• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
  • Intermediair

Column: Nu al nadenken over later

Door Sandra Bierens - ‘Draagt Elkanders Lasten’, het klinkt als een begrip uit de vorige eeuw en dat is het ook. Het is de naam die onze oprichters in 1937 bedachten voor onze coöperatie. Nu zullen maar weinig mensen weten dat deze afkorting voor DELA staat. Neemt niet weg dat de essentie hiervan nog springlevend is.

Na bijna 80 jaar bieden we nog steeds de zekerheid dat met een klein bedrag per maand, nabestaanden kunnen rekenen op een goed verzorgde uitvaart. Toch draait het tegenwoordig niet alleen meer om een goed verzorgde uitvaart, maar gaat het voornamelijk ook over de persoonlijke wensen die mensen willen verwezenlijken bij hun uitvaart. Vandaag de dag kiest men voor een uitvaart waarin het steeds vaker gaat om het ‘vieren van het leven’.

Bijzondere uitvaartwensen

Als productmanager uitvaartzekeringen kom ik wel vaker op onze crematoria. De locatiemanager van het crematorium waar ik vorige week was, vertelde dat ze eerder die week de aula nog flink aan het ‘verbouwen’ waren geweest. Ik kon me daar weinig bij voorstellen want de aula zag er als vanouds uit. Wat bleek? Ze hadden met alle medewerkers alle stoelen uit de aula gehaald om plaats te maken voor statafels. Nabestaanden wilden namelijk heel graag afscheid nemen van hun dierbare rondom de kist met een borrel, een hapje en muziek. Voor deze bijzondere wens maakten mijn collega’s uiteraard graag ruimte vrij.

Leg je wensen vast

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om het afscheid van hun dierbare zo persoonlijk mogelijk te maken. Of het nu gaat om een begrafenis met een kerkdienst, een afscheidsrit langs de voetbalvereniging of een borrel in de aula. Alles is mogelijk. Dan blijkt toch ook maar weer hoe belangrijk het is om je uitvaartwensen tijdig vast te leggen. Het voelt voor veel mensen als een ver-van-mijn-bed-show, maar we weten uit ervaring hoe belangrijk het is om nu al na te denken over later. We bieden daarom ook een handige tool aan op dela.nl, waarin je je wensen kunt vastleggen in een digitaal wensenboek. En veranderen de wensen tussentijds? Dan kan dat natuurlijk heel eenvoudig worden aangepast.

Ik kijk naar buiten bij het afronden van deze column. De zon schijnt hier heerlijk naar binnen. Mijn wensen liggen vast en mijn werkdag zit er bijna op. Ik besluit dat het tijd is voor een drankje op het terras. Ik zeg alvast proost: ‘op het leven’.