(Levens)testament bespreekbaar maken

Het opstellen van een (levens)testament kan confronterend zijn. Hoe betrek je jouw geliefden bij het proces? Welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken? Ons praatstuk helpt je op weg.

8 Redenen om als ouder een levenstestament af te sluiten

Een testament is iedereen wel bekend, maar een levenstestament minder. Stel je voor dat er iets gebeurt waardoor je niet overlijdt, maar (als ouder) opeens zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie gaat dan je vermogen beheren? En wie mag het huis verkopen dat je samen met je partner hebt gekocht? Of als je een alleenstaande ouder bent, wie zorgt dan voor je kind(eren)? Goed om alvast over na te denken, want deze zaken zijn niet automatisch geregeld.

Niet te verwarren met een testament trouwens, waarin een notaris vastlegt wat er na je overlijden met je nalatenschap moet gebeuren. Een levenstestament werkt voor situaties tijdens je leven.

Met een levenstestament...

...houd je de regie in eigen handen
Je geeft namelijk een volmacht aan iemand die namens jou beslissingen mag nemen. Ook kan je aangeven hoe je wilt dat die persoon beslissingen neemt. Op deze manier bepaal jij wat er met jou, je kinderen, je spullen en je geld gebeurt als je niet meer in staat bent om zelf de keuzes te maken.

...beslis je wie er over je geld gaat
Jij bepaalt wie er namens jou rekeningen mag betalen, je huis mag verkopen en schenkingen aan anderen mag doen.

...bepaal je welke medische behandelingen je wilt ondergaan. Of juist niet.
Je kunt alle medische zaken vastleggen in een levenstestament. Denk hierbij aan wie er namens jou medische beslissingen mag nemen of in welke gevallen je medisch niet verder behandeld zou willen worden.

...geef je zelf aan wat je belangrijk vindt
Je kunt een levenstestament zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Wil je alleen financiële zaken regelen? Prima. Wil je ook bepalen wie op medisch gebied beslissingen voor je neemt? Dat kan ook. Je kunt zelfs de gevolmachtigde een specifieke opdracht meegeven, maar ook de vrije hand zodat hij of zij kan beslissen wat het beste is.

Remy (28) werkt sinds 1,5 jaar als consulent voor de VoorElkaarDesk van DELA en geeft graag advies over het levenstestament. Tip van Remy: “Elk levenstestament is anders en notarissen maken het vaak tegen een uurtarief. Informeer vooraf bij een aantal notarissen wat het kost om jouw wensen vast te leggen. Zo betaal je nooit te veel.”

...kun je beslissingen nemen zonder (voorafgaande) toestemming van de rechter
Stel, je hebt samen met je levenspartner een huis gekocht. Na een ongeluk kan je partner niet langer in het huis wonen en verhuist naar een zorginstelling. Het huis is te groot voor jou en je kinderen en je wilt het verkopen. Maar omdat je niet alleen de eigenaar bent van de woning, is ook de handtekening van je partner nodig. Aangezien hij of zij niet meer zelf in staat is om te tekenen, is voor de verkoop van het huis toestemming van de rechter nodig. En dat laatste kan soms een hele lange tijd in beslag nemen… Je kunt dit voorkomen door in een levenstestament vast te leggen wie er namens jou beslissingen mag nemen over bijvoorbeeld je huis.

Een levenstestament regelen

Wil je de regie van je leven in eigen handen houden en je kinderen en/of ouders hier niet mee belasten? Een levenstestament regelt dit voor je. Ben je lid van coöperatie DELA? De consulenten van onze VoorelkaarDesk geven je graag advies over het levenstestament.

...laat je aan instellingen weten wie er ‘officieel’ de gevolmachtigde is
Omdat instellingen zeker willen weten dat iemand volmacht heeft gekregen van een ander, nemen zij vaak geen genoegen met een zelf geschreven variant. Vaak vragen ze een notarieel levenstestament. De notaris schrijft je in een landelijk register in, zodat bekend is dat je een levenstestament gemaakt hebt.

...kun je je wensen en gevolmachtigde altijd aanpassen
Een levenstestament kun je zo vaak veranderen als je wilt. Misschien heb je wel andere wensen gekregen of wil je iemand anders tot gevolmachtigde benoemen. Er zijn wel kosten aan verbonden. Deze verschillen per notaris.

...beslis je wie er straks je huisdieren gaat verzorgen of wie dat ene schilderijtje krijgt
Bij een levenstestament denk je vaak aan het regelen van financiële en medische zaken, maar je kunt er ook andere dingen in regelen. Zo kun je in een levenstestament ook vastleggen wie er voor je huisdieren gaat zorgen of wat er met je waardevolle spullen moet gebeuren als je er zelf niet meer van kunt genieten.

Levenstestament versus testament

Veel mensen weten niet dat het levenstestament een bijzondere vorm van een testament is. In een testament leg je vast wat er na je overlijden met je nalatenschap moet gebeuren. Een testament werkt dus pas als je overlijdt, terwijl een levenstestament werkt voor situaties tijdens je leven.

Het opstellen van een (levens)testament kan confronterend zijn. Hoe betrek je jouw geliefden bij het proces? Welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken? Ons praatstuk helpt je op weg.