In gesprek met Maarten van Kroonenburg, eigenaar BW Ventures
Ik ben benieuwd hoe onze samenwerkingspartners kijken naar het DELA Innovatie Lab. Daarom stelde ik een aantal vragen aan Maarten van Kroonenburg, oprichter van BW Ventures.
Chat met onze medewerkers
Vertel eens Maarten, waarom ben je ooit met BW Ventures gestart?
Ik onderneem sinds vanaf mijn 19de. Door veel vallen en opstaan leerde ik snel hoe je commercieel werkende proposities kon toetsen en ontwikkelen. Tot mijn grote frustratie zag ik dat veel startups en corporates dit proces vaak niet goed, of in de verkeerde volgorde aanpakken, wat leidt tot veel verspilling. Met BW Ventures structureren we dit proces, om zo tot commercieel en technisch haalbare proposities te ontwikkelen en te schalen.
Wat dacht je ruim een jaar geleden toen je werd benaderd door het innovatielab van DELA?
Haha, mijn eerste gedachte was; DELA, niet het eerste bedrijf dat bij me opkomt wanneer je aan innovatie denkt. Maar tijdens het eerste gesprek met Sanne en Ingrid werd me al heel snel duidelijk dat DELA met ontzettend mooie initiatieven bezig is.
In april zou het acceleratie programma van DELA startten. We stonden in de startblokken in maart en toen kwam corona. Hoe kijk je daarop terug?
Het was een ontzettend vreemde periode in positieve en negatieve zin. We hadden veel startups en interne ventures opgelijnd staan om te gaan starten. Eerst kwam de boodschap dat we het programma moesten uitstellen. Dat was niet even makkelijk, je kunt je voorstellen dat sommige mensen hiervoor hun baan opgezegd hadden, je wilt dan zo snel mogelijk aan de slag. Een vertraging door corona helpt niet in dat gezonde “ongeduld”.
Toen we doorkregen dat het nog wel eens lang kon gaan duren ben ik met mijn team gaan onderzoeken hoe we het volledige programma online konden faciliteren. We hadden wel ervaring met het online faciliteren van een workshop of lezing, maar nog nooit met het volledig online faciliteren van een acceleratie-programma. We zijn eerlijk gezegd best in het diepe gesprongen en hebben alles op alles gezet om het resultaat zo goed mogelijk te behalen. En eerlijk gezegd is dat erg goed gelukt. Het proces is er zelfs een stuk efficiënter op geworden. Ik kijk daarom ook met trots terug op de inspanning van alle deelnemers, de mensen die ons in dit proces hebben ondersteund zoals Ingrid en Sanne en de geboekte resultaten.
Een van de lessen van afgelopen jaar vind ik toch wel dat je de rolverdeling richting de teams en elkaar zuiver moet bewaken. Voor je het weet was de facilitator van het programma ook de vertegenwoordiger namens DELA. Hoe zie jij dit?
Hier ben ik het helemaal mee eens. Zeker in dit programma was er een mix van interne ventures, startups en een joint-venture. Omdat je als facilitator veel op inhoud mee-spart en het proces faciliteert kan er snel verwarring ontstaan over rolverdelingen en bij wie je aan moet kloppen met welk type vragen. Dat alles online gefaciliteerd wordt zal hierin ook een rol gespeeld hebben. Dat we heel transparant naar elkaar gebleven zijn, daarin bedoel ik Sanne als manager innovatie en Ingrid als Innovation Lead en ik als facilitator heeft hierin geholpen. We schromen niet om elkaar feedback te geven op ieders rol, en dat helpt de teams uiteindelijk ook.
Wat vind je kenmerkend aan werken met het DELA lab t.o.v. andere labs?
Ik vind DELA een hele eerlijke, flexibele en open partner. Innovatie is niet makkelijk, niets gaat zonder slag of stoot en je roeit altijd tegen de stroming in. De open en eerlijke cultuur van DELA zorgt voor veel vertrouwen in elkaar en dat voelt heel prettig om in te werken. Wat ik daarnaast kenmerkend vind is dat DELA heel graag hele mooie oplossingen wil ontwikkelen en commercie daardoor wat onderbelicht lijkt. Daar mag van mij wat meer balans in komen, en daar wordt natuurlijk hard aan gewerkt!
Naast external ventures, begeleid je ook interne teams. Wat vind jij het grootste verschil tussen die 2?
Ik vind de psyche van de interne ventures ten opzichte van de externe ventures het grootste verschil. Beide voelen een enorme druk om te presteren, maar vanuit een ander perspectief. Waarin een intern team vaak aan het balanceren is tussen meerdere projecten en moet voorkomen dat ze zelf overbelast raken, focust een external venture zich op één project, maar voelt (zeker in de early-stage fase) altijd de financiële druk van een runway. Als facilitator betekent dit dat je discussies over het stellen van prioriteiten bij external ventures een ander karakter hebben ten opzichte van interne teams.