Weet je wat een studerend kind kost?

Je zoon of dochter is nog klein. En het moment van de studiekeuze is nog ver weg. Toch is het goed om nu al na te denken over later. Want zoals je weet, trekt de overheid zich steeds meer terug. Wat betekent dat je als ouder grotendeels zelf de kosten voor een studie moet betalen. Om je een inzicht te geven wat de kosten zijn, hebben wij bij het Nibud* opgezocht wat de huidige kosten zijn. Op dit moment, kost een jaar studeren inclusief studieboeken, kamerhuur en levensonderhoud ongeveer € 13.000.

Alvast geld opzijzetten voor de studiekosten

U kunt nu al bouwen aan een mooie toekomst voor uw kind met onze spaarverzekering, het DELA CoöperatiespaarPlan. Zo heeft u straks alvast een mooi startbedrag voor de studie van uw kind. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel.

Lees meer

Wat kost studeren?

Als ouder hoop je dat je kind uiteindelijk gaat studeren. Maar die studie is vaak niet goedkoop. Veel ouders kiezen er daarom voor om maandelijks geld opzij te zetten.

Lees meer
* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 500 respondenten, oktober 2015.
Bron: Nibud: http://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-studeren

Waarom geld opzijzetten bij coöperatie DELA?

Het is misschien niet echt logisch om bij DELA te starten met geld opzijzetten. Toch hebben wij een hele mooie spaarverzekering, het DELA CoöperatiespaarPlan. Rentes die banken bieden zijn laag en dalen nog steeds. Daarom is het goed om te weten dat er alternatieven zijn. Kijk eens naar onze vergelijker en bekijk de details. Zo kunt je zelf beoordelen wat het beste bij je past.

Waarom bij DELA?

Het is voor u wellicht niet echt logisch om bij ons te starten met geld opzijzetten. Toch hebben wij een hele mooie spaarverzekering. Rentes die banken bieden zijn laag en dalen nog steeds. Daarom is het goed om te weten dat er alternatieven zijn. Kijk eens naar onze vergelijker en bekijk de details. Zo kunt u zelf beoordelen wat het beste bij u past.

Kenmerken
Wat is het?
Feiten op een rij

De spaarverzekering van DELA

 • Vaste rente van 2,00%.
 • Voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar.
 • Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Beëindiging binnen 10 jaar kost € 150.
 • Minimuminleg is € 10 per keer.
 • Periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar.
 • Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten. Lees verder.
 • Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel.

Voor wie

Je kunt een spaarverzekering afsluiten voor jezelf, voor je kind of voor je kleinkind. De persoon die als verzekerde op de polis staat, moet op de einddatum van de spaarverzekering jonger dan 75 jaar zijn. Bij een minimale looptijd van de spaarverzekering van 10 jaar kun je dus tot uiterlijk 1 dag vóór je 65ste verjaardag als verzekerde op de polis worden aangemeld. Omdat we rekening houden met een verwerkingstijd adviseren we de spaarverzekering aan te vragen minimaal 2 weken voordat je 65 jaar wordt.

Er zijn verschillende rollen bij een spaarverzekering. Lees meer informatie over wie de verzekerde en verzekeringsnemer is en wat de mogelijkheden zijn.

Zelf doen of met persoonlijk advies?

Op onze website kun je het DELA CoöperatiespaarPlan direct online afsluiten. Je ontvangt hiervoor geen advies. Dit betekent dat je zelf beoordeelt of het product bij je past en wat de gevolgen van je keuze zijn voor je financiën. Vind je het fijner om advies te krijgen? Dan kun je een afspraak maken met een adviseur van DELA. Wij zijn wettelijk verplicht om hiervoor advieskosten in rekening te brengen. Hoeveel deze kosten zijn, lees je in het kostenoverzicht dienstverlening. Klik hier om een afspraak te maken met één van onze adviseurs.

Geld opzijzetten bij DELA? Vreemd? Nee hoor

Al meer dan 80 jaar beheren wij als coöperatie geld voor bijna 4 miljoen leden. Onze leden betalen iedere maand een klein bedrag aan premie. Alle bedragen samen laten we groeien. Dat kunnen wij natuurlijk ook voor andere doelen dan een uitvaart doen. Precies wat we dus doen met het DELA CoöperatiespaarPlan.

Kenmerken van het DELA CoöperatiespaarPlan

Wat is het DELA CoöperatiespaarPlan? 

Met het DELA CoöperatiespaarPlan zet je al geld opzij vanaf een klein bedrag per maand voor een doel op langere termijn. Stortingen bij aanvang of tussentijds zijn ook mogelijk binnen de voorwaarden die gelden. Je bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel geld je opzijzet.

Voor wie?
 • Je kunt een spaarverzekering afsluiten voor jezelf, voor je kind of voor je kleinkind.
 • De persoon die als verzekerde op de polis staat, moet op de einddatum van de spaarverzekering jonger dan 75 jaar zijn. Bij een minimale looptijd van de spaarverzekering van 10 jaar kun je dus tot uiterlijk 1 dag vóór je 65ste verjaardag als verzekerde op de polis worden aangemeld. Omdat we rekening houden met een verwerkingstijd adviseren we de spaarverzekering aan te vragen minimaal 2 weken voordat je 65 jaar wordt.
 • Er zijn verschillende rollen bij een spaarverzekering. Lees meer informatie over wie de verzekerde en verzekeringsnemer is en wat de mogelijkheden zijn.
Voorwaarden Algemene Voorwaarden DELA CoöperatiespaarPlan.pdf

Wanneer kan DELA de voorwaarden veranderen?

DELA mag de voorwaarden veranderen. Klik hier voor meer informatie.
Brochure Brochure DELA CoöperatiespaarPlan.pdf
Vaste rente van 2,00%

Het gaat om geld dat je minimaal de komende 10 jaar niet nodig hebt. Doordat je je geld zolang wegzet, kunnen wij je de vaste rente bieden van 2,00%.

Wat is het verzekeringsdeel?

Een spaarverzekering is een combinatie van geld opzijzetten en verzekeren. Het verzekeringsdeel dekt een overlijdensrisico. Dit houdt in dat als de verzekerde overlijdt vóór het einde van de looptijd van de verzekering, degene voor wie je geld opzijzet het tot dan toe opgebouwde bedrag plus 10% extra ontvangt.

Om deze 10% extra uit te keren, berekenen we per jaar een risicopremie van 0,06% over het saldo. Je hoeft deze risicopremie niet apart te betalen. Om ervoor te zorgen dat je 2,00% netto rente per jaar overhoudt, krijgt je van DELA namelijk een bruto rente van 2,06%.

Minimuminleg De minimum inleg is € 10 per keer.
Maximuminleg

Periodiek inleggen kan tot maximaal:

 • € 200 per maand
 • € 600 per kwartaal
 • € 1.200 per halfjaar
 • € 2.400 per jaar

Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten. Lees meer informatie over inleggen.

Inleg wijzigen  Je kunt je periodieke inleg wijzigen. Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je wilt inleggen. 
Looptijd  Je kiest zelf de looptijd van de spaarverzekering. De minimale looptijd is 10 jaar, de maximale looptijd is 30 jaar.
Geld opnemen  Tussentijds geld opnemen kan niet. Je kunt wel je verzekering beëindigen. Dan ontvang je het saldo in de verzekering min afkoopkosten van € 150. Bij een beëindiging na 10 jaar, keren wij het volledige saldo uit zonder afkoopkosten. 
Verzekering beëindigen 

Wil je jouw spaarverzekering beëindigen binnen tien jaar na de begindatum? Dan betaal je € 150 aan kosten. Deze houden wij in op het saldo. Na tien jaar kun je beëindigen zonder kosten. Wij maken het saldo over.

Om de spaarverzekering te beëindigen ga je naar www.dela.nl/mijndela. Hier kies je de optie: wijzig mijn spaarverzekering. En vervolgens kies je: polis beëindigen. Je geeft dan zelf aan per welke datum je de polis wilt beëindigen. Je kunt ook bellen naar onze Klantenservice op telefoonnummer 040 260 15 00. De Klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 uur.

Afhandeling van de verzekering na overlijden Lees meer informatie over wat er gebeurt met de spaarverzekering in geval van overlijden voordat het einde van de looptijd is bereikt.
Wanneer niet geschikt voor jou?
 • De spaarverzekering van DELA is niet geschikt voor jou als je denkt het geld binnen 10 jaar nodig te hebben.
 • Het DELA CoöperatiespaarPlan is niet geschikt als buffer voor onvoorziene uitgaven. Het is een spaarverzekering voor de lange termijn.
 • Het DELA CoöperatiespaarPlan is ook niet geschikt als je een groot bedrag in één keer voor langere tijd vast kunt zetten.
Advies- en distributiekosten

Wanneer je de spaarverzekering direct bij ons afsluit gelden de advies- en/of distributiekosten uit ons Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen. Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van een verzekeringsaanvraag. Sluit je de verzekering online af? Dan betaal je € 13,20 distributiekosten.

Ga je naar je financieel adviseur of tussenpersoon? Dan zal deze de kosten van zijn dienstverlening vooraf duidelijk maken en reken je direct met hem af.

Aanvullende informatie

 

Alle documenten rondom het DELA CoöperatiespaarPlan verzameld.
                      

Nationale opvangregeling

Coöperatie DELA valt niet onder het depositogarantiestelsel.

DELA valt als verzekeraar onder de nationale opvangregeling van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling biedt niet dezelfde zekerheid als het depositogarantiestelsel.

Het CoöperatiespaarPlan en de belastingen

Wanneer je de belastingaangifte invult, moet je aangeven wat de waarde is van je bezittingen. De waarde van het CoöperatiespaarPlan hoort hier ook bij. Dit geldt voor de persoon op wiens naam de verzekering staat. Zet je samen geld opzij dan geldt dit ieder voor de helft.

Vrijgesteld bedrag

Een volwassene heeft in 2019 een vrijstelling van € 30.360. Fiscale partners mogen elkaars vrijstelling gebruiken, dus samen € 60.720. Als je vermogen hoger is dan dit bedrag, dan betaal je daar jaarlijks vermogensrendementsheffing over. 
Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de waarde boven de vrijstelling:
-              0,582% over de eerste € 71.650 
-              1,335% over de waarde vanaf € 71.651 tot en met € 989.736 
-              1,680% over de waarde vanaf € 989.737 

Schenkbelasting

Zet je voor iemand anders geld opzij met het DELA CoöperatiespaarPlan? Dan moet je rekening houden met de regels over schenkbelasting:

 • Ouders mogen hun kind in 2019 € 5.428 schenken zonder dat dit gevolgen heeft voor de schenkbelasting.
 • Grootouders mogen hun kleinkind in 2019 € 2.173 schenken zonder dat dit gevolgen heeft voor de schenkbelasting.

Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst of bel de BelastingTelefoon via 0800 0543. Je kunt ook contact opnemen met de DELA VoorelkaarDesk. Onze medewerkers geven graag begrijpelijke informatie over schenken en belasting.

 
 • 040 260 15 00 Bereikbaar van ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
 • 040 260 15 00 Bereikbaar van ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.