• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

In gesprek over de dood

Met de vragen in deze kaartenset helpen we jou om het gesprek over leven en dood aan te gaan. Zo leer je de mensen van wie je houdt nog beter kennen.

 

Welke praktische zaken kan ik al regelen nu ik weet dat ik dood ga?

Niet alle overlijdens zijn onverwacht. Mensen die bijvoorbeeld erg oud zijn of terminaal ziek en uitbehandeld, weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Dit besef kan erg moeilijk en verdrietig zijn. Toch zien veel mensen het naderende afscheid als een gelegenheid om praktische zaken te regelen.

Wat kun je doen voordat je overlijdt? Denk hierbij aan het vastleggen en bespreken van je uitvaartwensen of het opstellen of aanpassen van een testament of levenstestament. Hoewel het moeilijke onderwerpen zijn om over na te denken, maakt dit ze niet minder belangrijk.

Maak je gevoelens bespreekbaar

De laatste fase van je leven is een emotionele periode. Je hebt misschien nog veel vragen. Het is belangrijk om deze vragen en je verdriet en gevoelens over de situatie bespreekbaar te maken. Je kunt hierbij professionele hulp krijgen van bijvoorbeeld een psycholoog. Als je ziek bent, kun je met veel vragen over je ziekte en hoe het nu verder gaat, terecht bij je behandelend arts. Het is begrijpelijk dat je veel vragen hebt, aarzel daarom niet om die te stellen.

Dood bespreekbaar maken
Praten over de dood kan spannend en confronterend zijn. In deze kaartenset vind je vragen die je helpen om het gesprek over leven en dood met elkaar te voeren.

Familie en vrienden inlichten

Hoe vertel je familie en vrienden dat je niet meer lang te leven hebt? Een vraag waar veel mensen mee worstelen. Iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt. Een hulpverlener kan je ook helpen met zulke praktische vragen. Bedenk wat je nog graag wil bespreken met je naasten. Misschien vind je het wel fijn om familie en vrienden nog iets mee te geven of ze te vertellen wat ze voor je betekenen. Je kunt hen ook iets tastbaars geven, zoals een foto met op de achterkant een lieve boodschap of een gedicht.

Bucketlist: wat wil je nog meemaken en doen?

Maak een lijstje (bucketlist) van alles wat je graag nog zou willen doen voor je dood gaat. Dit is niet alleen fijn om te doen, het zijn ook mooie herinneringen aan jou voor je naasten. Deze bijzondere momenten kunnen zij koesteren. En voor jezelf is het een manier om je leven af te ronden. Houd bij het opstellen van deze lijst rekening met wat voor jou nog haalbaar is. Dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Samen een dagje naar het strand of met de (klein)kinderen of vrienden lunchen in de tuin is ook heel fijn, en een moment voor je naasten om later op terug te kijken. Er zijn veel websites en boeken die je kunnen inspireren.

Je uitvaartwensen vastleggen

Wanneer je niet lang meer te leven hebt, kun je ervoor kiezen om je eigen uitvaart te regelen. Het is dan belangrijk om je persoonlijke wensen voor je uitvaart duidelijk vast te leggen. Wil je begraven worden of kies je voor een crematie? Welke muziek wil je graag dat er gedraaid wordt? Door je uitvaartwensen vast te leggen, voorkom je dat je nabestaanden lastige keuzes moeten maken in een periode van verdriet. Je kunt je wensen online gemakkelijk invullen in ons wensenboek. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons.

Voogdij regelen

Als je minderjarige kinderen hebt en de langstlevende ouder bent, is het een goed idee om vast te leggen wie de voogdij krijgt na je overlijden. Er zijn meerdere manieren om een voogd aan te wijzen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in je testament of met een registratie in het Centraal Gezagsregister.

Levenstestament opstellen

Met een levenstestament regel je wie beslissingen namens jou mag maken als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld omdat je ziek bent. Je kunt er bijvoorbeeld in zetten dat jouw partner toestemming heeft om het huis te verkopen zonder dat jouw handtekening ook nodig is. Of wie er voor jou mag beslissen over medische handelingen als je hier zelf niets over hebt vastgelegd. Heb je vragen over het levenstestament en ben je lid van DELA? Dan kun je zonder kosten advies vragen aan de juridische medewerkers van onze VoorelkaarDesk.

Testament opstellen

Het kan voor je naasten ook handig zijn als je een testament achterlaat. Daarin kunnen zij lezen wat er moet gebeuren met jouw bezittingen en geld als je er niet meer bent. Je voorkomt zo dat er onduidelijkheid is over de verdeling van de erfenis. Heb je vragen over het testament en ben je lid van DELA? Dan kun je zonder kosten advies vragen aan de juridische medewerkers van onze VoorelkaarDesk.

Wilsverklaring opstellen

Het kan zijn dat je zelf wilt bepalen hoe je leven eindigt. Door een wilsverklaring op papier te zetten, leg je vast welke medische behandelingen je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld of je gereanimeerd wilt worden bij een hartstilstand en in welke situatie je euthanasie zou willen. Het is belangrijk om hier met je behandelend arts over in gesprek te gaan en duidelijke afspraken te maken. Op de site van de Rijksoverheid kun je meer informatie vinden over het opstellen van een wilsverklaring.

Levenstestament of testament?

Met een (levens)testament ontzorg je jouw dierbaren. Wacht er niet te lang mee en doe het wanneer je nog gezond bent. Dit praatstuk helpt je om je dierbaren erbij te betrekken. Je staat er immers niet alleen voor.

Palliatieve of terminale zorg?

Er is een verschil tussen palliatieve en terminale zorg. Palliatieve zorg is speciale zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Het kan jaren duren, dit in tegenstelling tot terminale zorg. Terminaal betekent letterlijk de laatste fase. Artsen hebben aangegeven dat je uitbehandeld bent of dat medisch behandelen niet meer opweegt tegen de nadelen ervan. De levensverwachting is minder dan drie maanden. Bij deze zorg speelt pijnbestrijding een belangrijke rol.

Waar wil je overlijden?

Als je niet meer beter wordt, kun je alvast nadenken waar je wilt sterven. Thuis in een verzorgingshuis/verpleeghuis of in een hospice.

Veel mensen willen het liefst thuis sterven, dat voelt vertrouwd. Het gewone leven kan zoveel mogelijk doorgaan. En drempels zijn het laagst om familie en vrienden te zien en hulp van hen te ontvangen. Er zijn ook mantelzorgers en/of vrijwilligers met ervaring bij sterven die je bij kunnen staan. En verder krijg je professionele zorg van jouw huisarts en (wijk)verpleegkundigen.

Ouderen kunnen vaak in het verzorgingshuis/verpleeghuis blijven waar zij wonen. Ook hier zijn altijd zorgverleners aanwezig die bewoners bij kunnen staan aan het einde van hun leven.

Een andere mogelijkheid om je laatste maanden, weken of dagen door te brengen is in een hospice. Een hospice is een instelling die zich speciaal richt op de verzorging van mensen in hun laatste levensfase. Familieleden en naasten kunnen in sommige hospices ook blijven slapen, zodat ze er voor je kunnen zijn tijdens je laatste momenten.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de laatste levensfase? Of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het regelen van de voogdij of een testament? Als lid van DELA kun je contact opnemen met de DELA VoorelkaarDesk. De medewerkers van onze VoorelkaarDesk nemen je werk uit handen. Is dat werk gedaan, dan kun je via de NotarisService naar de notaris.

Wil je voor je overlijden een persoonlijk gesprek met een uitvaartverzorger van DELA, bijvoorbeeld om je uitvaartwensen te bespreken? Dat kan. Bel hiervoor naar 085 580 02 35 om een afspraak te maken.

Kaartenset met vragen over het leven en de dood

Praten over de dood kan spannend, confronterend of zelfs ongepast zijn. Soms weten we niet goed hoe het moet en doen we het dus liever niet. In deze kaartenset vind je vragen die je helpen om het gesprek over leven en dood aan te gaan. Leer de mensen van wie je houdt nog beter kennen met vragen als: Hoe staan jullie in het leven? Hoe kijken jullie aan tegen de dood? En wat betekenen jullie voor elkaar?