• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Vragen aan een voogd

Hebben jullie misschien al een voogd in gedachten voor jullie kindje maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.

 

Voogdij niet geregeld: wat gebeurt er met een minderjarig kind?

Als jij en je partner overlijden, komt jullie minderjarige kind(eren) er niet alleen voor te staan. Iemand zal de zorg overnemen. Maar wie? Natuurlijk is het geen fijn onderwerp om over na te denken, maar wel belangrijk om nu al iets te regelen voor de voogdij na overlijden, mocht er in de toekomst onverwacht iets gebeuren.

Niks geregeld: de rechter beslist

Een voogd benoem je in je testament of kosteloos bij de rechtbank. Als je geen voogd hebt aangewezen en beide ouders overlijden, dan bepaalt de rechter aan wie de minderjarige kinderen worden toegewezen. Dit gebeurt meestal in goed overleg met de familie en vanaf 12 jaar ook met het kind zelf. Soms komt de rechter er met de familie niet uit, bijvoorbeeld omdat niemand de voogdij op zich wil nemen of omdat er ruzie ontstaat. De rechter kan dan advies vragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Onderzoek door Raad voor de Kinderbescherming

Een onderzoeker van de Raad start dan een onderzoek naar het kind en de familie. Door gesprekken te voeren met mogelijke voogden en met het kind probeert hij een goed beeld te krijgen van de situatie. Op basis hiervan maakt de onderzoeker een rapport. Dit rapport bespreekt hij met het kind en de familie. Als er fouten in staan, kan de familie dit bespreken.

De rechter wijst een voogd aan

De onderzoeker van de Raad stuurt het rapport naar de rechter, die vervolgens een voogd uitkiest. Het aanvaarden van de voogdij is niet verplicht. Iemand kan dus altijd weigeren om voogd te worden. Wanneer niemand de voogdij wil of als er geen geschikte voogd is, wijst de rechter een instelling aan. Deze instelling probeert een pleeggezin te vinden of helpt het kind om zelfstandig te wonen.

Einde van de voogdij

De voogdij eindigt als het kind meerderjarig is geworden. Er zijn ook redenen om eerder te stoppen als voogd. Zo kan iemand die 65 jaar wordt of vanwege een slechte gezondheid niet meer voor een kind kan zorgen, aan de rechter vragen om een andere voogd aan te wijzen.

Advies nodig bij het regelen van voogdij

Heb je een vraag over het regelen van voogdij? De DELA VoorelkaarDesk geeft praktische hulp bij moeilijke vragen. Kosteloos voor onze leden en altijd een persoonlijk antwoord.

Neem contact op via dit formulier of bel 040 219 91 00.

Belangrijk om voogdij nu al te regelen

Als ouder wil je het beste voor je kind. Door de voogdij voor je minderjarige kind te regelen, kies je zelf wie er voor je kind gaat zorgen op een manier die past bij jouw normen, waarden en levensstijl. Lees alles over voogdij, wat het inhoudt en wat het betekent om voogd te zijn. En lees welke vragen je aan de toekomstige voogd kunt stellen en hoe anderen het regelen van de voogdij hebben ervaren.

Hulp nodig bij het vastleggen van de voogdij?

Hebben jullie misschien al een voogd in gedachten voor jullie kindje maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.