• Overlijden melden - 0800 955 66 55 (24 uur per dag) 

Zorg dat je naasten je uitvaartwensen kennen

Welke muziek draait er op jouw laatste afscheid? Komen gasten in het zwart of juist in kleurrijke kleding? Komen ze naar een kerk of juist een kroeg? Zijn je naasten op de hoogte van jouw wensen? Het geeft niet alleen jezelf maar ook zij die jouw afscheidsdienst regelen, rust.

Houvast

Met het opstellen van een zogenaamd 'wensenboekje', bied je je nabestaanden houvast na jouw overlijden. Je schrijft er wensen van praktische en/of emotionele aard in op die jouw nabestaanden ondersteunen bij het regelen van je uitvaart en het nemen van belangrijke beslissingen. Volgens notaris Michaël Lentze van notariskantoor Ellens & Lentze Notariaat en Mediation, spelen met name huisdieren en de vindplaats van voorwerpen een belangrijke rol binnen de boekjes. "Mensen schrijven bijvoorbeeld op waar ze bepaalde sieraden verstopt hebben, waar de sleutel van de kluis ligt of hoe het favoriete huisdier verzorgt dient te worden."
Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of bekijk de uitvaartverzekering van DELA.

Achtergrond bij het testament

Naast het vastleggen van concrete wensen, gebruiken veel mensen het wensenboekje om de keuzes die zijn gemaakt in het testament toe te lichten. Ze leggen daarin bijvoorbeeld uit waarom de erfenis op een bepaalde manier is verdeeld of waarom de volmacht is verleend aan één van de drie kinderen. Van gekke verzoeken kijkt notaris Michaël Lentze allang niet meer op. "Laatst schreef een vrouw: ‘Het bedrag dat ik je heb nagelaten? Daarvan ga je shoppen, of op reis. Ga jezelf even maximaal te buiten.’ Het wensenboek moet je echt zien als een soort van dagboek. Je wilt niet dat je nabestaanden moeten gissen naar wat je gewild zou hebben: je wilt ze zo goed mogelijk achterlaten."

Wat zijn jouw wensen?

Een wensenboekje geeft je nabestaanden houvast. Niet alleen wat je uitvaartwensen betreft, maar ook voor praktische zaken. Waar liggen de sieraden? Wie gaat zorgen voor je huisdier? Allemaal dingen die je ook in je wensenboekje kwijt kunt. Zodat je nabestaanden niet hoeven te gissen naar wat je gewild zou hebben.

Over de DELA coöperatieconsulenten

De coöperatieconsulenten van DELA helpen nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap. We doen dit kosteloos voor alle uitvaarten die we verzorgen. Daarnaast helpen de coöperatieconsulenten bij het vastleggen van de uitvaartwensen vast te leggen. Je hoeft daarvoor geen lid te zijn van de coöperatie.