‘Het voogdij-gesprek was pittig en emotioneel’

Wat gebeurt er met onze dochter als we er zelf niet meer zijn? Wie kan er net zoveel van haar houden als wij? Het zijn confronterende maar belangrijke vragen. Lonneke (31) en haar vriend Wouter zijn het gesprek aangegaan en hebben een liefdevolle voogd voor hun dochtertje van één benoemd. ‘Ik vond het verrassend dat hij het niet met mijn keuze eens was.’

Meer lezen

Mediator Ine van Rooy: ‘Ex-partners zijn soms zo bezig met ruziën, dat ze de kinderen vergeten’

Als ouders gaan scheiden, staat het leven van kinderen op z’n kop. Opeens wonen ze een deel van de tijd bij mama, een deel van de tijd bij papa en staat hun rugzakje permanent klaar. Als hun ouders dan ook nog over alles ruzie maken, is van hun zorgeloze leven weinig over. Wat voor gevolgen heeft een scheiding voor kinderen? En, wat kunnen we nu al regelen om een negatieve nasleep te voorkomen? We vroegen het aan Ine van Rooy, familiemediator en psycholoog bij onder andere STOP-mediation en de Raad voor de Kinderbescherming.

Meer lezen

Verhalenbundel

Wat geef jij een ander mee in dit leven? In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!

Notaris Houtepen: ‘Ouders kleuren hun testament eigenlijk nooit emotioneel in’

Een testament wordt vaak gezien als een afstandelijk, juridisch document dat vol staat met onbegrijpelijke taal. Als het even kan, blijven we er dus het liefst ver bij vandaan. Dat is jammer, want een testament kan een belangrijke rol spelen bij het goed nalaten van onze naasten. Hoe kan het ons helpen onze kinderen een zo zorgeloos mogelijke toekomst te bieden, ook als we er zelf niet meer zijn? We vroegen het aan notaris Dirk-Jan Houtepen.

Meer lezen

Pedagoge Marit Langedijk-van der Pruik: ‘Ons streven naar geluk kan belastend zijn voor onze kinderen’

Vaak zeggen we over de toekomst van onze kinderen: als ze maar gelukkig zijn, dat is het allerbelangrijkste. Dat is een mooi en liefdevol streven, maar volgens pedagoge Marit Langedijk-van der Pruik kan ons streven naar geluk ook belastend zijn voor onze kinderen. Waarom is dat zo, en, wat kunnen we wél doen om onze kinderen voor te bereiden op een mooie toekomst?

Meer lezen

‘Tante Ine, waarom moet ik mijn bord leegeten?’

Het benoemen van de juiste voogd is een van de mooiste dingen die je jouw kinderen kunt meegeven. Het garandeert dat er ook na jouw dood liefdevol voor ze wordt gezorgd, op een manier die past bij jouw normen, waarden en levensstijl. Toch vinden we nadenken over de voogdij vaak zo confronterend dat we het voor ons uit schuiven of het zelfs helemaal uit de weg gaan. Wat zijn daar eigenlijk de consequenties van? Wat kan er allemaal gebeuren als we de voogdij voor onze kinderen niet goed regelen? Judith, consulent VoorelkaarDesk bij coöperatie DELA, vertelt welke situaties ze in de praktijk tegenkomt.

Meer lezen

‘We willen Arya leren dat ze niet onzeker hoeft te zijn’

Lidewij (28) is getrouwd met Raymond en moeder van peuters Arya en Ayden. Ze wil haar kinderen meegeven dat ze hun eigen weg mogen volgen, of dat nu dichtbij huis of in de wijde wereld is. ‘Zolang ze hun hart volgen, zullen wij altijd in ze geloven.’

Meer lezen

Checklist toekomst kind

Welke steuntjes in de rug kunnen we onze kinderen geven? Je leest het in onze checklist voor een zorgeloze toekomst voor je kind.

Psycholoog Steven Pont over opvoeden: ‘Je kunt iets pas loslaten als je het eerst goed hebt vastgehouden’

Als ouder wil je niks liever dan een gelukkig en zorgeloos leven voor je kind. Wat geef je je kind mee om dat mogelijk te maken? Leer je het al vroeg zelfstandig te zijn of kies je voor een beschermende aanpak? En, hoe doe je dat dan? We vroegen het aan ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont.

Meer lezen

Zwanger en nadenken over later

Het is al heel wat om na te denken over de bevalling of aan de eerste week als gezin. Denken aan ‘de toekomst’ van je kind kan groots aanvoelen ook al is het een verantwoordelijkheid die jullie samen dragen. Als moeder krijg je het ouderlijk gezag automatisch toegewezen, maar wat houdt dat precies in en hoe zit het met je partner?

Meer lezen

8 Redenen om als ouder een levenstestament af te sluiten

Een testament is iedereen wel bekend, maar een levenstestament minder. Stel je voor dat er iets gebeurt waardoor je niet overlijdt, maar (als ouder) opeens zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie gaat dan je vermogen beheren? En wie mag het huis verkopen dat je samen met je partner hebt gekocht? Of als je een alleenstaande ouder bent, wie zorgt dan voor je kind(eren)? Goed om alvast over na te denken, want deze zaken zijn niet automatisch geregeld.

Meer lezen

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

Op straat gevraagd: Wie heeft jouw leven veranderd?

Eén ontmoeting of gesprek kan soms het begin zijn van een nieuwe koers in je leven. Die ene persoon die je liet inzien waar je écht gelukkig van wordt. Die je de waarheid zei, toen je het nodig had. Of aan wiens wijze woorden je nog vaak terugdenkt. DELA tekende zes persoonlijke verhalen op.

Meer lezen

‘De balans vinden tussen mezelf, mijn relatie en mijn gezin, dat was de grootste uitdaging’

Al ben je nog zo goed voorbereid op de geboorte van je kind, moeder worden verandert alles. Margot, moeder van Nio (4) en Jacky (1), ging op zoek naar de balans tussen het moederschap, haar relatie en haar eigen identiteit. ‘Dat ik me soms afvraag wie ik ben, los van mijn gezin, betekent niet dat ik zonder ze zou kunnen.’

Meer lezen

Marvins vader leerde hem worstelen als een echte Van Kalsbeek

De ambitieuze Marvin van Kalsbeek (22) is creative developer bij een social media-bureau en worstelleraar. Worstelen, ja. En dat kreeg hij met de paplepel ingegoten, want de liefde voor de sport en de techniek leerde hij van zijn vader. ‘Als oud-worstelaars mijn wedstrijden zien, zeggen ze: ah, dat is een Van Kalsbeek.’

Meer lezen

In gesprek over je testament

Het opstellen van een testament kan best confronterend zijn, voor zowel jou als je naasten. Hoe betrek je jouw geliefden hierbij en welke onderwerpen zijn goed om te bespreken?

De moeders van Day hopen dat zij haar hart volgt

Bertina en Cynthia werden beste vriendinnen op de School voor Journalistiek. Na een paar jaar vriendschap werden ze verliefd op elkaar. ‘Vanaf dat moment stonden we voor het eerst op eigen benen. Wat een ander ervan zou denken, telde niet meer.’

Meer lezen

Wat jonge mannen meegeven met een opera van Wagner

Theatermaker Charles Hens zocht veertien jonge mannen met een bewogen leven om samen met dirigent Johannes Leertouwer, de Nieuwe Philharmonie Utrecht en choreografe Nita Liem het muziektheaterstuk Wolven te maken. Er ontstond een magische ervaring.

Meer lezen

Driekwart van de Nederlanders is kritisch over hun eigen opvoeding

Wij Nederlanders zijn kritisch, ook als het gaat om onze eigen opvoeding. DELA heeft hiernaar onderzoek gedaan waaruit naar voren komt dat 43% van de Nederlanders een andere opvoeding geeft dan ze zelf gehad hebben. ‘Het moet anders.’

Meer lezen

Rob: ‘Door te denken buiten onze kaders, hebben we nu twee geweldige kinderen’

Rob (nu 44) en zijn vrouw Wendy (nu 44) wilden niets liever dan een eigen gezin, maar wat ze ook probeerden, Wendy raakte niet zwanger. Na ruim drie jaar in de medische molen, besloten ze een ander, onbekend pad in te slaan. Rob: ‘In eerste instantie zagen we adopteren helemaal niet zo zitten. Alle verhalen die we erover hadden gehoord, klonken zo negatief.’

Meer lezen

Hulp nodig bij het vastleggen van de voogdij?

Heb je een voogd in gedachten maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.

'Hoop op een normaal leven was groter dan mijn angst'

In 2012 besloot Michelle (40) een nier af te staan aan haar doodzieke zoontje Juan (nu 6). De hoop op een normaal leven voor Juan, haar en dochtertje Yara, sleepten haar door de moeilijkste tijd van haar leven. ‘Ik wist: Als de transplantatie slaagt, dan kan Juan naar school en buiten spelen met zijn vriendjes. Dan kan hij eindelijk een normaal leven leiden.’

Meer lezen

Sprookjesbruiloft de mooiste tradities uit twee werelden

Agatha’s ouders komen allebei uit Israël. Vlak voor zij geboren werd, lieten ze hun kibboets achter en verhuisden naar Amsterdam. Hoewel Agatha (30) vloeiend Hebreeuws spreekt en de Israëlische tradities goed kent, leeft ze deze op haar eigen manier na. Afgelopen lente stapte ze in het huwelijksbootje met haar grote liefde Jordy. En ook tijdens die bijzondere dag gaf ze haar eigen interpretatie aan Joodse gebruiken. 'We hebben de tradities gevolgd die wij mooi vinden.'

Meer lezen

Met een gerust hart op vakantie zonder de kids...

De koelkast is gevuld en de buren zijn gewaarschuwd. Na jaren gezinsvakanties trekken jullie er voor het eerst weer eens met z'n tweeën op uit. Zonder de kids. Heerlijk! Natuurlijk ga je ervan uit dat er niets gebeurt, maar het is wel belangrijk om het een en ander goed te regelen. Met deze checklist kunnen jullie optimaal genieten van een welverdiende vakantie.

Meer lezen

Op hoop van leven

Zwanger zijn, bevallen: vaders maken het vaak vanaf de zijlijn mee. Terwijl hun partner in hun ogen ‘al het werk’ doet, kunnen zij niet veel meer dan luisteren en ‘er zijn’. Een lastige positie, want juist een zwangerschap onderstreept de kwetsbaarheid van het leven. Drie vaders vertellen hoe ze de periode voor, tijdens en na de bevalling van hun kind beleefden. Hoe voelden ze zich? Waar waren ze bang voor? En, waar putten ze hoop uit?

Meer lezen

Praat met je kind over de scheiding

Een scheiding is ingrijpend voor alle betrokkenen, met name als er kind(eren) in het spel zijn. Hoe betrek je jouw kind bij het proces en welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken? Ons praatstuk helpt je op weg.

Op straat gevraagd: Wat heb jij meegekregen van je ouders?

Wij vroegen op straat: Wat heb jij meegekregen van je ouders? En heb je zelf ook iets tastbaars wat je wilt doorgeven?

Meer lezen

Recepten van 3 generaties liggen klaar voor baby Salomé

Geloof, verjaardagen vieren en lekker eten; belangrijke tradities die Jaleesa graag wil doorgeven aan haar dochtertje Salome. ‘Jarig zijn is een cadeautje en dat moet gevierd worden.’

Meer lezen

Ruim 80% Nederlandse jonge ouders heeft voogdij kinderen nog niet geregeld

Uit onderzoek in opdracht van coöperatie DELA blijkt dat met name jonge ouders weinig regelen voor later. Bij ouders in de leeftijd van 35 tot 49 jaar ligt het percentage dat wel iets heeft geregeld qua nalatenschap namelijk een stuk hoger (73%).

Meer lezen

‘Tijdens zijn ziekbed zei mijn zwager tegen me: ‘Sharilynn en Caitlin mogen papa en mama niet vergeten.’

Kim (44) en Ruud (47) zijn ouders van Gaby (21) en Leora (18). Toen Kims zus en zwager overleden, aarzelden ze geen seconde: Ze namen hun kinderen Sharilynn (nu 20) en Caitlin (nu 18) op in hun gezin. ‘Toen Sharilynn en Caitlin bij ons kwamen wonen, waren het stille, teruggetrokken meisjes. Nu zijn het zelfverzekerde jonge vrouwen die een enorme kracht uitstralen.’

Meer lezen

Vrijheid en respect voor anderen dat leert de kleine Rio van zijn ouders

De Nederlandse Nienja en Peruaanse Abello kregen dit jaar een zoon: Rio. Zijn eigen vader heeft Abello nooit gekend: “Als klein jongetje verhuisde ik naar mijn opa in de woestijn.” Opa was niet alleen zijn vaderfiguur, maar vooral zijn grote held en voorbeeld. “Hij heeft mij geleerd om vrij te denken en gelukkig te zijn.” En precies dát willen ze hun kleine Rio ook meegeven.

Meer lezen

Zwanger en nadenken over later

Omdat je zwangerschap een hele leuk maar ook een ingrijpende periode is, hebben we een checklist opgesteld. Hiermee streep je alle regeldingen één voor één af.

Wanneer je als jonge moeder voor de tweede keer gaat trouwen

Vala is moeder van twee kinderen en de derde is op komst. Anderhalf jaar geleden is ze gescheiden van haar eerste man en inmiddels is ze hertrouwd. Dat is op zich al heftig genoeg. Maar afgezien van alle emoties die bij al die ontwikkelingen komen kijken, is er ook nog de praktische kant. Want: grote levensgebeurtenissen vereisen heel wat werk. Je wilt alles tenslotte wel goed geregeld hebben, zeker als er kinderen in het spel zijn… 

Meer lezen

Wat regelden zij voor de geboorte van hun baby?

Een kindje krijgen is heel bijzonder. Als je zwanger bent, zit je op een roze wolk, te dromen over hoe het zal zijn. En hoewel die roze wolk heel lekker zit, moet je er soms heel even vanaf.

Meer lezen

We waren overrompeld

Marjon (28) ontdekte de dag vóór de bruiloft van haar broer dat ze zwanger was. ‘Dat was zo bizar. Het was zo spontaan en snel gegaan. Een kindje past heel goed bij ons relaxte leven, maar we schrokken er ook van. Er kwamen zo veel vragen op ons af. Hoe gaan we dit doen? Kan het eigenlijk wel? Mijn vriend Art is zelfstandig ondernemer, en we moesten bijvoorbeeld nog van alles regelen voor ons pensioen. Daardoor ontdekten dat we niet goed verzekerd waren als één van ons zou overlijden.’

Meer lezen

‘We willen Nele meegeven dat ‘anders’ niet raar is’

Stef (33) heeft een relatie met Tim (36) en is moeder van de drie maanden oude Nele. Tijdens haar zwangerschap hebben zij en Tim een ‘normen en waarden’-lijst opgesteld waarop staat wat ze Nele willen meegeven in het leven. ‘Dankzij de open houding van mijn ouders, heb ik altijd het gevoel gehad dat er in me werd geloofd. Dat gevoel willen we Nele ook meegeven.’

Meer lezen

Zo vader, zo zoon

Pieke Dassen (1926-2007): kunstschilder, accordeonist, cabaretier, acteur, poppenspeler én August in De Film van Ome Willem. Na een kortstondige flirt met het Recht, besloot zoon Manny Dassen (51) in zijn voetsporen te treden. 'Mijn vader zei altijd: Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf.'

Meer lezen

Welke tradities geef jij door aan je kinderen?

Tradities krijg je mee en geef je misschien later ook wel weer door aan je eigen kinderen. Van eetgewoonten tot sport: tradities zijn in ieder gezin verschillend. We inventariseerden op straat aan welke familietradities mensen meteen denken.

Meer lezen

Feiten en cijfers

75% van de Nederlanders is kritisch over hun eigen opvoeding. Lees alle feiten en cijfers over opvoeden.

Wie begeleidt jouw dochter naar het altaar als je er zelf niet meer bent?

Wie zorgt er voor jouw minderjarige kind(eren) als jij en je partner komen te overlijden? Wie begeleidt je dochter naar het altaar of kust de pijn weg als je zoontje valt? ‘Ik weet het niet,’ zegt ruim 80 procent van de jonge, Nederlandse ouders. Wanneer je niets vastlegt, bepaalt de rechter (samen met de familie) hoe de zorg voor kinderen opgelost wordt.

Meer lezen

Liefde en lachen met opa Toon Hermans

Githa Hermans (26) had een sterke band met haar opa. Ze woonde zelfs met haar ouders en zusje bij hem in huis. Toon Hermans mag dan wel Nederlands grootste komiek zijn, Githa herinnert zich hem vooral als zorgzame grootvader: ‘Hij was een hele lieve opa en gek op ons.’

Meer lezen

Mijn familie is rijkdom

De moeder van Pebble heeft reuma en moest vroeger alle touwtjes aan elkaar knopen om het hoofd financieel boven water te houden. Misschien heeft Pebble daarom wel geleerd dat rijkdom niet in geld zit, maar in liefde en gezondheid: 'Ze stond er alleen voor met drie kinderen, en toch zorgde ze dat mijn zus, pleegzus en ik gelukkig waren. Hierdoor leef ik nu zelf ook heel bewust.'

Meer lezen

Hoe Cas Spijkers zijn familie liefde voor koken meegaf

Pascalle groeide op in een horecagezin. Van haar vader, chef-kok Cas Spijkers, leerde ze hoe je van het leven moet genieten: met lekker eten en op z'n tijd een ‘glaasje vrolijkheid’. Zijn Bourgondische levensstijl bracht hij over op zijn kinderen en kleinkinderen. ‘Ons pap zorgde voor de gezelligheid.’

Meer lezen

'Ik vind het mooi hoe ze haar eigen weg kiest'

Anna (57) voedde haar dochter Eva nét even anders op dan de maatschappij gewend is. En ook de inmiddels 24-jarige Eva volgt niet het gebaande pad. De dames delen een hang naar spiritualiteit. Ieder op haar eigen manier en zo leren ze van elkaar. ‘Ik vind het mooi hoe ze haar eigen weg kiest, met de onzekerheid en twijfel die dat oplevert.’

Meer lezen

Als je vader Harry Mulisch is

Als er een vader is die zorgde dat zijn kinderen snel op eigen benen konden staan, was het wel Harry Mulisch. Hij was geen vader die zich druk maakte over rapportcijfers of foute vriendjes. Harry Mulisch zong gekke liedjes, maakte met zijn vrouw dansjes in de kamer en leerde zijn kinderen dat je goed moet zijn voor dieren. Dochter Frieda vertelt: ‘En tafelmanieren. Spaghetti snijden was ten strengste verboden!’

Meer lezen

Willemien: 'Ik moest echt opnieuw wortelen op een andere bodem'

Willemien van Egmond (37) stond er op haar zestiende opeens alleen voor toen haar moeder overleed. Ze kwam terecht in een pleeggezin. Toen ze 31 was had ze een identiteitscrisis; wat had haar moeder haar meegegeven en wat juist haar pleegouders? In Spanje vond ze rust. Ze organiseert er nu mindfulness- en yogaretraites voor mensen die tegen dezelfde levensvragen aanlopen als zij. ‘Ik vind het zo bijzonder dat mensen naar huis gaan vol dankbaarheid. Daar word ik heel erg door geraakt. Dat is voor mij rijkdom.’

Meer lezen

Wat moet ik regelen rondom de geboorte?

De geboorte is een prachtig moment, maar je kunt er maar even van genieten. Het leven gaat door en er moet van alles geregeld worden. En dan hebben we het niet over beschuit met muisjes, babykleding en een ledikantje.

Meer lezen

Geboortechecklist

Wij snappen dat je aan honderd-en-één dingen denkt als je net een kindje hebt gekregen. Maar er zijn ook zaken waar je minder graag aan denkt. Om je te helpen hebben we een handige geboortechecklist opgesteld.

Wat hebben Nederlanders van huis uit meegekregen

In opdracht van coöperatie DELA is onderzocht wat Nederlanders van huis uit hebben meegekregen en wat zij zelf weer doorgeven aan hun eigen kinderen. Wat blijkt, 43% van de Nederlanders geeft een andere opvoeding aan hun eigen kinderen dan dat ze zelf hebben gehad.

Meer lezen
Meer laden