Vragen aan een voogd

Hebben jullie misschien al een voogd in gedachten voor jullie kindje maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.

Willemien: 'Ik moest echt opnieuw wortelen op een andere bodem'

Willemien van Egmond (37) stond er op haar zestiende opeens alleen voor toen haar moeder overleed. Ze kwam terecht in een pleeggezin. Toen ze 31 was had ze een identiteitscrisis; wat had haar moeder haar meegegeven en wat juist haar pleegouders? In Spanje vond ze rust. Ze organiseert er nu mindfulness- en yogaretraites voor mensen die tegen dezelfde levensvragen aanlopen als zij. ‘Ik vind het zo bijzonder dat mensen naar huis gaan vol dankbaarheid. Daar word ik heel erg door geraakt. Dat is voor mij rijkdom.’

Ik werd heel vrij opgevoed door mijn moeder. Ze was bezig met natuur en spiritualiteit. Toen ze overleed voelde het alsof mijn wortels werden losgetrokken. Al toen mijn moeder in het ziekenhuis lag kwamen mensen van Jeugdzorg met me praten en moest ik formulieren invullen. Ik dacht alleen maar: rot op met je papieren, ze komt gewoon weer thuis!’ Toen de moeder van de jonge Willemien overleed, werd zij in een pleeggezin geplaatst. ‘Het was ontzettend wennen om ineens in een ander gezin te wonen. Mijn pleegouders werkten allebei, iets wat ik helemaal niet gewend was omdat mijn moeder altijd thuis was. Ze hadden ook een hele andere levensinstelling, ik moest echt opnieuw wortelen op een andere bodem.
Willemien wende langzaam aan haar nieuwe leefomgeving en werd door haar pleegouders gestimuleerd een opleiding tot interieurarchitect te volgen. ‘Maar op een gegeven moment had ik niet meer helemaal door wat nou echt bij mij paste. Wat was nu van mij, wat heb ik van mijn eigen ouders meegekregen en wat van mijn pleegouders? Toen ik 31 was kwam ik in een identiteitscrisis. Om even afstand te nemen van alles en iedereen ging ik vier maanden naar Spanje, naar Barcelona en Ibiza. Ik wilde uitzoeken wat ik van mijn moeder had meegekregen en wat van mijn pleegouders. Ik ben veel in de natuur geweest, heb gepraat met mensen, gewandeld, gelezen en geschreven.

Heb je vragen over het vastleggen van de voogdij, het opstellen van een testament of trouwen en samenwonen? Neem dan contact op met de DELA VoorelkaarDesk. Onze experts staan daar voor je klaar met begrijpelijke informatie en deskundige hulp. Voor leden van de coöperatie is de service gratis.

Op Ibiza kon ze weer landen: ‘Ibiza staat bekend om het feesten, maar het spirituele is daar nog veel groter. Ik voelde me heel dicht bij mezelf, dicht bij de kern. Ik wist vanaf toen dat ik een rustige plek wilde creëren waar mensen met dezelfde vragen als ik kunnen samenkomen.’ Drie jaar later startte Willemien haar bedrijf Retreat Yourself. Ze organiseert mindfulness- en yogaretraites op verschillende locaties in Nederland en het buitenland. ‘Het loopt hartstikke goed. Ik krijg zoveel terug van de deelnemers. Ik vind het bijzonder dat mensen na een weekend naar huis gaan vol dankbaarheid. Daar word ik heel erg door geraakt. Dát is voor mij rijkdom. En dat komt allemaal voort uit het feit dat ik voor mezelf heb gekozen en dat nog altijd doe. Daarom kan ik dit aan anderen meegeven.
Kiezen voor zichzelf is precies wat Willemien heeft geleerd van de ervaringen uit haar jeugd: ‘Dit is mijn pad. Om het écht uit mezelf te halen. Ik geloof ook dat mijn ouders niet voor niets zo jong zijn weggevallen. Alsof ik letterlijk een duwtje gekregen heb: volg je eigen pad en geloof daarin. Maar zonder de steun van mijn pleegouders was ik zeker niet waar ik nu ben. Zij zijn ook niet voor niets op mijn pad gekomen. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.

Hulp nodig bij het vastleggen van de voogdij?

Hebben jullie misschien al een voogd in gedachten voor jullie kindje maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.

Meer weten over de retraites die Willemien organiseert? Dat kan op: www.retreatyourself.nu