• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Stel je voor

financiële planning

Chat met onze medewerkers

Al dat gelul over geld, over groei, over later, over regels, verwerkt in spreadsheets en in beeld gebracht in grafieken! Die gasten die ons financiële en economische systeem hebben bedacht, deden dat vanuit hun eigen logica én vanuit de belangen van de aanbieders. Dus niet omdat het zo goed aansluit bij de behoeften van mensen en hoe ze in elkaar zitten. Ik denk zelfs dat het ze niet interesseert dat wij gewone mensen daar niks van begrijpen.

Ik wil gewoon een goed leven. Ik wil gezond zijn, leuk werk doen, leuke dingen doen met mijn gezin, familie en vrienden. Ik wil dat dat straks automatisch leidt tot een goede oude dag. ‘Het leven nu’ is het enige waar ik verstand van en invloed op heb. Hoezo moet ik een financieel planner spreken? Die is duur, onbegrijpelijk en vast heel zinvol voor rijke mensen die profiteren van ingewikkelde constructies. Ik heb niks aan rekensommetjes en rationele analyses die mijn financiële situatie en toekomstperspectief in kaart brengen. Ik wil weten wat ik nu moet doen EN ik wil de bevestging óf ik het nu wel goed doe. Dát zou logisch moeten zijn. Niet de taal van cijfers! Of ik laag opgeleid ben? Nee, ik ben een harwerkend mens met een prima stel hersens. Waarom moet je persé slim of een halve expert zijn om jezelf gerust te weten vandaag, over je leven nu en straks? Als ik dan in gesprek was met bijv. een hypotheekadviseur, dan begreep ik het ter plekke wel, maar ik kon het gezegde en beslotene niet onthouden. Ik kon het rustige gevoel dat ik alles goed geregeld heb niet vasthouden, omdat het te ver afstaat van mijn belevingswereld. Financieel adviseurs denken vanuit financiële producten of diensten en proberen heel hard te voldoen aan de zorgplicht, die ervoor zorgt dat de persoon tegenover mij nog minder mens wordt en vooral zorgvuldig adviseert, formuleert en wijst op risico's. Voor de gemiddelde mens als sociaal en biologisch wezen is dat geen match. Er zijn nog geen succesvolle financiële planningtools voor de massa. En als die er al zouden zijn, dan zouden ze niet werken. Omdat ze gebaseerd zijn op cijfers, gaan over geld, groei en over later. Is er dan niet gewoon iemand of iets waaraan ik gewóne zorgen kan voorleggen: Ik ben afhankelijk van de bank, omdat ik een enorme hypotheek heb en een huis dat ik niet meer kan betalen. | Ik heb een huis met overwaarde, maar geen geld om te besteden aan leuke dingen. | Ik heb 3 kinderen, kunnen die straks een vervolgopleiding doen of moet ik daarvoor iets doen? | Ik wil scheiden of van vak veranderen, maar hoe betaal ik dat? | Ik ontvang toeslag van de belastingdienst, heb ik daar nog wel recht op?

Waarom is dit soort levensadvies niet gewoon een mensenrecht? Waarom moet ik daarvoor betalen? Ik 'doe' nu op eigen houtje 'maar wat'. Maar vooral stop ik het weg en hoop ik dat dat straks vanzelf leidt tot iets goeds.

Niet iedereen heeft de kans om het juiste te doen binnen zijn/haar financiële mogelijkheden.

De verliezers zijn de mensen die geen toegang hebben tot goed(e) financieel advies en planning. Met gevolgen voor welzijn, baan, vrije tijd, wonen, enz.