• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Gezonde voeding en DELA?

Hoe lekker maar vooral gezond eten helpt bij een gezonde levensstijl, maar vooral ook bij ziekte. En hoe past dat bij DELA?

Al mijn hele volwassen leven heb ik een haat liefde verhouding met eten. Lekker eten en koken is mijn grootste hobby en geeft mijn leven kleur. Maar wat als je door een lactose en gluten intolerantie ineens een heleboel niet meer kunt verdragen? Rond mijn twintigste werd ik ziek en viel enorm af. Ik wist niet hoe dit kwam. Dit ontnam mij veel plezier. Met de juiste inzichten en hulp kan ik sinds een aantal jaren weer meedoen met etentjes. Wanneer ik de tijd vind hang ik weer met mijn neus boven een kookboek en mijn kasten puilen uit van de meest fijne ingrediënten die ik overal vandaan haal. Eten is weer plezierig en fun. Iets wat ik met dierbaren om mij heen deel. Ik voel me ook weer energiek en fit met de juiste tips en inzichten.

Chat met onze medewerkers

Ook in een andere context bleef eten een belangrijk topic

Toen mijn moeder tien jaar geleden de diagnose non-hodgkin kreeg stond onze wereld stil. We gingen een onzekere periode in van allerlei behandelingen. Dat was zwaar, voor haar, voor mijn vader en natuurlijk ook voor mij. Je wilt het allemaal goed doen. Na verloop van tijd manifesteerden zich allerlei andere ziektebeelden bij haar zoals onder meer de ziekte van Crohn.

Goed eten is voor mijn moeder heel belangrijk, want te veel afvallen ligt op de loer. Maar wat is goed eten voor iemand die zo ziek is? Iets dat voedzaam is, waardoor ze op krachten blijft, maar wat zij ook nog lekker vindt? Door haar ziekte is haar smaak enorm veranderd. Het is voor mijn vader dagelijks een puzzel om een maaltijd op tafel te zetten die haar het juiste brengt en die ook echt aanspreekt op dat moment.

(Hoe) kan de juiste voeding helpen?

Je voelt ‘m al…. Om verschillende redenen ben ik nieuwsgierig hoe voeding mensen kan helpen bij een gezonde leefstijl, maar ook hoe het behulpzaam kan zijn bij ziekte. Zoals bij mijn moeder die kanker heeft. Bij DELA werken we nu samen met een partij die precies dit als doel heeft. The Right Meal biedt een persoonlijk voedingsadvies voor elk moment van de dag voor mensen met kanker.

Nu zul je je misschien afvragen, DELA en een partij die voedingsadviezen biedt? Hieronder lees je het waarom.

Meer willen betekenen

Ik werk op het Innovatielab van DELA. Innovatie bij DELA betekent dat we meer willen betekenen voor onze leden. En dat zoeken we in een andere hoek dan de dood. Het is al jaren een trend dat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Terwijl dat lang niet altijd evident is. Wij willen met producten en diensten ervoor zorgen dat dit meer en makkelijker mogelijk is. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van mantelzorgers die zorgen voor hun ouders.

Wat ik hierbij zelf zo mooi vind is dat we als DELA samen de lusten en lasten willen delen om zaken mogelijk te maken die voor een enkel individu lastig bereikbaar zijn. Oftewel: de solidariteit in Nederland vergroten. Als we allemaal een beetje meer naar elkaar zouden omkijken, hoe mooi is dat?! Elkaar helpen geeft je een fijn gevoel, het is leuk, gezellig en sociaal.

Innoveren is samenwerken

Zo werken we samen met zelfstandige bedrijven, die soms onderdeel zijn van coöperatie DELA of soms gesteund worden door ons. Zij leren ons nog meer het belang van onze leden voorop te stellen. Deze bedrijven zijn actief in verschillende markten, maar hebben in hun DNA vaak een gemeenschappelijk belang van meer willen betekenen voor de mens en maatschappij, en het verbinden van generaties.

Binnen het Innovatielab verkennen en ontwikkelen we momenteel dus producten en diensten voor mantelzorgers. Een voorbeeld is de gedeelde agenda-app Fello waarmee mantelzorgers de zorg voor een ander organiseren. Doordat iedereen op de hoogte is wat er wanneer moet gebeuren, geeft dat de gebruikers meer rust. Met The Right Meal wordt het aanbod uitgebreid.

Door middel van een acceleratieprogramma én onze eigen innovatie methoden en processen zitten er nog een aantal concepten rondom mantelzorg en langer thuis wonen in de pijplijn. In een volgend blog zal ik daar meer over vertellen 😉.

Ontstaan van The Right Meal

In Nederland zijn er zo’n 750.000 mantelzorgers, net zoals mijn vader, die dagelijks intensief voor hun dierbare zorgen. In veel gevallen vormen intensieve behandelplannen en medicatie onderdeel van hun verzorging. Smaak kan hierdoor veranderen en eetlust kan afnemen waardoor niet altijd de beste voedingskeuzes gemaakt worden. Vaak weten patiënten en mantelzorgers niet wat dan de beste voeding is. Wat eet je nou als je ernstig ziek bent? Vanuit ziekenhuizen is er vaak te weinig informatie en begeleiding mogelijk in de thuissituatie. En op internet is veel en vaak tegenstrijdige informatie te vinden.

The Right Meal is opgericht door Lourens Pouwer en Marcel Pols. Het is hun ambitie om patiënten en hun naasten in de thuissituatie verder te helpen. The Right Meal start met patiënten met kanker, maar in latere fasen wordt het programma ook toegankelijk voor andere ziektebeelden zoals bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten.

Wat doet The Right Meal dan precies?

The Right Meal biedt een persoonlijk voedingsadvies voor elk moment van de dag. Ze zorgen ervoor dat zieke mensen in hun thuissituatie toegang hebben tot goede voeding die past bij hun situatie en voorkeuren. Mensen worden begeleid door een diëtist en hebben toegang tot praktische recepten en reviews van kant-en-klare maaltijden. Deze juiste voedingsschema’s dragen bij aan het verbeteren van de weerstand en aan sneller herstel, dan wel betere kwaliteit van leven. Door de juiste voeding voelen patiënten zich over het algemeen sterker. En het helpt ook de naasten. Zij zijn blij met deze oplossing, ze kunnen actief bijdragen door de boodschappen te doen en het koken van de juiste maaltijd voor hun partner.

Ik hoop dat in de toekomst mensen zoals mijn vader en moeder geholpen zijn met een voedingsplan thuis. Dat eten je kracht mag geven en energie. Dat het geen gevecht meer hoeft te zijn. En ik ben heel blij dat DELA daaraan bijdraagt.

Meer weten?

Wil je meer weten over Innoveren bij DELA? Klik dan hier. Wil je meer weten over The Right Meal, kijk dan hier: www.therightmeal.nl