• Overlijden melden - 0800 955 66 55 (24 uur per dag) 

Gave dingen door focus...

Onze zogenaamde focusweek stond in het teken van ‘het praktisch testament’. Bijna iedereen voelt wel de behoefte om ‘iets vast te leggen’. Of het nu gaat om spullen van materiele, emotionele of digitale waarde. Wij zijn benieuwd of 25-40 jarigen zich laten verleiden om hierover na te denken...

Chat met onze medewerkers

Design sprint

Hiervoor zat het Innovatielab in de eerste week van februari week in een design sprint van 3 dagen. De Design Sprint is een methodiek van Google Ventures om een idee snel uit te werken en te valideren. In een gezamenlijk proces van vier of vijf dagen gaan we met vaart van idee, naar schets, naar een werkend prototype en gaan we dit testen met echte eindgebruikers.

Wat was de vraag

Het Innovatielab werkt aan deze case voor twee interne opdrachtgevers: team marketing (Hans Voorn) en team Kenniscentrum (Caroline de Bekker).

Caroline: "DELA heeft een online wensenboekje. Hierin kunnen mensen hun wensen ten aanzien van de uitvaart nu al vastleggen en delen met hun naasten. Wij weten dat het rust geeft om hier over na te denken en met elkaar over te praten. Dit gunnen wij iedereen. Hoe kunnen wij ook een jongere doelgroep bereiken om hierover in gesprek te gaan?"

Hans: "Ik ben zo nieuwsgierig wat mensen triggert om hierover na te denken."

Opzet van de Design Sprint

Ons team deze sprint:
team innovatie praktisch testament

De afgelopen dagen hebben we grofweg de volgende fases doorlopen:

Het probleem

Waarbij we ons verdiepten in het onderwerp en ons hebben laten inspireren met een (skype) interview met Elma van Vliet van Mam Vertel eens. Daarna ons doel bepaald, een custumer journey uitgewerkt en de belangrijkste obstakels om dit doel te bereiken geïnventariseerd.

De oplossing

Design time! Op basis van alle input en 4 part sketching methode werkt ieder lid van het team, zijn eigen ideeën uit. Deze ideeën worden de 2de dag door de facilitator gepresenteerd en krijgt ieder lid doormiddel van dot voting de kans zijn voorkeur uit te spreken. Uiteindelijk kiest onze Product owner voor het concept wat hij graag getest wilden hebben in een usertest.

Uitwerken usertest

Een designsprint duurt maximaal 5 dagen, dus het is de kunst een prototype te bedenken dat ook gerealiseerd kan worden in die kort tijd. Met ons team lukt het om volledig zelfstandig binnen 1 dag een prototype te ontwikkelen. Nieuwsgierig? Bekijk hier ons eerste prototype

Usertest

En dan is het woord aan de gebruikers. Niet om te valideren of te invalideren maar om te leren. Hoe sneller je naar de gebruikers toe gaat, hoe beter je, je product kunt laten aansluiten.

Vertel eens…

Sandra (productmanager DELA): "ik ben positief verrast over hoe snel we in een paar dagen van niets tot iets zijn gekomen. Ik heb de afgelopen dagen gezien hoe leuk het kan zijn om te werken aan een nieuw product. De juiste structureer en juiste mix van mensen hebben daarbij absoluut geholpen!"

Jan Pieter (conceptontwikkelaar DELA): "het is mooi om te zien hoe al onze specialismen samen komen. We hebben mooie sprintdagen gehad samen met mooie uitkomsten waarmee we verder kunnen."

Jasper van Gils (Design Sprint Facilitator van Groowup): "Het is heel gaaf om in een korte tijd als één team samen te werken aan één doel en ook echt iets op te leveren. Heb super veel energie gekregen van het werken met het Dela innovatie lab en kijk uit naar de volgende Design Sprint."

#voorelkaar #innovatie #designsprint #praktischtestament #me4you #codicil