• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
  • Intermediair

Vergelijk jij ook appels met peren?

Onlangs heeft Angélique Antonis in een column voor AM financiële professionals uitgedaagd. Want worden er niet stiekem appels met peren vergeleken als we het hebben over een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering? Toch zijn dit echt twee andere verzekeringen.

U als lezer van AM zit al heel wat jaartjes in het vak. Ik moet u dus vooral niet lastigvallen met onbeduidende productinformatie. Want A heeft u die kennis al paraat en B heeft u wel wat beters te doen dan uw tijd te besteden aan het lezen van overbodige informatie. Onnodig dus om een blog te besteden aan de verschillen tussen ORV en uitvaart. Toch? Want u vergelijkt immers geen appels met peren! Of …

Een stap terug om daarna tot de kern te komen

Ik ben een groot voorstander van onderzoeken waarbij aanbieders en verzekeraars worden gewaardeerd en vergeleken door financieel adviseurs. We kunnen daar als verzekeraar immers echt wijzer van worden. Wat doen we goed, wat kan beter? Hoe doen anderen het en kunnen we daarvan leren? Dergelijke onderzoeksresultaten geven ons inzage in ‘blinde vlekken’ en leiden tot verbeteringen. Allemaal in het voordeel van de eindconsument. Zo ben ik ook een voorstander van onafhankelijke productvergelijkingen. Ook hier geldt dat we daar als organisatie van kunnen leren. Echter, cruciaal daarbij zijn de appels aan de ene kant en de peren aan de andere. Die twee moeten wel in gescheiden mandjes beoordeeld worden.

ORV en uitvaarverzekeringen vaak over één kam

Te vaak lees en hoor ik dat ORV en uitvaartverzekeringen over één kam worden geschoren. Als onderdeel van een bedrijf dat beide verzekeringen aanbiedt prikkelt me dat. Als ik dan ook nog de uitspraak ‘Liever een goedkope ORV dan een dure uitvaart’ teruglees in een gedegen onderzoek, voel ik de roeping om hier meer duiding aan te geven.

Heeft u de feiten nog paraat?

Heel snel neem ik wat praktische verschillen met u door. Gewoon voor de weet. Het gaat mij er niet om dat de ene verzekering beter zou zijn dan de andere, het gaat mij erom dat we de verschillen goed voor ogen hebben en op basis daarvan vergelijken. Met als doel dat de klant een goed en passend advies krijgt. At random:

  • De doelstellingen van een ORV of uitvaartverzekering zijn zeer verschillend. Bij de eerste wordt doorgaans bescherming gezocht voor het kunnen blijven wonen in een huis (hypotheek of huur) mocht (één van) de kostwinner(s) overlijden. De ander biedt financiële zekerheid voor de kosten van een uitvaart.
  • Een ORV is een tijdelijke oplossing voor een specifiek risico, wanneer dat risico (vroeg overlijden) niet plaatsvindt, dan is er geen kapitaal opgebouwd en geen uitkering. Een uitvaart biedt een levenslange oplossing en keert altijd uit.
  • Het verzekerd kapitaal van een ORV blijft tijdens de hele looptijd gelijk of daalt. Een uitvaartverzekering indexeert jaarlijks zodat deze waardevast blijft. De premie hiervan wordt ook geïndexeerd dus wordt jaarlijks hoger; bij een ORV blijft dit gelijk.
  • Met de relatief lage premie van een ORV (als je in goede gezondheid bent) kun je een veel hoger bedrag verzekeren dan met de premie van een uitvaart. Echter, de looptijd van een ORV is tijdelijk, men moet er na de einddatum van de ORV wel zeker van zijn dat er dan voldoende geld is om een uitvaart te betalen.

Verschil ORV en uitvaart zit níet in het geld! Een uitvaartverzekering draait om het ontzorgen van nabestaanden die in een emotionele achtbaan zijn beland

In mijn vorige column Dertigers roepen harder om financieel advies dan ooit zagen we dat de behoefte aan financiële inzage groter is geworden. Dertigers zoeken financiële zekerheid bij grote calamiteiten zoals arbeidsongeschiktheid. Of erger nog: overlijden. Echter, iedereen voelt aan zijn theewater dat het hierbij om meer gaat dan louter een geldbedrag. Hier komt ook het emotionele aspect aan bod. Het verzorgen en ondersteunen van de nabestaanden. Ik denk dat daar de belangrijkste crux van mijn verhaal zit. Eentje die een productvergelijking nooit laat zien. Een uitvaartverzekering draait om het ontzorgen van nabestaanden die in een emotionele achtbaan zijn beland.

Uitvaartportefeuille toont doorsnee van Nederland

Onze uitvaartverzekeringsportefeuille laat een doorsnee zien van Nederland. Van gezinnen die het geld niet beschikbaar hebben als zich een overlijden voordoet, tot welgestelde gezinnen. Bij die laatste groep gaat het niet zozeer om het geld, maar des te meer om de verzorging en ondersteuning. Het regelen van zaken op het moment dat ze daar zelf niet de kracht en moed voor hebben.

Zie daar het verhaal van de appels en de peren. Allebei belangrijk (en lekker) maar o zo verschillend. Had u ze nog scherp voor ogen? Ik hoor het graag.