• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Ik ga dood. Wat nu?

Het is droevig maar waar: ieder mens komt op een zeker moment te overlijden. Bijvoorbeeld door ouderdom of als de artsen je niet meer kunnen genezen. Alleen jij bepaalt hoe je laatste levensfase eruitziet. Maar veel mensen willen graag dat alles goed geregeld is voor hun naasten.

Wat doe je voor je overlijden?

Lang niet iedereen overlijdt plotseling. Mensen die bijvoorbeeld heel oud of terminaal ziek en uitbehandeld zijn, weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Dat besef kan heel moeilijk en intens verdrietig zijn. Toch is het naderende afscheid voor veel mensen ook een aanleiding om een aantal praktische zaken te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de wensen voor je uitvaart, het opstellen of aanpassen van je testament en je wilsverklaring. Het zijn vervelende onderwerpen om over na te denken, maar dat maakt ze niet minder belangrijk.

Bespreekbaar maken

De laatste fase van je leven is een emotionele periode waarin je stukje bij beetje afscheid neemt van je dierbaren en je omgeving. Je zult misschien nog veel vragen hebben over het waarom. Het is belangrijk om deze vragen en je verdriet, ongeloof of boosheid over de situatie bespreekbaar te maken. 

Je kunt hierbij professionele hulp krijgen van bijvoorbeeld een psycholoog. Ook kun je met veel vragen over je ziekte en hoe het nu verder gaat terecht bij je behandelend arts. Het is begrijpelijk dat je veel vragen hebt, aarzel daarom niet om die te stellen.

Familie en vrienden inlichten

Een hulpverlener kan je ook helpen met praktische vragen. Hoe vertel je dit nieuws bijvoorbeeld aan je familie en vrienden? Een vraag waar veel mensen mee worstelen. Iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt. 

Kinderen zullen op dit verdrietige nieuws anders reageren dan volwassenen. Er zijn veel boeken geschreven over dit onderwerp. Wij hebben ook wat informatie verzameld

Bedenk ook wat je nog graag wil bespreken met je naasten. Misschien vind je het wel fijn om familie en vrienden nog iets mee te geven of ze te vertellen wat ze voor je betekenen. Je kunt hen ook iets tastbaars geven, zoals een foto met op de achterkant een lieve boodschap of een gedicht.

Wat wil je nog meemaken?

Voor je overlijden wil je misschien nog veel leuke dingen doen, bijvoorbeeld met je naasten. Zij kunnen deze bijzondere herinneringen aan jou koesteren na je dood. Maar je doet het natuurlijk ook voor jezelf. Zie het als een manier om afscheid te nemen van deze wereld.

Je kunt een lijstje maken van alles wat je graag nog zou willen doen, zoals een mooie reis maken bijvoorbeeld. Dit wordt ook wel een bucketlist genoemd. Houd bij het opstellen van deze lijst rekening met wat voor jou fysiek haalbaar is en met je levensverwachting. Er zijn veel websites en boeken die je kunnen inspireren.

Leg je uitvaartwensen vast

Wanneer je niet lang meer te leven hebt, kun je ervoor kiezen om je eigen uitvaart te regelen. Het is dan belangrijk om je persoonlijke wensen voor je uitvaart duidelijk vast te leggen. Wil je begraven worden of kies je voor een crematie? Welke muziek wil je graag dat er gedraaid wordt? Door je uitvaartwensen vast te leggen, voorkom je dat je nabestaanden lastige keuzes moeten maken in een periode van rouw.

Met Mijn Uitvaartwensen van DELA kun je je wensen voor je uitvaart gemakkelijk online invullen. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons.

Testament

Het kan voor je naasten ook handig zijn als je een testament achterlaat. Daarin kunnen zij lezen wat er moet gebeuren met jouw bezittingen en geld als je er niet meer bent. Je voorkomt zo dat er onduidelijkheid is over de verdeling van de erfenis.

Voogdij

Als je minderjarige kinderen hebt en de langstlevende ouder bent, is het een goed idee om vast te leggen wie de voogdij krijgt na je overlijden. Er zijn meerdere manieren om een voogd aan te wijzen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in je testament of met een registratie in het Centraal Gezagsregister.

Wilsverklaring

Het kan zijn dat je zelf wilt bepalen hoe je leven eindigt. Door een wilsverklaring op papier te zetten, leg je vast welke medische behandelingen je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld of je gereanimeerd wilt worden bij een hartstilstand. Op de site van de Rijksoverheid kun je meer informatie vinden over het opstellen van een wilsverklaring.

Als de pijn ondraaglijk is, kun je als terminaal patiënt voor euthanasie kiezen. Een heftig besluit waar veel regels aan verbonden zijn. Het is daarom belangrijk om hier met je behandelend arts over in gesprek te gaan en duidelijke afspraken te maken. De arts weet dan precies wat je wel en niet wilt.

Waar wil je overlijden?

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, kunnen zelf bepalen waar zij hun laatste levensfase willen doorbrengen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor palliatief of terminale zorg. Dit is zorg die je thuis kunt ontvangen waarbij pijnbestrijding een belangrijke rol speelt. Je kunt dan in je eigen vertrouwde omgeving blijven.

Sommige mensen kiezen ervoor om te overlijden in het ziekenhuis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een goede band hebt met de verplegers en artsen. Of wellicht voel je je veilig in het ziekenhuis door alle zorg die aanwezig is. Ouderen kunnen vaak in het verpleeghuis blijven waar zij wonen. Ook hier zijn altijd zorgverleners aanwezig die bewoners bij kunnen staan aan het einde van hun leven. 

Een andere mogelijkheid is om je laatste maanden, weken of dagen door te brengen in een hospice. Dit zijn instellingen die zich speciaal richten op de verzorging van mensen in hun laatste levensfase. Familieleden en naasten kunnen ook in het gebouw slapen, zodat ze er voor je kunnen zijn tijdens je laatste momenten. 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de laatste levensfase? Of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het regelen van de voogdij of een testament? Als lid van DELA kun je contact opnemen met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden graag al je vragen en onze notarissen kunnen je veel regelwerk uit handen nemen.

Wil je voor je overlijden een persoonlijk gesprek met een uitvaartverzorger van DELA, bijvoorbeeld om je uitvaartwensen te bespreken? Bel dan de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Chat met onze medewerkers