• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Uitvaarten tijdens de coronatijd: aanpassingen en extra diensten

Een overzicht van wat er anders gaat bij uitvaarten in coronatijd

21 oktober 2020

Afscheid nemen van een overleden dierbare kan maar één keer. Wij realiseren ons dat de dienstverlening nu soms anders verloopt dan nabestaanden voor ogen hebben. Ook krijgen we soms vragen over de kosten van een uitvaart in coronatijd. Op deze pagina geven we een overzicht.

RIVM-maatregelen

Wij volgen uiteraard de richtlijnen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Zo vragen wij nabestaanden 1,5 meter te afstand houden bij de afscheidsdienst en een mondkapje te dragen. Medewerkers in het crematorium dragen waar nodig beschermende kleding. Nabestaanden begrijpen dat, maar het is niet altijd fijn en dat snappen we heel goed. Tegelijkertijd doen wij er alles aan om de uitvaart toch zo waardig en persoonlijk mogelijk te maken. Zo bieden we waar dat kan alternatieven, zoals het verzorgen van livestreaming zodat een grotere groep het afscheid via internet kan meebeleven. Ook organiseert DELA op een later moment herinneringsbijeenkomsten om met meer mensen samen afscheid te nemen.

Het gesprek met de uitvaartverzorger

Het regelgesprek vindt plaats via videobellen en online. Ook het bespreken van de afscheidsdienst doen wij via videobellen. Hiervoor gebruiken we Microsoft Teams (download de Teams-handleiding). Als hier geen mogelijkheid toe is, kunnen we alternatieven aanbieden. Het videobellen werkt in de praktijk naar tevredenheid. We kunnen hetzelfde voor de nabestaanden betekenen als altijd.

Thuis of in het uitvaartcentrum opbaren

Beide mag. De verzorging doen wij altijd in ons uitvaartcentrum. Kiest u voor thuis opbaren, dan brengen wij uw dierbare na de verzorging naar huis. 
In verzorgingstehuizen is opbaren niet altijd toegestaan, dit verschilt per verzorgingstehuis.  

Voor de thuisopbaring wijzen wij u nog op de adviezen van de rijksoverheid die gelden voor thuis:

 • U ontvangt in uw huis of tuin maximaal 3 mensen tegelijk.
 • Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben. 
 • Houd 1,5 meter afstand. 
  • Kinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden. 
  • Mensen die tot uw huishouden behoren, hoeven onderling geen afstand te houden maar wel tot anderen.

Helpen bij de verzorging van uw dierbare

U mag met twee personen meehelpen met het verzorgen van uw dierbare. De verzorging vindt plaats op een locatie van DELA, volgens de richtlijnen van het RIVM. Overleg de mogelijkheden met uw uitvaartverzorger.

24-uurskamer

De 24-uurskamer zijn open. Bij de sleuteloverdracht tekent u een document waarin u akkoord gaat met de huisregels over o.a. anderhalve meter afstand houden en het maximum aantal personen dat tegelijk aanwezig is.

Maximaal zes gasten tegelijk bij condoleance/rouwbezoek

Om 1,5 meter afstand te bewaren, mogen er maximaal zes personen tegelijk in de ruimte zijn. U mag natuurlijk wel wisselen. Toegang is alleen op uitnodiging van de nabestaanden.

Uitvaarten in kleinere kring 

Het afscheid is soms in kleinere kring. Het aantal aanwezigen stemt u af met de uitvaartverzorger, dit verschilt namelijk per locatie. Waar nabestaanden elkaar eerder vasthielden voor troost, staan de stoelen in de aula nu 1,5 meter uit elkaar. Voor veel nabestaanden is dat een emotionele maatregel. Onze uitvaartverzorgers denken graag met u mee wat er wel mogelijk is. Zet bijvoorbeeld alle ontvangen kaartjes en steunbetuigingen rondom de kist.

Aantal aanwezigen tijdens het afscheid en via livestream op afstand

Wij doen ons best om zoveel mogelijk mensen te kunnen toelaten en tegelijkertijd anderhalve meter afstand te houden. Wij wijzen gasten daarom naar vaste plaatsen in de aula. Uiteraard houden we rekening met families. Leden van hetzelfde huishouden mogen bijvoorbeeld wel bij elkaar zitten. En kinderen onder de 12 jaar hoeven geen afstand te houden. Het precieze aantal genodigden stemt u af met uw uitvaartverzorger, omdat dit op elke locatie anders is. Op diverse locaties kunnen nabestaande ook in een aangrenzende ruimte via een scherm meekijken. Daarnaast is het in al onze crematoria en uitvaartcentra het mogelijk om de uitvaart tegen vergoeding van € 95 via een beveiligde livestream uit te zenden, zodat genodigden via een beveiligde link thuis kunnen meekijken. Bovendien ontvangt u dan na afloop de opname op usb-stick, zodat u de video-opname kunt delen met anderen.

Kaarten om te condoleren of een condoleanceboek

Voor of na het afscheid schrijven de gasten iets in het condoleanceboek. In plaats van een condoleanceboek kunt u ook kiezen voor losse kaarten. Deze kaarten kunnen meegestuurd worden met de rouwkaarten. Daarop kan iedereen iets liefs of een persoonlijke herinnering aan de overledene schrijven en terugsturen naar de direct nabestaanden of meenemen naar het afscheid om daar te geven. Soms worden ze al tijdens de afscheidsdienst voorgelezen, en net als een condoleanceboek is het voor de familie fijn om de kaarten later nog eens te kunnen bekijken.

Rijdende laatste groet

Om voor een grotere groep toch een vorm van condoleren te bieden, is het op 20 van onze locaties mogelijk om een rijdende laatste groet te brengen (drive-through condoleance). Genodigden kunnen dan in hun eigen auto langs de kist rijden om op die manier een laatste groet te brengen aan de overledene. Locaties die voldoende ruimte en doorstroommogelijkheden voor auto’s hebben, zijn hiervoor geschikt. Uw uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.

Mee tot het allerlaatste moment

Twee nabestaanden mogen hun dierbare tot op het allerlaatste moment begeleiden en meegaan naar de ovenruimte, zelfs -als zij dit willen- tot en met het moment van de invoer.

Informeel samenzijn na afloop van het afscheid met een hapje en een drankje

Vooralsnog mogen onze koffiekamers open blijven voor gasten die op dezelfde locatie een uitvaart hebben bijgewoond. Ook hier houden wij de regels in acht. Onze medewerkers worden beschermd met persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsschermen. Voor de gasten is desinfecterende handgel beschikbaar. Met looproutes en vaste zitplaatsen zorgen wij ervoor dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kan houden. 

Samen as verstrooien

As verstrooien op een DELA-locatie mag. Uiteraard op anderhalve meter afstand van elkaar. 

As ophalen

Wilt u de as liever dichtbij hebben, bijvoorbeeld in een urn thuis? U kunt de as op afspraak bij ons ophalen met maximaal 2 personen.

En wat nog meer…

Wij passen de voorzorgsmaatregelen van het RIVM toe: 1,5 meter afstand houden, het dragen van mondkapjes, het aantal aanwezigen bij de uitvaart in overleg, handen wassen, ontsmetten handen, deurklinken, stoelen e.d. Ook dragen veel medewerkers beschermende kleding en zijn er looproutes aangegeven op onze locaties. Zodat we de nabestaanden een veilige omgeving kunnen geven.

Kosten van een uitvaart

Op dit moment mogen er minder mensen aanwezig zijn bij een afscheid dan normaal. Ook is er geen uitgebreide condoleance vooraf. We kunnen ons voorstellen dat dit soms vragen over de kosten oproept. De inhoud van het verzekerd pakket van onze dienstenverzekering is ongewijzigd. Wel bieden we een aantal diensten aan in een andere vorm. Hieronder vindt u een compleet overzicht.

Overzicht onderdelen DELA UitvaartPlan in tijden van corona

Onderdelen DELA UitvaartPlan
in diensten

Hoe gaat dat nu?

Beschikbaar alternatief

Vervoer overledene naar uitvaartcentrum

Ongewijzigd

 

Regelen formaliteiten

Ongewijzigd

 

Regelgesprek met nabestaande(n)

Via videobellen

 

Rouwkaarten

Ongewijzigd

 

Verzorging overledene

Verzorgen in een uitvaartcentrum, niet thuis. Na de verzorging thuis opbaren is wel mogelijk.

 

Kist

Ongewijzigd

 

Opbaring

Thuisopbaring en opbaring in een DELA-locatie is mogelijk.

Opbaring in zorginstelling: afhankelijk van de regels van de instelling.

 

 

 

Rouwbezoek

Maximaal 6 gasten tegelijk vanwege 1,5 meter afstand

 

Rouwvervoer

Ongewijzigd

 

Aula, dienst

Het aantal personen dat bij de dienst aanwezig kan zijn verschilt per locatie. Uw uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.

Rijdend de laatste groet brengen op 20 locaties (drive through-condoleance) 

Extra: Livestream om op afstand mee te kijken + USB-stick met video-opname (€ 95)

Ondersteunende DELA-medewerkers

Ongewijzigd

 

Cremeren/begraven

Ongewijzigd

 

Vrij besteedbaar bedrag
(minimaal 634 euro)

Ongewijzigd

Asbus ophalen

Ongewijzigd

Asverstrooiing

Ongewijzigd

 

 

Overzicht veranderingen die niet in het verzekerd pakket zitten

Onderdelen

Hoe gaat dat nu?

Beschikbaar alternatief

Informeel samenzijn met gasten na de uitvaart

Aantal personen in overleg

 

Horecavoorzieningen

Ongewijzigd

 

Grafsteen

Ongewijzigd

 

Rouwbloemen bij uitvaart

Ongewijzigd

 

Herinneringsproducten

Ongewijzigd

 

Net als altijd kunt u ervoor kiezen om bepaalde diensten niet af te nemen. Hier staat dan een bepaalde vergoeding tegenover. Naast het verzekerde dienstenpakket is er ook altijd een vrij besteedbaar bedrag beschikbaar voor nabestaanden om te gebruiken voor wat zij zelf willen. Bijvoorbeeld bloemen: neemt u geen bloemen, dan kunt het vrij besteedbare bedrag ook gebruiken voor andere wensen of bijvoorbeeld voor een herinneringsproduct. Blijft (een deel) van dit bedrag over dan keren wij dat uit aan de nabestaanden.

 

Laatste nieuws

 • okt
  21
  2020

  Informatie over uitvaarten en het coronavirus

 • okt
  21
  2020

  Uitvaarten tijdens de coronatijd: aanpassingen en extra diensten

  Een overzicht van wat er anders gaat bij uitvaarten in coronatijd

  Afscheid nemen van een overleden dierbare kan maar één keer. Wij realiseren ons dat de dienstverlening nu soms anders verloopt dan nabestaanden voor ogen hebben. Ook krijgen we soms vragen over de kosten van een uitvaart in coronatijd. Op deze pagina geven we een overzicht.

 • okt
  5
  2020

  Eerste paal in de grond voor nieuw crematorium Groningen

  Massieve houtbouw met houten dakconstructie uniek voor crematoria in Nederland

  Begin oktober gaat de eerste paal in de grond voor het nieuwe crematorium aan het Hoendiep in Groningen. Dat er een elektrische crematieoven zou komen, was al bekend. Maar het hele pand ademt duurzaamheid, zegt locatiemanager Mariëlle Heijnen.

 • sep
  29
  2020

  Coöperatie DELA neemt Yarden niet over

  Onzekere financiële situatie kan nog jaren duren

  Coöperatie DELA staakt haar plan om Yarden Uitvaartorganisatie over te nemen. De gedachte achter deze overname was dat een sterk collectief een verzwakt collectief helpt, zodat er één nog sterker collectief ontstaat. Voor DELA was het belangrijk dat Yarden zelfstandig financieel in herstel zou blijven. Nu dat Yarden voorlopig niet lijkt te lukken, heeft DELA besloten om die onzekere ontwikkeling niet af te wachten en stopt DELA haar overnameplan.