Slim je geld vastzetten: hoe pak je dat aan?

Zet je een deel van je geld opzij tegen een gunstig rentetarief, dan kan je binnen tien, vijftien of twintig jaar een grote financiële reserve opbouwen. Een reserve die je kunt gebruiken voor het betalen van onverwachte, grote uitgaven. Maar ook voor toekomstplannen, zoals een eerste eigen koophuis of droombruiloft. Maar, er zijn zoveel verschillende manieren om geld opzij te zetten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het vinden van een product dat bij jou en je wensen het beste past.

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Waar wil je geld voor opzijzetten? Wat is je doel?
  2. Wanneer wil je dit doel hebben bereikt? Het vastzetten van je geld voor langere tijd, levert je namelijk vaak een hogere rente op.
  3. Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Kies je ervoor om een deel van je geld te beleggen, in plaats van vast te laten zetten, dan kan je financiële resultaat (veel) beter of juist (veel) slechter uitpakken.
  4. Hoe groot is de financiële buffer die je nodig denkt te hebben voor onvoorziene, kortetermijn uitgaven? Op de website van het Nibud kun je op basis van je persoonlijke situatie berekenen hoe groot jouw buffer zou moeten zijn.
  5. Hoeveel blijft er maandelijks over na aftrek van je vaste lasten en kosten voor levensonderhoud? Houd daarbij rekening met de onder punt 2 genoemde kortetermijn buffer.
  6. Zijn er posten waarop je kunt bezuinigen?
  7. Zijn je (groot)ouders bereid een bijdrage te leveren?

Vergelijken loont

Heb je bovenstaande vragen voor jezelf beantwoord? Dan is het slim om verschillende producten met elkaar te vergelijken om erachter te komen welk type product bij je doelen past. Coöperatie DELA heeft de kenmerken van drie verschillende producten naast elkaar gezet: een spaarverzekering, spaarrekening en deposito. Deze vergelijking helpt je in het maken van een keuze. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen wat het beste bij je past. Of wellicht is een combinatie wel de beste oplossing voor jou.