Wat wil jij meegeven?

Wat geef jij een ander mee? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!

Marvins vader leerde hem worstelen als een echte Van Kalsbeek

De ambitieuze Marvin van Kalsbeek (22) is creative developer bij een social media-bureau en worstelleraar. Worstelen, ja. En dat kreeg hij met de paplepel ingegoten, want de liefde voor de sport en de techniek leerde hij van zijn vader. ‘Als oud-worstelaars mijn wedstrijden zien, zeggen ze: ah, dat is een Van Kalsbeek.’

Worstelen?

Mensen denken vaak: waarom ga je worstelen? Ze vinden het een beetje ‘gay’. Maar het is een van de oudste sporten ter wereld.’ Voor Marvin was het logisch. Zijn vader worstelt al sinds hij 16 jaar is en zijn moeder zat in een vrouwenploegje. ‘Heb je vroeger weleens met je vader gestoeid, op het kleed in de woonkamer? Dát is worstelen. Zo begon het bij mij ook, toen ik een jaar of 6 was. Alleen het verschil is dat mijn ouders de sport echt beoefenden, dus ging ik ook op les.

Techniek van mijn vader

Op de mat zien mensen dat hij een echte ‘Van Kalsbeek’ is. ‘Mijn vader heeft me de basistechnieken geleerd. Mijn stijl is zijn stijl. Als oud-worstelaars naar mijn wedstrijden kijken, herkennen ze mijn vader in mij. Ik worstel heel laag, ik wacht af en grijp meestal naar de benen. Die trucjes heb ik van mijn vader geleerd, dat hebben we heel vaak geoefend. Mijn vader staat zelf niet meer op de mat, maar hij is nog regelmatig op de club. Hij kijkt dan naar mijn wedstrijden en als hij ziet dat ik een fout maak, helpt ‘ie me weer even.’

Andersom neemt Marvin’s vader niet veel van hem aan. ‘Voor een vader is het denk ik lastig om te accepteren dat je zoon soms dingen beter weet. Ik denk dat hij daarom ook gestopt is met worstelen, omdat hij merkte dat ik beter werd en dat niet zo goed kon hebben. Haha! Hij heeft z’n fame gehad, nu is het mijn tijd.

Ken je de infographic met de feiten en cijfers over hoe Nederlanders tegen hun eigen opvoeding aan kijken? Deze laat de uitkomst zien van het onderzoek wat DELA heeft gedaan naar wat Nederlanders hebben geleerd van hun ouders en wat zij willen doorgeven aan hun eigen kinderen.

Als ouder wil je niks liever dan een gelukkig en zorgeloos leven voor je kind. Wat geef je je kind mee om dat mogelijk te maken? Leer je het al vroeg zelfstandig te zijn of kies je voor een beschermende aanpak? We vroegen het aan ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont.

Zelfvertrouwen

Mijn ouders zijn twee totaal verschillende mensen. Mijn moeder is heel sociaal en ik kan met haar over alles kletsen. Mijn vader is een stil persoon, net als ik. We praten niet veel, maar we hebben de worstelsport die ons bindt. Ik heb een ijzeren discipline en die heb ik van mijn vader.’ De sport heeft Marvin veel zelfvertrouwen gegeven. ‘Worstelen leert je om kritisch naar jezelf te kijken. Elke fout die je in een wedstrijd maakt, is een fout van jezelf. Je kunt niet naar iemand anders wijzen, zoals in voetbal vaak gebeurt.’ En die mentaliteit komt niet alleen tot uiting op de worstelmat, maar is voor Marvin toepasbaar op zijn hele leven: ‘Mensen zouden het niet van me verwachten, maar ik was ooit beste abonnee-werver van Nederland. Ik was een onzeker jongetje op de middelbare school en vond het lastig om mensen aan te spreken, maar dat was juíst een stimulans om te kijken of ik me daarin kon verbeteren. Zoals het dus ook werkt in de worstelsport.

Eigen bedrijf

Marvin’s volgende focus: 'De nieuwe en betere Mark Zuckerberg worden. Ik heb een eigen bedrijfje waarin ik producten ontwikkel die de offline en online wereld verbinden. Het lijkt me geweldig om er uiteindelijk genoeg mee te verdienen, waardoor ik al mijn creativiteit kan gebruiken om de wereld ietsje beter te maken. Ik zet altijd hoog in, omdat ik weet dat alles mogelijk is als je je er 100% voor inzet. Ik heb die drive echt van mijn vader. Al zijn er soms ook dingen waarin hij me niet begrijpt, hoor. Nu ik volwassen word, leer ik dat je ouders het ook heus niet altijd weten. Mijn grootste les? Focus op jezelf, alleen jij kan het verschil maken.

Wat wil jij meegeven?

Wat geef jij een ander mee in dit leven? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!