• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

DELA zet volgende stap in verduurzamen van uitvaarten

Coöperatie treedt definitief toe tot GreenLeave

11 december 2017

Voor ieder product uit het assortiment van coöperatie DELA, is minimaal één duurzaam alternatief beschikbaar. Mede daarom is DELA toegetreden tot GreenLeave.

Na een procedure van ruim een jaar is DELA sinds december 2017 officieel toegetreden. GreenLeave is een stichting gericht op de bevordering van duurzaamheid in de uitvaartbranche.

 

“Wij willen dat de duurzame uitvaart steeds normaler wordt, het liefst de standaard", aldus Roel Stapper, bestuurder van de Stichting GreenLeave. “We hebben hoge toetredingseisen voor uitvaartondernemers die deel willen nemen aan GreenLeave. Zo moeten zij aantoonbaar hun eigen bedrijfsvoering verduurzamen, en klanten een duurzaam alternatief bieden voor alle onderdelen van de uitvaart. Aan die eisen voldoet DELA nu. Het mooie is dat we tijdens het toetredingstraject al zagen dat er meer beweging is gekomen bij leveranciers om duurzame uitvaartproducten te maken. Dat was niet direct het doel, maar het geeft aan dat een landelijke, grote speler als DELA invloed kan hebben op de duurzaamheid van uitvaarten.”

 

Klimaatneutraal

De toetreding is een volgende stap in de ambities van de coöperatie op het gebied van duurzaamheid. DELA wil kennisspecialist zijn op het gebied van klimaatneutrale uitvaarten. “Dat betekent dat we ons de komende jaren richten op het verlagen van de uitstoot en het verduurzamen van de uitvaart, waarbij we uiteindelijk de uitstoot ook gaan compenseren. Als kennisspecialist willen wij bovendien een leidende rol hebben in het terugdringen van de schade aan het milieu veroorzaakt door alle uitvaarten in Nederland”, zo stelt Sandra Schellekens, directeur Uitvaartverzorging bij DELA.

 

Voordelen

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in duurzaamheid en proberen tijdens hun leven maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken. Toch is het nog lang niet vanzelfsprekend dat ook de uitvaart duurzaam wordt vormgegeven. Schellekens: “We willen onze leden en andere klanten duurzame keuzes kunnen aanbieden. Met de toetreding tot GreenLeave verduurzamen we programmatisch alle facetten van de uitvaart. We hebben ons assortiment bijvoorbeeld uitgebreid met duurzame keuzes zoals een kist van Nederlands hout, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Ook zijn er zouturnen speciaal voor verstrooiing op zee.”

 

Opleiding en training

Om leden en klanten te kunnen informeren over duurzame uitvaarten, hebben alle uitvaartverzorgers een uitgebreide training gevolgd. “Het is belangrijk dat zij aan nabestaanden goed kunnen uitleggen wat een uitvaart meer of minder duurzaam maakt, én wat duurzamere alternatieven zijn.”, zegt Schellekens.

 

Stichting GreenLeave

De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten, bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur en Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en leggen hierover verantwoording af.

Laatste nieuws

 • mei
  17
  2021

  Laat muziek reden zijn om gesprek over uitvaartwensen te starten

  Aanmoediging om uitvaartwensen met muziek te bespreken

  Time to Say Goodbye/Con te Partiro van Andrea Bocelli en Sarah Brightman is nog altijd het meest gedraaide nummer tijdens uitvaarten in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse muzieklijst Uitvaart Top 100. Danny Vera met Rollercoaster is de grootste stijger (van 56 naar 2). Toch gaat het uitvaartcoöperatie DELA, dat de lijst uitgeeft, niet om de muziek zelf. De coöperatie wil via publicatie van de lijst vooral aanmoedigen om uitvaartwensen te bespreken met elkaar.

 • mei
  5
  2021

  Coöperatie DELA neemt Yarden toch over

  DELA biedt een oplossing voor ruim één miljoen verzekerden

  Coöperatie DELA is alsnog van plan om Yarden Uitvaartorganisatie over te nemen. Het gaat om de verzekeraar, het uitvaartbedrijf en alle onderliggende organisaties en deelnemingen. Op 5 mei hebben de bestuurders van Yarden en DELA de overeenkomst voor de overname ondertekend. Yarden-verzekerden kunnen rekenen op financiële stabiliteit en er ontstaat ruimte voor meer inflatiebescherming voor leden. Dankzij deze overname krijgt coöperatie DELA er een groot aantal uitvaartcentra en crematoria bij die complementair zijn aan die van DELA.

 • mei
  3
  2021

  DELA haalt alle uitvaartkisten van spaanplaat uit het assortiment

  Coöperatie DELA haalt alle uitvaartkisten die gemaakt zijn van spaanplaat per 1 mei uit het assortiment. De Eindhovense uitvaartcooperatie doet dat vanuit het oogpunt van duurzaamheid.

 • apr
  30
  2021

  Martin de Jong vertrekt bij DELA

  Martin de Jong treedt per 1 mei 2021 terug als directeur coöperatie & verzekeren en vertrekt bij DELA. Zijn functie wordt overgenomen door Chris Beaulen, die hiervoor de functie van directeur uitvaartdiensten vervulde.