DELA’s acceleratieprogramma inclusief seed funding: ‘the next success’?
Ik werk inmiddels ruim 14 jaar bij DELA, waarvan zo’n 10 jaar bij de innovatieafdeling. We maakten als team van alles mee. We leerden omgaan met teleurstelling. Want de meeste ideeën die je test blijken toch niet helemaal het ‘beloofde land’ te zijn. Tegelijk leerden we als team ongelofelijk veel over onszelf, en professionaliseerden we onze werkwijze keer op keer. Daan Bemelmans (Arches Capital) vertelde mij ooit: innovatie gaat over ‘being comfortable being uncomfortable’. Daar slaat hij de spijker wat mij betreft op de kop!
Chat met onze medewerkers
En wat we zeker ook snel leerden is dat de wijsheid niet alleen van binnen de organisatie en je eigen team komt. Er is op zoveel plekken meer input te halen buiten je organisatie. Vandaar dat we aan de slag gingen met corporate venturing: alle activiteiten die te maken hebben met innovatie. Dit kan voor ons eigen conceptontwikkeling zijn, oftewel interne ventures. Maar dit kunnen ook samenwerkingen of investeringen in andere partijen zijn zoals startups: externe ventures. Een venture is een concept en/of start-up waarvan we hopen dat het uit zal groeien tot een product of dienst waar behoefte aan is.
Accelereren kun je leren

Voor het begeleiden van start-ups heb je kennis en expertise nodig. Die vonden we bij Maarten van Kroonenburg van BW Ventures. Zij ontwikkelden een pre-acceleratie programma waarin startups begeleid worden bij het toetsen van commerciële haalbaarheid en schaalbaarheid. Na het pre-acceleratieprogramma volgt het acceleratie programma. Om door te stromen dienen de participanten te voldoen aan een aantal voorwaarden die in een investeringscommissie zijn beoordeeld.
Oké, dus de partij die ons ging helpen had ik gevonden. Maar nu die start ups, hoe vind je die? Via verschillende kanalen deed ik een oproep aan start-ups en partijen die iets te maken hadden met mantelzorg*. Zo deden we een oproep op LinkedIn, boorden we ons netwerk aan en deed VentureIQ een start-up search voor mij. Ook werkte ik samen met het netwerk van Arches Capital (investeerders). Uit al deze input volgde een eerste selectie en samen met Maarten voerde ik vele kennismakingsgesprekken.
In maart 2020 zouden we starten met 4 partijen.. En toen gooide Corona roet in het eten. Het leek ons niet haalbaar om op afstand met 4 ‘nieuwe’ partijen aan zo’n spannend traject te beginnen.
Starten met onze eigen start up: Fello
Om toch aan de slag te gaan besloten we om onze interne venture (Fello) het pre- acceleratie programma te laten doorlopen om te onderzoeken óf en zo ja wélk verdienmodel hier passend en kansrijk is. Fello is een gedeelde agenda-app waarmee je samen voor een familielid zorgt en hulp kan regelen. Inmiddels is Fello een app met 80.000 accounts maar zonder verdienmodel. In drie maanden vond het team duidelijke aanknopingspunten voor een verdienmodel. Zo zijn er bewijzen gevonden dat Fello een leadgenerator kan zijn voor een breder platform voor mantelzorgers. Hierbij maakt Fello een koppeling met mantelzorg-makelaars om hulp te organiseren. Tevens maakt het een koppeling met een andere venture in het programma genaamd Noud.
Waar staan we nu?
Inmiddels hebben we een volledig pre-XLR programma van drie maanden gedraaid waarvan een aantal ventures zijn doorgestroomd naar het acceleratie programma, waar de focus meer ligt op groei. Ik ben enorm trots op het feit dat iedereen zich hier heeft weten aan te passen naar de nieuwe omstandigheden als gevolg van Corona. Maar ook op het feit dat we samenwerken met enorm gedreven collega’s en partners. Hierbij zijn de mensen iedere dag bezig met het onderzoeken van de vraag achter de vraag. Laten hun eigen overtuigingen los en vertalen dit alles weer door naar de best aansluitende propositie. Zo willen wij mantelzorgers uiteindelijk het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Dat we het met elkaar doen.
Binnen het Innovatie Lab hebben we inmiddels een mooie mix van interne en externe ventures opgebouwd.