Wat wil jij meegeven?

Wat geef jij een ander mee? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!

‘We willen Arya leren dat ze niet onzeker hoeft te zijn.’

Lidewij (28) is getrouwd met Raymond en moeder van peuters Arya en Ayden. Ze wil haar kinderen meegeven dat ze hun eigen weg mogen volgen, of dat nu dichtbij huis of in de wijde wereld is. ‘Zolang ze hun hart volgen, zullen wij altijd in ze geloven.’

‘Toen ik zwanger was van Arya, onze oudste, volgden mijn man en ik samen een zwangerschapscursus. Tijdens een van de bijeenkomsten vroeg de cursusleidster aan de aanstaande vaders waar ze het meest tegenop zagen. ‘Dat de pijn te erg wordt’, zeiden de meesten. ‘Of dat ik mijn vrouw niet genoeg kan helpen.’ Mijn man gaf een ander antwoord, een antwoord dat me altijd is bijgebleven: ‘lk ben bang dat er iets gebeurt met mijn vrouw of dochter.’

 Ik hoop dat onze kinderen al hun dromen waarmaken. 

Groter groeien

Terwijl Arya groter en sterker werd in mijn buik, dacht ik steeds vaker na over Raymonds woorden. Wat als er écht iets mis zou gaan, met mij of met hem? Tijdens de bevalling of later? Wat kunnen we dan voor haar betekenen om haar alsnog een zo gelukkig mogelijk leven te bieden? Het gevoel dat we onze kinderen het allerbeste willen meegeven, was heel sterk. Vlak na de geboorte hebben we dus meteen een aantal praktische zaken op papier laten zetten, waaronder de voogdij. Als er nu iets met ons zou gebeuren, komen Arya en Ayden in ieder geval goed terecht.

Ken je de infographic met de feiten en cijfers over hoe Nederlanders tegen hun eigen opvoeding aan kijken? Deze laat de uitkomst zien van het onderzoek wat DELA heeft gedaan naar wat Nederlanders hebben geleerd van hun ouders en wat zij willen doorgeven aan hun eigen kinderen.

Als ouder wil je niks liever dan een gelukkig en zorgeloos leven voor je kind. Wat geef je je kind mee om dat mogelijk te maken? Leer je het al vroeg zelfstandig te zijn of kies je voor een beschermende aanpak? We vroegen het aan ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont.

Een stevige basis

Ook binnen de opvoeding proberen we onze kinderen een stabiele basis mee te geven. Ze zijn natuurlijk nog heel klein maar we merken nu bijvoorbeeld al dat Arya af en toe behoorlijk onzeker is. Mijn man en ik waren zo ook als kind en weten dus uit eigen ervaring hoe belemmerend dat kan zijn. We proberen Arya daarom zoveel mogelijk zelfvertrouwen te geven, zodat ze later steviger in haar schoenen staat en al haar dromen waar kan maken.

Ik hoop dat mijn man en ik samen de basis kunnen leggen voor een mooie toekomst. Misschien willen de kinderen over twintig jaar de hele wereld rondreizen, misschien blijven ze liever dichtbij huis en startten ze al jong hun eigen gezinnetje. ‘Waar ze ook voor kiezen, wij ondersteunen ze. Want als ze hun hart volgen, zullen wij altijd in ze geloven. Ik hoop dat we lang genoeg mogen leven om al die prachtige momenten met ze te delen.’

Wat wil jij meegeven?

Wat geef jij een ander mee in dit leven? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!