• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Mariënhage

Marienhage | DELA

In de zomer van 2016 maakten de Orde der Augustijnen, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant en coöperatie DELA bekent dat het erfgoed Mariënhage voor Eindhoven behouden blijft. De Augustijnen zijn inmiddels met hun erediensten in de Paterskerk gestopt en in het voorjaar van 2017 verhuizen zij naar een nieuw onderkomen in een ander deel van de stad. Het gehele gebied komt in handen van coöperatie DELA.

Ceremoniehuis

Mariënhage is een bijzonder stukje Eindhoven. Door de samenwerking tussen de Augustijnen, gemeente, provincie en DELA is het gelukt om tot een plan te komen voor een plek van ontmoeting, verbinding en verdieping. De cultuurhistorische waarde blijft behouden.

Rouwen en trouwen

DELA laat de Paterskerk en de bijbehorende gebouwen restaureren. Zowel de kerk als de studentenkapel wordt ceremoniehuis. Behalve uitvaartdiensten kunnen hier ook huwelijksplechtigheden plaatsvinden. Ook zullen er lezingen en concerten worden gegeven. In de bijgebouwen komen faciliteiten om te overnachten, te eten en te ontmoeten. Wat de herbestemming wordt van het klooster is nog niet bekend.

Groener en multifunctioneler

Om het gebied beter te laten aansluiten op het openbaar wordt de Kanaalstraat opnieuw ingericht. De tuin wordt openbaar en er komt een bruggetje over de Dommel. Het gebied wordt behalve toegankelijker ook groener en multifunctioneler. Voor de stad Eindhoven is behoud van Mariënhage belangrijk omdat de gebouwen van grote cultuurhistorische en religieuze waarde zijn. Bovendien maakt Mariënhage deel uit van een groter gebied in het centrum van Eindhoven waar de gemeente nieuw leven inblaast.

Heropening eind 2018

Het gaat nog even duren voordat alles klaar is. Als de renovatie en herinrichting volgens plan verloopt dan vindt eind 2018 de heropening plaats.

 

Chat met onze medewerkers