Scheiden zonder dat je kinderen hebt? Hier moet je aan denken

Over een scheiding denk je liever niet na, maar soms is het wel de juiste beslissing. Je moet veel zaken regelen, zoals het opzeggen van de huur of het verkopen van het huis, afspraken maken over de zorg voor een huisdier en in sommige gevallen heb je recht op partneralimentatie. Het is voor iedereen fijn als tijdens en na een scheiding alles goed wordt geregeld, maar waar moet je allemaal aan denken? DELA zet het voor je op een rij.

Meer lezen

Op straat gevraagd: Hoe verliep de zoektocht naar jouw droomhuis?

We gingen de straat op om mensen te bevragen over onderwerpen als afscheid nemen, meegeven en doorgeven. Nu is het tijd om het te hebben over opstarten. Het kopen van een huis is een nieuwe, spannende start! Waar begin je en wat heb je hier voor nodig? Wout, onze reporter vroeg het aan de mensen op straat.

Meer lezen

Stappenplan voor het kopen van jouw droomwoning

Gefeliciteerd! Na lang wikken en wegen besluit je een woning te kopen. Je wilt graag een fijne plek voor jezelf of misschien wel met je partner waarmee je gaat samenwonen. Het is de start van een nieuwe fase en een grote stap die jouw leven voor altijd verandert. Om deze stap zo makkelijk mogelijk te zetten, maakten we voor jou een handig stappenplan.

Meer lezen

‘Mijn pensioen? Niet meer werken viel flink tegen’

Bijna 50 jaar lang werkte Richard Jahn (66) als monteur in de beschuit en chips fabrieken van een aantal oer-Hollandse familiebedrijven. Met vette vingers, maar ook met heel veel plezier. Hoe bereidde Richard zich voor op zijn pensioen? En, kwamen zijn verwachtingen overeen met de realiteit?

Meer lezen

'Ik stelde een ruil voor: een uur varen voor een uur klussen'

Ondernemer Pepijn droomde er al langer van om op een schip te wonen. ‘En toen zag ik haar liggen: De Aphrodite, een monumentale platbodem uit 1913. Ze lag echt te verpieteren in de haven van Kerkdriel, dus ik wist dat ik haar niet zo kon laten liggen. Tegelijkertijd besefte ik dat ik deze boot niet in mijn eentje kon opknappen.’

Meer lezen

Geld opzijzetten om het volle leven te leven

Wat is het volle leven eigenlijk? Voor wat en voor wie zet jij geld opzij? Oma Els reserveerde 21 jaar lang elke maand een klein bedrag voor de bruiloft van haar kleindochter Isabelle. Ondernemer Pepijn investeerde zijn spaargeld in een monumentale platbodem, waarmee hij de wereld op een duurzame manier wil inspireren.

Meer lezen

Leven in het later?

Als ik straks met pensioen ben, dan... "Gaan we genieten van elkaar, van die grote tuin, van vakantie wanneer we willen, van de mensen om ons heen". Dat ons pensioen als gevolg van o.a. de gestegen levensverwachting en tegenvallende resultaten van veel pensioenfondsen vaak lager uitvalt dan verwacht, kan zo'n frisse start in de weg staan. Volgens onderzoek in opdracht van coöperatie DELA zet maar liefst 42 procent van de Nederlanders geen extra geld opzij voor later.

Meer lezen

‘Mijn eigen bedrijf heeft me veel vrijheid gegeven. Ook om voor mijn dochter te zorgen’

Na zijn scheiding besloot Roelof te kiezen voor wat hem echt gelukkig maakte. Zijn dochter Marije én het starten van een eigen onderneming. Met een achtergrond in de hotellerie begon hij in crisistijd een nieuwe carrière als makelaar. ‘Sommigen verklaarden me voor gek, maar vooral mensen die dichtbij me stonden, steunden me.’

Meer lezen

‘We zetten alleen geld opzij voor leuke dingen, niet voor levensonderhoud’

Leuke uitjes met de kleinkinderen, overwinteren in zonnige oorden of een comfortabele woning voorzien van alle gemakken. Twee derde van de Nederlanders die geld opzijzet voor de oude dag, is van plan dit op pensioenleeftijd in te zetten voor leuke dingen en niet voor de kosten van levensonderhoud. Dit blijkt uit onderzoek* in opdracht van coöperatie DELA.

Meer lezen
Meer laden