• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Mijn kind wordt 18 jaar. Wat nu?

Als je kind 18 jaar wordt, is het volgens de wet volwassen. Maar als ouder moet je nog steeds zorgen voor je meerderjarige zoon of dochter. Want de meeste achttienjarigen verdienen nou eenmaal niet genoeg om alles zelf te kunnen betalen.

Wat verandert er als je kind 18 wordt?

Je krijgt geen kinderbijslag of kindgebonden budget meer als je kind 18 jaar wordt. En het kind is vanaf nu zelf verantwoordelijk voor alle aankopen die het doet en de contracten en leningen die het afsluit. Als ouder kun je deze zaken dus niet meer terugdraaien. Een meerderjarige is ook zelf verantwoordelijk voor schulden en betalingsachterstanden.

Zorgverzekering

Daarnaast is je kind vanaf 18 jaar niet meer gratis meeverzekerd met jouw zorgverzekering, waardoor het zelf premie moet gaan betalen. In Nederland is een basisverzekering verplicht. Je kind kan kiezen: of op jouw polis blijven staan of een eigen zorgverzekering uitzoeken en afsluiten. Hij of zij heeft dan ook recht op zorgtoeslag. Je kind moet deze toeslag wel aanvragen. Dit gaat niet automatisch.

Kinderalimentatie

Zijn jij en de andere ouder van je kind gescheiden? En ontvang of betaal je kinderalimentatie? Deze alimentatie blijft doorlopen tot het kind 21 jaar is. Maar er verandert wel iets: het geld gaat vanaf de achttiende verjaardag namelijk naar het kind zelf. 

Tot welke leeftijd ben ik financieel verantwoordelijk voor mijn kind?

Als ouder heb je na de achttiende verjaardag van je kind nog wel een onderhoudsplicht. Dit betekent dat je nog steeds moet meebetalen aan zaken als onderdak, eten, kleding, school of studie en medische behandelingen. Deze onderhoudsplicht blijft in ieder geval gelden totdat je kind 21 jaar wordt. Maar ook daarna nog, als je kind niet genoeg geld verdient om zelf in zijn levensonderhoud te voorzien.

Wanneer je kind 21 jaar of ouder is, kun je als ouder de onderhoudsplicht wel voor een deel laten vervallen. Daar moet je dan wel een goede reden voor hebben, bijvoorbeeld dat het kind zijn studie helemaal niet serieus neemt of zich heel onverantwoordelijk gedraagt. In zo’n situatie kan niet van de ouders worden verwacht dat ze blijven meebetalen.

Andere veranderingen

Voor je zoon of dochter zelf verandert natuurlijk ook het een en ander. Je kind mag nu bijvoorbeeld zelfstandig autorijden en zijn stem uitbrengen bij de verkiezingen. En veel kinderen gaan rond deze leeftijd studeren en op kamers. Voor jou als ouder komen daar waarschijnlijk allerlei nieuwe kosten bij kijken. Het kan verstandig zijn om hier geld voor opzij te zetten.

Chat met onze medewerkers