijn en/of meehelpen bij de laatste verzorging. Belangrijk hierbij is dat wij de regels van de rijksoverheid volgen. Hou alstublieft anderhalve meter afstand van onze medewerkers en draag een mondkapje. Ook stellen wij u gezondheidsvragen vooraf.
De regels voor verzorging en opbaring in verzorgingstehuizen, verschillen per verzorgingstehuis.    

Voor de thuisopbaring wijzen wij u nog op de adviezen van de rijksoverheid die gelden voor thuis:

 • Volg de maatregelen van het RIVM met betrekking tot het aantal mensen dat u thuis ontvangt.
 • Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben. 
 • Houd 1,5 meter afstand. 
  • Kinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden. 
  • Mensen die tot uw huishouden behoren, hoeven onderling geen afstand te houden maar wel tot anderen.

24-uurskamer

De 24-uurskamers zijn op dit moment helaas gesloten. 

Maximaal zes gasten tegelijk bij condoleance/rouwbezoek

Om 1,5 meter afstand te bewaren, mogen er maximaal zes personen tegelijk in de ruimte zijn. U mag natuurlijk wel wisselen. Toegang is alleen op uitnodiging van de nabestaanden.

Aantal aanwezigen bij een afscheidsdienst 

Het aantal personen dat bij de dienst aanwezig kan zijn, verschilt per locatie. Uw uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.
Waar nabestaanden elkaar eerder vasthielden voor troost, moeten we nu 1,5 meter afstand houden. Voor veel nabestaanden is dat een emotionele maatregel. Onze uitvaartverzorgers denken graag met u mee wat er wel mogelijk is. Zet bijvoorbeeld alle ontvangen kaartjes en steunbetuigingen rondom de kist. Zo is iedereen er toch een beetje bij.

Via livestream op afstand bij het afscheid aanwezig zijn

Het is in bijna al onze crematoria en uitvaartcentra mogelijk om de uitvaart via een beveiligde livestream uit te zenden via internet, zodat genodigden via een beveiligde link thuis kunnen meekijken. Kijk bij de veelgestelde vragen over livestreaming op welke locaties livestreaming mogelijk is. Bovendien ontvangt u dan na afloop de opname op een usb-stick, zodat u de video-opname kunt delen met anderen. Opname op een usb-stick zonder livestream is ook mogelijk.

Kaarten om te condoleren of een condoleanceboek

Voor of na het afscheid schrijven de gasten iets in het condoleanceboek. In plaats van een condoleanceboek kunt u ook kiezen voor losse kaarten. Deze kaarten kunnen meegestuurd worden met de rouwkaarten. Daarop kan iedereen iets liefs of een persoonlijke herinnering aan de overledene schrijven en terugsturen naar de direct nabestaanden of meenemen naar het afscheid om daar te geven. Soms worden ze al tijdens de afscheidsdienst voorgelezen, en net als een condoleanceboek is het voor de familie fijn om de kaarten later nog eens te kunnen bekijken.

Rijdende laatste groet

Om voor een grotere groep toch een vorm van condoleren te bieden, is het op 20 van onze locaties mogelijk om een rijdende laatste groet te brengen (drive-through condoleance). Genodigden kunnen dan in hun eigen auto langs de kist rijden om op die manier een laatste groet te brengen aan de overledene. Locaties die voldoende ruimte en doorstroommogelijkheden voor auto’s hebben, zijn hiervoor geschikt. Uw uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.

Mee tot het allerlaatste moment

Twee nabestaanden mogen hun dierbare tot op het allerlaatste moment begeleiden en meegaan naar de ovenruimte, zelfs -als zij dit willen- tot en met het moment van de invoer.

Informeel samenzijn na afloop van het afscheid met een hapje en een drankje

Vooralsnog mogen onze koffiekamers open blijven voor gasten die op dezelfde locatie een uitvaart hebben bijgewoond. Ook hier houden wij de regels in acht. Onze medewerkers worden beschermd met persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsschermen. Voor de gasten is desinfecterende handgel beschikbaar. Met looproutes en vaste zitplaatsen zorgen wij ervoor dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kan houden. Wij bieden een uitgebreide selectie zoet en hartig.

Samen as verstrooien

As verstrooien op een DELA-locatie mag. Uiteraard op anderhalve meter afstand van elkaar. Hier mogen maximaal 30 personen bij aanwezig zijn. Kinderen tot 12 jaar en uitvaartpersoneel worden niet meegeteld.

As ophalen

Wilt u de as liever dichtbij hebben, bijvoorbeeld in een urn thuis? U kunt de as op afspraak bij ons ophalen met maximaal 2 personen.

En wat nog meer…

Wij passen de voorzorgsmaatregelen van het RIVM toe: 1,5 meter afstand houden, het dragen van mondkapjes, het aantal aanwezigen bij de uitvaart in overleg, handen wassen, ontsmetten handen, deurklinken, stoelen e.d. Ook dragen veel medewerkers beschermende kleding en zijn er looproutes aangegeven op onze locaties. Zodat we de nabestaanden een veilige omgeving kunnen bieden.

Kosten van een uitvaart

Er kunnen soms minder mensen aanwezig zijn bij een afscheid dan normaal. Ook is er geen uitgebreide condoleance vooraf. We kunnen ons voorstellen dat dit soms vragen over de kosten oproept. De inhoud van het verzekerd pakket van onze dienstenverzekering is ongewijzigd. Wel bieden we een aantal diensten aan in een andere vorm. Hieronder vindt u een compleet overzicht.

Overzicht onderdelen DELA UitvaartPlan in tijden van corona

Onderdelen DELA UitvaartPlan
in diensten

Hoe gaat dat nu?

Beschikbaar alternatief

Vervoer overledene naar uitvaartcentrum

Ongewijzigd

 

Regelen formaliteiten

Ongewijzigd

 

Regelgesprek met nabestaande(n)

Via videobellen

 

Rouwkaarten

Ongewijzigd

 

Verzorging overledene

Verzorging in een uitvaartcentrum. Per 5 juni ook verzorging thuis mogelijk.

 

Kist

Ongewijzigd

 

Opbaring

Opbaring in een uitvaartcentrum of thuis. 

Opbaring in zorginstelling: afhankelijk van de regels van de instelling.

 

 

 

Rouwbezoek

Maximaal 6 gasten tegelijk vanwege 1,5 meter afstand

 

Rouwvervoer

Ongewijzigd

 

Aula, dienst

Het aantal personen dat bij de dienst aanwezig kan zijn verschilt per locatie.

Uw uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.

Rijdend de laatste groet brengen op 20 locaties (drive through-condoleance)

Extra: Livestream om op afstand mee te kijken + 1 USB-stick met video-opname (95 euro)
(Helaas niet mogelijk bij DELA Hengelo)

Ondersteunende DELA-medewerkers

Ongewijzigd

 

Cremeren/begraven

Ongewijzigd

 

Vrij besteedbaar bedrag
(minimaal 651 euro)

Ongewijzigd

Asbus ophalen

Maximaal 2 personen

 

Asverstrooiing

Maximaal 30 personen, excl. kinderen en personeel

 

 

Overzicht veranderingen die niet in het verzekerd pakket zitten

Onderdelen

Hoe gaat dat nu?

Beschikbaar alternatief

Informeel samenzijn met gasten na de uitvaart

Aantal personen in overleg

 

Horecavoorzieningen

Aangepast horeca-aanbod

 

Grafsteen

Ongewijzigd

 

Rouwbloemen bij uitvaart

Ongewijzigd

 

Herinneringsproducten

Ongewijzigd

 

Net als altijd kunt u ervoor kiezen om bepaalde diensten niet af te nemen. Hier staat dan een bepaalde vergoeding tegenover. Naast het verzekerde dienstenpakket is er ook altijd een vrij besteedbaar bedrag beschikbaar voor nabestaanden om te gebruiken voor wat zij zelf willen. Bijvoorbeeld bloemen: neemt u geen bloemen, dan kunt het vrij besteedbare bedrag ook gebruiken voor andere wensen of bijvoorbeeld voor een herinneringsproduct. Blijft (een deel) van dit bedrag over dan keren wij dat uit aan de nabestaanden.

 

Laatste nieuws

 • jun
  8
  2021

  Hoge waardering van klanten en medewerkers in een jaar met ongekend veel uitvaarten

  Coöperatie presenteert jaarcijfers 2020

  Voor DELA was 2020 een jaar van beproeving. ‘Het coronavirus kwam in golven met vooral enorme regionale pieken. Dit vereiste niet alleen toewijding, maar ook wend- en weerbaarheid. Dit hebben we goed en snel opgepakt, mede omdat er vanuit minder zwaar getroffen regio’s door collega's zonder enige aarzeling bijstand werd verleend’, aldus Edzo Doeve algemeen directeur coöperatie DELA. Financieel had de pandemie een negatieve impact gezien het beduidend hogere aantal overlijdensuitkeringen, maar vooral ook veel lagere beleggingsresultaten.

 • jun
  3
  2021

  Uitvaarten tijdens de coronatijd: aanpassingen en extra diensten

  Een overzicht van wat er anders gaat bij uitvaarten in coronatijd

  Afscheid nemen van een overleden dierbare kan maar één keer. Wij realiseren ons dat de dienstverlening nu soms anders verloopt dan nabestaanden voor ogen hebben. Ook krijgen we soms vragen over de kosten van een uitvaart in coronatijd. Op deze pagina geven we een overzicht.

 • jun
  3
  2021

  Informatie over uitvaarten en het coronavirus

 • mei
  17
  2021

  Laat muziek reden zijn om gesprek over uitvaartwensen te starten

  Aanmoediging om uitvaartwensen met muziek te bespreken

  Time to Say Goodbye/Con te Partiro van Andrea Bocelli en Sarah Brightman is nog altijd het meest gedraaide nummer tijdens uitvaarten in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse muzieklijst Uitvaart Top 100. Danny Vera met Rollercoaster is de grootste stijger (van 56 naar 2). Toch gaat het uitvaartcoöperatie DELA, dat de lijst uitgeeft, niet om de muziek zelf. De coöperatie wil via publicatie van de lijst vooral aanmoedigen om uitvaartwensen te bespreken met elkaar.