Wat is mantelzorg?
Als een van je naasten ernstig ziek of gehandicapt is, moet jij mogelijk voor hem of haar zorgen. Dit is niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je zelf ook nog een baan hebt. Gelukkig zijn er een aantal regelingen waarmee mantelzorgers ontlast kunnen worden.
Wat betekent mantelzorg?
Mantelzorg is het langdurig en onbetaald zorgen voor een ziek familielid of iemand anders binnen je sociale kring. Dit kan dus ook je broer, zus, ouder, vriend of buurman zijn. De hulpbehoevende persoon hoeft niet per se ernstig ziek of terminaal te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een gehandicapt persoon. Dankzij de zorg kunnen deze mensen thuis blijven wonen.
Gebruikelijke hulp
Wanneer je voor een ander binnen je huishouden zorgt, ben je niet automatisch een mantelzorger. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenoemde gebruikelijke hulp en mantelzorg. Gebruikelijke hulp is de zorg die van een ander binnen het huishouden verwacht mag worden. Bijvoorbeeld even boodschappen doen wanneer de ander ziek is.
Mantelzorg gaat verder dan dat en is een stuk intensiever. Een mantelzorger verzorgt de hulpbehoevende, helpt bij dagelijkse activiteiten en voert vaak ook medische handelingen uit.
Geen vrijwilligerswerk
Mantelzorg wordt weleens verward met vrijwilligerswerk. Toch is het zeker niet hetzelfde. Voor vrijwilligerswerk kies je bewust, terwijl mantelzorg je overkomt. Bovendien kunnen vrijwilligers stoppen wanneer ze willen, in tegenstelling tot mantelzorgers. Zij zorgen vaak dag en nacht voor iemand die afhankelijk van hen is.
Ondersteuning
Mantelzorg kan zowel fysiek als mentaal heel zwaar zijn, omdat je er 24 uur per dag, zeven dagen per week mee bezig bent. Bovendien hebben veel mantelzorgers ook gewoon een baan. Overbelasting en eenzaamheid liggen daardoor op de loer.
Om dit soort problemen te voorkomen, bieden de meeste gemeenten ondersteuning voor mantelzorgers aan. Vrijwilligers of professionals kunnen de zorg bijvoorbeeld tijdelijk overnemen. Dat geeft de mantelzorger de gelegenheid om op adem te komen. Dit heet respijtzorg.
Zorgverlof
Het is ook mogelijk om zorgverlof aan te vragen bij je werkgever, zodat je tijdelijk hele dagen kunt zorgen voor je partner, familielid of vriend. Werknemers hebben namelijk recht op een aantal uren zorgverlof per jaar. Bij kortdurend verlof krijg je 70 procent van je salaris doorbetaald. Je kunt ook langdurig verlof aanvragen, maar dan krijg je niet doorbetaald.
Ervaringen van anderen
Lees hoe Vera en Simone tijdens een moeilijke periode werden bijgestaan en hoe zij dat ervaren hebben.