• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat kost een studerend kind?

Als ouder hoop je dat je kind uiteindelijk gaat studeren. Het volgen van een opleiding is het beste recept om later een goede baan te krijgen. Maar die studie is vaak niet goedkoop. Veel ouders kiezen er daarom voor om maandelijks geld opzij te zetten.

Chat met onze medewerkers

Wat kost een studie?

Een studerend kind kan meestal nog niet of slechts deels zelf in zijn of haar levensonderhoud voorzien. Als ouder moet en wil je waarschijnlijk meebetalen aan het collegegeld, studieboeken en verzekeringen. Wanneer je kind op kamers woont, komen daar nog onder andere de huur en boodschappengeld bij.
 
Hoeveel een studerend kind kost, verschilt dus per geval. Sommige ouders kunnen bovendien meer bijdragen aan de studie van hun kind dan andere ouders die minder te besteden hebben. En andersom betaalt het ene kind meer zelf dan het andere, bijvoorbeeld met inkomsten uit een bijbaantje. 

Collegegeld

Los van deze onderlinge verschillen kun je wel een aantal kostenposten noemen die de meeste studenten hebben. Zo is het collegegeld voor het hoger onderwijs voor het studiejaar 2016/2017 vastgesteld op 1984 euro. Dit komt neer op ongeveer 165 euro per maand. 

Huur 

Een student is meestal meer kwijt aan huur dan aan collegegeld. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekende dat de gemiddelde maandelijkse huur voor een student vorig jaar 366 euro was. Ook boodschappen (161 euro) en ontspanning, sport en uitgaan (144 euro) kosten je studerende kind veel geld. 

Andere grote kostenposten voor een student zijn volgens het Nibud de vanaf 18 jaar verplichte zorgverzekering (97 euro), vervoer naast de OV-kaart (55 euro), studieboeken en andere schoolspullen (57 euro), kleding en schoenen (47 euro) en de kosten van de mobiele telefoon (26 euro). 

Bij elkaar komen deze gemiddelde kosten uit boven de 1000 euro per maand Je kind heeft daarnaast een goede computer of laptop nodig. En er zijn ook andere verzekeringen die van pas kunnen komen, zoals een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Appeltje voor de dorst

Wat de exacte kosten voor jouw kind ook zijn, studeren is hoe dan ook niet goedkoop. Daarom is het verstandig om als ouders ruim op tijd te beginnen met geld opzij leggen. Lees eens verder over geld opzij zetten voor de studiekosten van je kinderen.