‘Als je samen in balans bent, dán heb je het goed geregeld.’

Het begint met een keer de boodschappen doen, helpen met de administratie of meegaan naar het ziekenhuis. De meeste mensen hebben niet door dat ze mantelzorger zijn. Het is hulp die je ‘gewoon’ graag geeft aan je partner, vader, moeder, zoon of dochter als deze geconfronteerd wordt met een ziekte of een langdurige zorgvraag. Maar wat als de situatie opeens wat langer duurt? Mensen weten vaak niet dat er oplossingen zijn die zowel de mantelzorger als de zorgvrager rust geven, óók als de situatie (nog) niet nijpend is. Sylvia, consulent mantelzorg bij DELA, wijst je de weg: ‘We zien dat mensen vaak te lang doorgaan met alles zelf oplossen.’

Meer lezen

Hoe maak je moeilijke momenten voor elkaar waardevol?

Je weet vaak niet hoe lang jouw leven of dat van een vriend of familielid nog duurt. Wacht je tot het laatste moment om het speciaal te maken? Of leef je elke dag alsof het de laatste is? Vera en Simone deelden hoe zij een moeilijke tijd hebben beleefd. Wie maakten deze periode voor hen bijzonder?

Meer lezen

Wet-en regelgeving mantelzorg

Wij hebben een handig overzicht gemaakt van de belangrijkste wet- en regelgeving omtrent mantelzorg. Zo krijg je een beter beeld van alle mogelijkheden en bij wie je terecht kan voor een oplossing voor jullie situatie.

Maureen gaf haar moeder het mooiste cadeau

Een maand geleden spraken we met Maureen (48) over de hartaanval van haar 86-jarige moeder, en over het besef dat mooie herinneringen maken samen niet ‘altijd nog kan’. Op 10 april verraste Maureen haar moeder daarom met een familiereünie die voor het eerst sinds 50 jaar de hele familie bij elkaar bracht. Een prachtige dag die bij iedereen veel los heeft gemaakt. ‘Binnen een uur zaten we samen in het zonnetje oude familiefoto’s te bekijken.’

Meer lezen

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

8 manieren om meer in het NU te leven

We vergeten soms dat we NU leven. Zonde, want: waarom zou je wachten met genieten van het leven? We vroegen life coach Sharona Lautoe hoe je dat nou doet: leven in het NU. Ze geeft acht praktische tips die je meteen kunt toepassen.

Meer lezen

Nog één keer omringd door familie

Op 10 april verrast Maureen (48) haar 86-jarige moeder met een wel heel bijzonder cadeau: een familiereünie die voor het eerst sinds 50 jaar de hele familie bij elkaar brengt. Door de hartaanval die haar moeder eind vorig jaar kreeg, besefte Maureen dat mooie herinneringen maken samen niet ‘altijd nog kan’. ‘Dat we elkaar pas weer zouden zien op de volgende begrafenis, vond ik zo’n verdrietig idee.’

Meer lezen

4 dingen die je niet wist over bijgeloof

Bijgeloof, we doen er allemaal aan. Om grip te krijgen op oncontroleerbare situaties, om een sprankje hoop te voelen als het even tegenzit. Waar de één niet onder een ladder doorloopt, eet de ander altijd hetzelfde vlak voor belangrijke momenten in het leven. Wat vind jij van bijgeloof? Helpt het? En, bij welke bijgeloof-rituelen zweer je?

Meer lezen
Meer laden