Scheiden zonder dat je kinderen hebt? Hier moet je aan denken

Over een scheiding denk je liever niet na, maar soms is het wel de juiste beslissing. Je moet veel zaken regelen, zoals het opzeggen van de huur of het verkopen van het huis, afspraken maken over de zorg voor een huisdier en in sommige gevallen heb je recht op partneralimentatie. Het is voor iedereen fijn als tijdens en na een scheiding alles goed wordt geregeld, maar waar moet je allemaal aan denken? DELA zet het voor je op een rij.

1. Dak boven het hoofd

Als ouder ben je onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor scholing, medische hulp, voeding, kleding en onderdak. Misschien is het financieel interessant om een huis te kopen voor of samen met je kind. Er zijn daarnaast tal van huurmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld particulier huren maar ook via de woningbouwvereniging. Zorg dat je kind zich kan inschrijven op het woonadres, en check of hij of zij in aanmerking komt voor huurtoeslag. Neem bovendien samen het huurcontract goed door en wees vooral scherp op extra kosten, zoals gemeentebelasting, gas, water, licht en internet.

In het geval van een scheiding moet je veel zaken regelen. Je wilt hier niet aan denken, maar je kunt beter goed voorbereid zijn. Vraag de de checklist aan die je nu helpt om zaken voor de toekomst goed te regelen.

2. DigiD aanvragen

Voor het ondertekenen van alle digitale aanvragen zoals studiefinanciering en toeslagen heb is een DigiD nodig. Zonder een DigiD ben je dus nergens, vraag hem daarom op tijd aan. Hoe dit moet lees je op de website van het DigiD, gewoon op DigiD.nl.

Zet jij geld opzij voor je kinderen?

Dan weet je als geen ander dat dat op allerlei manieren kan. Ben je op zoek naar een alternatief of naar een aanvulling? Om je te helpen een passend product te kiezen, hebben we een handige vergelijker in het leven geroepen waarin ook de spaarverzekering van coöperatie DELA is opgenomen. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.