• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Beest in de bek kijken

Betekenis geven aan het leven, hoe dan?

Betekenis geven aan het leven; dat vinden we bij DELA belangrijk. Dat vind ik zelf ook belangrijk. Tegelijkertijd kan het soms ook een uitdaging zijn om in de waan van de dag die betekenis op te zoeken. En soms… soms komt er een opdracht voorbij waar dat als vanzelf plaatsvind. Zonder dat je er erg in hebt. Zo’n ervaring had ik een jaar of 5 geleden met Before You Leave (BYL).

Chat met onze medewerkers

Once apon a time

Een jaar of 6 geleden realiseerden wij ons, net als veel andere corporate  innovatie teams, dat we niet langer inside-out konden blijven innoveren, dat het veel meer out-side-in moet. We keken een beest in de bek. Het is  veel slimmer om goed naar je doelgroep te luisteren, met ze in gesprek te gaan en te valideren in plaats van het zelf te bedenken vanuit je kantoor. En zo gooiden wij als team het roer om. We gingen op zoek naar de laatste trends en inzichten qua innovatie methoden en werkwijzen. We lieten ons opleiden en coachen. Nadat we verschillende nieuwe innovatiemethoden hadden geprobeerd kozen we voor the best of those worlds. Zo ontstond onze eigen nieuwe werkwijze.

Van Groningen tot Maastricht

We werden getriggerd door een klein onderzoek onder nabestaanden. Zij vertelden ons dat ze nog met zoveel vragen zaten. Hoe had pa de uitvaart gewild? Was ons mam eigenlijk wel trots op mij? Sommige nabestaanden hadden het gevoel dat er nog dingen moesten worden uitgesproken terwijl anderen behoefte hadden aan het ophalen van mooie herinneringen. Weer anderen wilden weten hoe de uitvaart geregeld moest worden maar durfden er niet over te beginnen.

Om de naasten van iemand die gaat sterven te helpen maakten wij een  prototype van een app waarmee ze het gesprek aan konden gaan. Met dat prototype, wat niet meer omvatte dan een papieren versie van een app, ging ik het land in. Van Groningen tot Maastricht sprak ik bijna 100 mensen die op korte termijn gingen sterven. Of hun naasten. Of nabestaanden die kort geleden iemand waren verloren. Ik vroeg hun om het prototype te gebruiken en mij feedback te geven.

Ik kende deze mensen soms beter dan mijn beste vrienden

Ik leerde dat mensen die écht in de laatste fase van hun leven zitten heel puur zijn. Eerlijk ook. Over hoe het leven is en was. Wat hun dromen en verwachtingen waren en hoe ze teleurgesteld waren in bepaalde dingen. Of dankbaar. In de auto terug naar Den Bosch liepen soms tranen over mijn wangen. WOW, wat een prachtige verhalen wilden deze mensen met mij delen over hun leven en hun angsten. Ik hoefde niet meer te doen dan een luisterend oor te bieden en mezelf open te stellen voor deze verhalen. Het heeft enorm veel betekenis gegeven aan mijn leven om deze mensen te mogen spreken. Het gaf mij zelf ook het inzicht om meer te delen. Om het leven te leiden wat ík wil leiden.

Hoe het verder ging met de app

Na vele gesprekken, testen en prototypes kwam eindelijk het moment dat we een échte app hadden; de Before You Leave app! Super trots! De app kwam in de appstores en we wilden zoveel mogelijk mensen gebruik laten maken van dit prachtige middel. Stervenden konden op deze manier verhalen delen en het hielp nabestaanden bij het verwerken van dit pijnlijke afscheid.

Helaas bleek ondanks alle testen dat het moment waarop de app relevant is (namelijk kort voor overlijden) te kort is. Het lukte ons niet om in die drukke chaotische tijd de mensen te bereiken waardoor het gebruik achterbleef.

DELEN

Nadat we nog gekeken hadden of we Before you Leave op een andere manier konden inzetten (andere doelgroep, andere propositie), konden we niet anders dan weer een ‘beest in de bek kijken’… Met BYL hebben we niet kunnen bereiken wat we hoopten te bereiken.

We gingen opnieuw om de tekentafel zitten en maakten een pivot naar ‘Delen’. Want herinneringen maken, dat wilde iedereen. We verlegden het moment daarvan naar ná het overlijden. Inmiddels bieden alle uitvaartverzorgers van DELA het product ‘Delen’ aan. Hiermee kunnen nabestaanden van een overledene mooie berichten achter laten over de overledene op een online portaal. De meest directe nabestaande kan dit laten omzetten in een fotoboek. We hebben inmiddels enorm veel hartverwarmende reacties mogen krijgen op dit product. 

Klik hier voor meer informatie over Delen

Wat we hiervan leerden?

  • Valideren, valideren, valideren! Meten is weten.
  • Het is niet nodig om direct een échte app te laten ontwikkelen. Dat kost veel geld en je loopt er onnodig risico mee. We hadden achteraf bekeken ook kunnen werken met een meer MVP versie (minimum viable product).
  • Kill your darlings. Durf de stekker uit projecten te trekken. Wanneer je niets meer leert, je klant niet wil betalen, je niet weet te schalen… Dan is het tijd voor een ander ‘beest’ 😉.