• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

DELA zet volgende stap in verduurzamen van uitvaarten

Coöperatie treedt definitief toe tot GreenLeave

11 december 2017

Voor ieder product uit het assortiment van coöperatie DELA, is minimaal één duurzaam alternatief beschikbaar. Mede daarom is DELA toegetreden tot GreenLeave.

Na een procedure van ruim een jaar is DELA sinds december 2017 officieel toegetreden. GreenLeave is een stichting gericht op de bevordering van duurzaamheid in de uitvaartbranche.

 

“Wij willen dat de duurzame uitvaart steeds normaler wordt, het liefst de standaard", aldus Roel Stapper, bestuurder van de Stichting GreenLeave. “We hebben hoge toetredingseisen voor uitvaartondernemers die deel willen nemen aan GreenLeave. Zo moeten zij aantoonbaar hun eigen bedrijfsvoering verduurzamen, en klanten een duurzaam alternatief bieden voor alle onderdelen van de uitvaart. Aan die eisen voldoet DELA nu. Het mooie is dat we tijdens het toetredingstraject al zagen dat er meer beweging is gekomen bij leveranciers om duurzame uitvaartproducten te maken. Dat was niet direct het doel, maar het geeft aan dat een landelijke, grote speler als DELA invloed kan hebben op de duurzaamheid van uitvaarten.”

 

Klimaatneutraal

De toetreding is een volgende stap in de ambities van de coöperatie op het gebied van duurzaamheid. DELA wil kennisspecialist zijn op het gebied van klimaatneutrale uitvaarten. “Dat betekent dat we ons de komende jaren richten op het verlagen van de uitstoot en het verduurzamen van de uitvaart, waarbij we uiteindelijk de uitstoot ook gaan compenseren. Als kennisspecialist willen wij bovendien een leidende rol hebben in het terugdringen van de schade aan het milieu veroorzaakt door alle uitvaarten in Nederland”, zo stelt Sandra Schellekens, directeur Uitvaartverzorging bij DELA.

 

Voordelen

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in duurzaamheid en proberen tijdens hun leven maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken. Toch is het nog lang niet vanzelfsprekend dat ook de uitvaart duurzaam wordt vormgegeven. Schellekens: “We willen onze leden en andere klanten duurzame keuzes kunnen aanbieden. Met de toetreding tot GreenLeave verduurzamen we programmatisch alle facetten van de uitvaart. We hebben ons assortiment bijvoorbeeld uitgebreid met duurzame keuzes zoals een kist van Nederlands hout, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Ook zijn er zouturnen speciaal voor verstrooiing op zee.”

 

Opleiding en training

Om leden en klanten te kunnen informeren over duurzame uitvaarten, hebben alle uitvaartverzorgers een uitgebreide training gevolgd. “Het is belangrijk dat zij aan nabestaanden goed kunnen uitleggen wat een uitvaart meer of minder duurzaam maakt, én wat duurzamere alternatieven zijn.”, zegt Schellekens.

 

Stichting GreenLeave

De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten, bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur en Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en leggen hierover verantwoording af.

Laatste nieuws

 • feb
  21
  2020

  Dieren in principe welkom bij afscheidsdienst

  Paard in crematorium een bijzonderheid

  (Huis)dieren van een overledene zijn bij afscheidsdiensten in principe welkom. Dat is het uitgangspunt bij coöperatie DELA. Dat blijkt ook uit de diverse mediapublicaties die vandaag worden gepubliceerd over een paard in crematorium Uden.

 • feb
  20
  2020

  Oude uitvaarthoeden krijgen tweede leven met carnaval

  Ze lagen nog in het magazijn van coöperatie DELA in Eindhoven: ruim 80 hoeden die ooit werden gebruikt door kistdragers bij een uitvaart. Anno 2020 heeft DELA geen kistdragers meer in dienst, maar de hoeden weggooien? Nee. De oplossing werd gevonden in het carnaval.

 • feb
  11
  2020

  Nieuwe uitvaartkist bespaart CO2 en lijm

  Onderweg naar klimaatneutrale uitvaarten:

  Coöperatie DELA richt zich op de continuïteit van het leven en wil dat haar klanten de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. De impact op het milieu willen we terugbrengen, zowel die van onze eigen organisatie als van de uitvaarten die wij regelen. Onlangs zetten we daarin weer een kleine stap: een nieuwe uitvaartkist.

 • jan
  28
  2020

  Met DELA in gesprek over privacy na overlijden

  Eerste multi-stakeholderdialoog in samenwerking met Nyenrode

  Ook na overlijden, doet privacy ertoe. Dat bleek tijdens de eerste zogeheten ‘multi-stakeholderdialoog’ die coöperatie DELA samen met Nyenrode Business Universiteit organiseerde. Als het gaat om overledenen dan is de privacywet niet van toepassing. Hoe gaat een uitvaartondernemer om met privacy na overlijden? De opdracht aan de deelnemers van de dialoog was om tot een visie te komen die helpt om het beleid rondom dit onderwerp vorm te geven. Vandaag, op de Dag van de Privacy, publiceert DELA het verslag van de eerste multi-stakeholderdialoog die over privacy na overlijden ging.