• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
  • naar dela.nl

Zo vieren verschillende culturen een geboorte

Als er een kindje geboren wordt, mag beschuit met muisjes niet ontbreken. Al sinds de middeleeuwen wordt er in Nederland getrakteerd om een geboorte te vieren, en luxer dan beschuit werd het in die tijd niet. Ook werd aan jonge ouders verteld dat anijs (zit in de muisjes) goed is voor de productie van moedermelk, de baarmoeder snel tot de oorspronkelijke grootte terugbrengt én boze geesten weert. In andere culturen houden ze er ook (soms hele vreemde) tradities op na. We selecteerden de meest opvallende.

In Hawaii… begraven ze de placenta

Oorspronkelijke eilandbewoners houden een geheime ceremonie waarbij ze de placenta in de aarde begraven en er een boom of struik naast plaatsen. Dit zou een eeuwige band tussen het kindje, het land en de voorouders creëren. Zo groeien baby's op tot trotse Hawaiianen die hun moederland nooit willen verlaten.

In Japan… bewaren ze de navelstreng in een houten doosje

Als het laatste stukje gedroogde navelstreng van het kindje af valt, wordt het in Japan bewaard in een heso-no-o. Een mooi versierd houten doosje. Het moet zo de band tussen moeder en kind beschermen. Soms bewaren dokters zelfs een hele navelstreng om op te sturen aan de moeder.

Op de Filippijnen… gebruiken ze een overhemd als luier

Op sommige plekken in op de Filippijnen gebruiken mensen een oud overhemd van de vader als luier. Hierdoor gaat het kindje meer van zijn vader houden dan van iemand anders.

In Suriname… verven ze stippen op de baby

Om een pasgeboren kindje tegen het ‘boze oog’ te beschermen krijgt het in Suriname een blauwe stip op z’n voetje, voorhoofd en stuitje.

Arapaho Indianen… bewaren de navelstreng in een zakje aan de wieg

Net zoals Japanners bewaren de Arapaho Indianen de gedroogde navelstreng. In een zakje versierd met kralen, in de vorm van een ruit of een schildpad. Het symbool voor een lang leven. Het zit vast aan een draagbare wieg, zodat de baby het altijd bij zich houdt als hij gaat slapen.

Op Bali… versieren ze het huis met bloemen

Je kunt in Bali goed zien waar een kindje geboren is. Er hangen bloemenslingers in en om het huis, en rondom het huis staan versierde schalen met rijstkorrels, wierook en vruchten. Kleine gebaren die iedereen uitnodigen voor een groot feest.

In Ghana… krijgen baby’s een bijzondere naam

Kinderen krijgen in Ghana de naam van de dag waarop ze geboren zijn.

  • Maandag: voor een jongen Kojo en een meisje Adjoa.
  • Dinsdag: voor een jongen Kwabena en een meisje Abena.
  • Woensdag: voor een jongen Kwaku en een meisje Akua.
  • Donderdag: voor een jongen Yaw en een meisje Yaa.
  • Vrijdag: voor een jongen Kofi en een meisje Afua.
  • Zaterdag: voor een jongen Kwame en een meisje Ama.
  • Zondag: voor een jongen Kwesi en een meisje Esi.

Na zeven dagen krijgen ze dan vaak hun tweede naam.

Feitje: Kofi Annan, oud secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is geboren in Ghana. Op een vrijdag dus.

In Amerika… organiseren ze een babyshower

We hebben het hier eigenlijk al overgenomen: de babyshower. Volgens traditie wordt een babyshower gehouden ter voorbereiding van de geboorte van je eerste kind, zodat alle moeders uit je omgeving hun kennis en ervaringen met je kunnen delen. Inmiddels zie je deze traditie in Nederland ook steeds meer en bestaat een babyshower vooral uit heel veel cadeaus, gekke spelletjes doen en lekker eten.

Tradities zijn er in vele soorten en maten. We vroegen aan voorbijgangers op straat welke familietradities zij hebben meegekregen. Benieuwd waar zij aan denken? Bekijk de video.