Prangende vraag: Hoe kan ik iemand helpen na een levensbedreigende gebeurtenis?

Psycholoog Jean-Pierre van de Ven geeft antwoord op de prangende vraag van deze keer: ‘Hoe kan ik iemand helpen na een levensbedreigende gebeurtenis?’

Meer lezen

Ziek ben je samen, niet alleen

Als een dierbare ernstig ziek wordt, staat het leven in één klap stil. Zorgen over ons werk of de inrichting van ons nieuwe huis maken plaats voor gevoelens van angst, kwaadheid en verdriet. Hoe kunnen we onze dierbare zo goed mogelijk steunen zonder daar zelf aan onderdoor te gaan? We vroegen het aan klinisch psycholoog Petra Servaes van de afdeling Medische Psychologie van het Radboudumc in Nijmegen. Petra verleent steun aan (veelal jonge) kankerpatiënten die zich in verschillende fasen van de ziekte bevinden.

Meer lezen

Kaartenset

Wat doe jij als iemand in je omgeving slecht nieuws heeft gekregen? Om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met een dierbare, hebben wij een handige kaartenset ontwikkeld.

In Dubio: Als je leven wordt stilgezet – waar kies je dan voor?

Vriendinnen Misha en Josje gaan in gesprek over momenten waarop hun leven is stilgezet. Hoe gaan zij om met heftige gebeurtenissen, moeilijke gesprekken of dierbaren die ongeneeslijk ziek worden? Aan de hand van stellingen waaruit ze moeten kiezen, ontstaat er een bijzonder gesprek, waarin niet alle antwoorden vanzelfsprekend zijn.

Meer lezen

Het kleine gebaar – 10 tips om iemand die ziek is te steunen

Als je in de situatie belandt waarin iemand die dicht bij je staat ziek wordt en misschien gaat overlijden wil je er voor diegene zijn. Hoe doe je dat zonder jezelf uit het oog te verliezen? En wat kan je doen om in een moeilijke tijd, mooie momenten te creëren? Blijf met elkaar in contact. Vraag waar heeft iemand behoefte aan op welk moment. Want er zijn 101 manieren om iemand te steunen. We geven je tien suggesties:

Meer lezen

Op straat gevraagd: Hoe steun je iemand die het moeilijk heeft?

Wout gaat de straat op en stelt voorbijgangers de vraag: hoe steun je iemand die het moeilijk heeft? Uit de antwoorden blijkt hoe hard wij elkaar als mensen nodig hebben. Bekijk de video en zie hoe Nederlanders steun geven aan een ander.

Meer lezen

Praatstuk

Hoe steun je iemand die het moeilijk heeft zonder jezelf uit het oog te verliezen? Het praatstuk helpt je om zaken bespreekbaar te maken en je dierbare troost en hulp te bieden.

Toch dichtbij, als je ver weg bent

Juist op feestdagen kun je de mensen die je lief hebt zo missen. Familie en vrienden die ver weg zijn, horen er toch bij. Op welke manier kun je er op die momenten voor elkaar zijn? Annemiek, Scott en Carmen delen hun ‘toch-dichtbij-tips’.

Meer lezen

Bewust herinneringen maken

Mooie momenten met elkaar vergeet je niet. Het liefst willen we er méér van. Deze mensen maken gewone momenten, maar ook momenten die je maar één keer meemaakt, extra bijzonder. De één vraagt haar oma als bruidsmeisje op haar bruiloft. De ander herleeft een belangrijke levensgebeurtenis met zijn dochter. We zetten de meest bekeken, bewust gemaakte momenten op een rijtje.

Meer lezen

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

Hoe doorbreek je vaste patronen tijdens de feestdagen?

Kerstmis. Lichtjes ophangen, liedjes zingen, een bijzonder diner bedenken en samen met je familie aan tafel gaan... Wat betekenen de feestdagen voor jou? We vroegen antropoloog dr. Danielle Braun waarom ‘de mensheid’ tradities en feestdagen zo koestert? En we hebben een manier om je kerst dit jaar eens anders te kleuren: met een hoogte- en dieptepuntendiner.

Meer lezen

Wat voor moois hebben jullie voor het laatst tegen elkaar gezegd?

Zeggen dat je van iemand houdt, diegene lief vindt of waardeert: doen we dit wel genoeg? Het is vaak makkelijker om een berichtje via WhatsApp te sturen dan om dit in het echt te zeggen. Wij gingen de straat op om te vragen wat voor moois men voor het laatst tegen elkaar gezegd heeft, of ze dit moeilijk vinden en natuurlijk waarom je daarmee zou wachten. Hiervoor is echt geen verjaardag of kerstdiner nodig..

Meer lezen

Before I Die...

Heb je wel eens nagedacht over wat je nog zou willen doen voordat je doodgaat? Zelf of juist samen met een ander? Veel mensen vinden dat moeilijk. En dat is precies wat de organisatie van Geluksroute040 hoopt te veranderen met de opening van de Before I Die-wensenmuur in Eindhoven. Initiatiefneemster Linde: ‘Je kunt verlangens hebben in je hoofd en in je lijf, maar op het moment dat je het opschrijft en deelt, gebeurt er iets’.

Meer lezen

Een klein gebaar

Wil je een dierbare laten weten dat je aan hem of haar denkt? Download de labels met mooie spreuken die je kan bevestigen aan bijvoorbeeld een bosje bloemen of een cadeautje.

'Woorden zijn het mooiste cadeau'

Bertie (29) is getrouwd met Twan (32) en moeder van Tyme (3) en Keet (5 maanden). Toen ze vlak na de geboorte van Keet twee tia’s kreeg, redde beste vriendin Ester haar leven. ‘Ik hoop dat mijn kinderen later net zo sociaal en zorgzaam worden als Ester.’

Meer lezen

Straatvraag: ‘Wat geeft jou hoop als het tegenzit?’

Hoop doet leven, iedere dag weer. We hopen op een zonnetje op vakantie. Dat alles in je leven blijft zoals het is. Of dat iemand waar je van houdt herstelt na een zwaar ongeluk. En als het tegenzit, vinden we steun bij onze dierbaren. Want breekt de zon niet door, dan schijnen we voor elkaar. We vroegen mensen op straat: Wat was het laatste waar jij op hoopte? En, waar put je hoop uit als het tegenzit?

Meer lezen

Hoe (onder)steun je iemand die het moeilijk heeft?

Heeft een dierbare van je een moeilijke tijd, omdat hij of zij ziek is of een levensbedreigende gebeurtenis heeft meegemaakt? Voor jou als naaste kan het lastig zijn om hier mee om te gaan. Je wilt de ander het liefst zoveel mogelijk steunen, maar hoe doe je dat zonder jezelf uit het oog te verliezen?

Meer lezen

Muziek waar je meer van wilt horen

Op sommige dagen kan je wel wat positieve muziek gebruiken. Welk liedje sleept jou dan de dag door? En waar wil je meer van horen in het leven?

Meer lezen

Hoogte- en dieptepunten diner

Herbeleef speciale momenten, of deel de moeilijke (opnieuw) met je dierbaren tijdens een persoonlijk hoogte- en dieptepuntendiner. We hebben een set vragen gemaakt om de gesprekken tijdens het diner op gang te brengen.

Meer laden