• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

De voordelen van een samenlevingscontract

Samenwonen is een leuke mijlpaal in een relatie. Er moet vanalles geregeld worden. Koop je samen nieuwe meubels? Trek je bij jouw partner in? Hoe worden de woonlasten verdeeld? Met een samenlevingscontract kunnen jullie hier duidelijke afspraken over maken.

Wat staat er in een samenlevingscontract?
Er zijn geen verplichte onderdelen in een samenlevingscontract. Jullie kunnen het dus helemaal naar eigen wens invullen. Vaak komen de volgende zaken aan bod:

  • Huishoudkosten: betaal je elk de helft van de huur of de hypotheek? Of verdient een van jullie meer en betaalt hij of zij dus ook meer?
  • Bankrekeningen: waar is de gezamenlijke rekening wel en niet voor bedoeld?
  • Bezittingen: welke spullen blijven persoonlijk eigendom en wat wordt van jullie samen?
  • Een verblijvingsbeding: mag je bij het overlijden van je partner de gemeenschappelijke bezittingen houden?
  • Pensioen: maken jullie aanspraak op een partnerpensioen?

Wat kost een samenlevingscontract?
Een samenlevingscontract kun je zelf opstellen. Ga je bij een notaris langs, dan zijn daar kosten aan verbonden. Gemiddeld ligt het bedrag tussen de € 200 en € 500.

Wat moet je nog meer regelen?
Als je gaat samenwonen is het ook een goed moment om je verzekeringen onder de loep te nemen. Welke verzekeringen zijn dubbel en welke ontbreken? Vaak kun je veel geld besparen zonder dat dit ten koste gaat van de dekking. Samenwonen kan gevolgen hebben voor deze verzekeringen.

Vragen?
Heb je een vraag over het opstellen van een samenlevingscontract? Neem dan contact op met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden alle vragen kosteloos. Ook kun je tegen een vast ledentarief een samenlevingscontract laten opmaken bij één van de notarissen waar DELA mee samenwerkt. De notarissen van de DELA NotarisService zijn gevestigd door heel het land.


Chat met onze medewerkers