• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Waar moet je aan denken bij scheiden?

Bij een scheiding moet je veel zaken regelen. Je wilt hier niet aan denken, maar je kunt beter goed voorbereid zijn. Vraag het stappenplan aan dat je helpt om zaken voor de toekomst goed te regelen.

 

Scheiden zonder dat je kinderen hebt? Hier moet je aan denken

Over een scheiding denk je liever niet na, maar soms is het wel de juiste beslissing. Je moet veel zaken regelen, zoals het opzeggen van de huur of het verkopen van het huis, afspraken maken over de zorg voor een huisdier en in sommige gevallen heb je recht op partneralimentatie. Het is voor iedereen fijn als tijdens en na een scheiding alles goed wordt geregeld, maar waar moet je allemaal aan denken? DELA zet het voor je op een rij.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kozen in 2022 23.603 mensen voor een echtscheiding, waarvan ruim 11.000 zonder kinderen. In 2022 scheidden partners na een huwelijk van gemiddeld 14,8 jaar en op een gemiddelde leeftijd van 48 jaar (man) en 44,8 jaar (vrouw). Ongeveer 10 tot 15 procent van alle scheidingen gaat gepaard met ruzies, waarbij de partners geen enkel contact hebben. Iedere scheiding is natuurlijk anders, maar het is fijn als je nog samen door één deur kunt en alles rustig kunt afhandelen.

Hulp nodig?

Hoe de situatie ook is, een goede scheidingsadvocaat of mediator kan helpen, zowel bij de verkoop van je huis als het regelen van partneralimentatie. Kies je voor een mediator, dan krijg je veel begeleiding bij het maken van afspraken met je (ex-)partner. Je krijgt juridische en emotionele ondersteuning. Bij een gezamenlijke advocaat maak je met je (ex-)partner afspraken, zonder begeleiding van de advocaat. Je krijgt alleen juridische ondersteuning. Je kunt ook allebei kiezen voor een eigen advocaat. Dan kun je geen afspraken met je (ex-)partner maken en gaat de communicatie volledig via de advocaat.

Advies nodig bij een scheiding

Heb je een vraag over het regelen van een scheiding? De DELA VoorelkaarDesk geeft praktische hulp bij moeilijke vragen. Kosteloos voor onze leden en altijd een persoonlijk antwoord.

Neem contact op via dit formulier of bel 040 219 91 00.

Heb je samen een koophuis?

Voor welke ondersteuning je ook kiest, het onderwerp ‘huis verkopen' komt vroeg of laat aan bod. Is één van jullie de eigenaar van het huis? Dan kan hij of zij in het huis blijven wonen en hoeft er niet veel geregeld te worden. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de situatie anders. Allebei zijn jullie dan voor de helft eigenaar en schuldenaar van de woning en de eventuele hypotheekschuld. In dat geval moeten de woning en de inboedel netjes worden verdeeld. Je kunt ervoor kiezen om samen het huis te verkopen of één van de twee de ander uit te laten kopen. Dan wordt het huis op naam van één eigenaar gezet. Staat de woning op naam van beiden en jullie zijn niet in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn er twee mogelijkheden: de woning verkopen of de ex-partner uitkopen.

Financiële afwikkeling

Wie samenleeft heeft vaak ook gedeelde rekeningen, verzekeringen, schulden en andere bezittingen, zoals schenkingen. Bij een scheiding moet je uiteraard goed kijken naar de financiële situatie en ervoor zorgen dat alles eerlijk wordt verdeeld. Aan je zorgverzekeraar kun je doorgeven dat jij en je (ex-)partner gaan scheiden, zodat jullie allebei een nieuwe verzekering kunnen afsluiten. Kijk goed naar hoe jullie waren verzekerd en waarom, want misschien heb jij of heeft je (ex-)partner bepaalde aanvullende zorg niet meer nodig. In het geval van levens- en schadeverzekeringen is het verstandig om hulp in de schakelen van een expert, in verband met speciale fiscale regelingen. Dit kun je navragen bij de scheidingsadvocaat of mediator.

Partneralimentatie

Een ander belangrijk punt van overleg bij een scheiding is het wel of niet krijgen van partneralimentatie. In sommige gevallen ontvang(t) jij of jouw (ex-)partner alimentatie als één van de twee niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. De ander is dan verplicht om een bijdrage te doen. Je kunt samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie, maar meestal doe je dit samen met een mediator of advocaat. Hoe lang de partneralimentatie-regeling duurt, hangt af van de duur van het huwelijk. Kijk voor de actuele regels op rijksoverheid.nl. Het kan zijn dat degene die partneralimentatie ontvangt in de tussentijd wél weer voldoende gaat verdienen om rond te komen. In dat geval vervalt de partneralimentatie.

Spullen verdelen

Waren jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of hebben jullie een samenlevingscontract? Dan moeten alle spullen eerlijk worden verdeeld. Alleen persoonlijke spullen, ook wel verknochte goederen genoemd, zijn écht van jou of je (ex-)partner. Denk bijvoorbeeld aan sieraden of kleding.

Bij het verdelen van de inboedel is het verstandig om gestructureerd aan de slag te gaan. Maak eerst een lijst van alle spullen, zodat je weet waarover je praat. Bepaal daarna allebei wat je wilt hebben. Het werkt het beste om dat afzonderlijk van elkaar te doen. Daarna kun je de waarde inschatten van de spullen en bepalen of de verdeling eerlijk is. Een scheidingsadvocaat of mediator kan helpen.

Huisdieren

Hebben jullie dieren? Het klinkt een beetje dieronvriendelijk, maar een huisdier heeft bij het verdelen van de bezittingen dezelfde positie als een bank of eettafel. Het dier kan zelf niet zeggen waar hij het liefste naartoe gaat, waardoor het gezien wordt als een bezitting. Als jij of je (ex-)partner het huisdier graag mee wilt nemen, moet dat worden gecompenseerd met de andere bezittingen. Er wordt gekeken naar de stamboom van het dier, zodat de ‘waarde’ ervan kan worden bepaald. Willen jullie allebei het huisdier blijven zien? Dan kun je een omgangsregeling opstellen. Je beslist samen op welke dagen het huisdier bij wie is.

Maak een keuze

Ga je scheiden? Denk dan eerst goed na over het soort begeleiding dat je graag wilt: ga je voor een mediator, een gezamenlijke advocaat of een eigen advocaat? Hoe de situatie ook is, zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste beslissingen. Lees jezelf ook goed in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In het geval van een scheiding moet je veel zaken regelen. Je wilt hier niet aan denken, maar je kunt beter goed voorbereid zijn. Vraag de checklist aan die je nu helpt om zaken voor de toekomst goed te regelen.

Hier moet je aan denken als je gaat scheiden

In het geval van een scheiding moet je veel zaken regelen, zoals het verkopen van het huis, afspraken maken over de zorg voor een huisdier en in sommige gevallen heb je recht op partneralimentatie. Om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je hulp inschakelen van een goede scheidingsadvocaat of mediator. Laat je informeren! Je kunt nu ook alvast de checklist waar moet je aan denken als je gaat scheiden aanvragen.