Op straat gevraagd: Wat regel jij voor de (klein)kinderen?

Bij veel belangrijke onderwerpen en beslissingen vragen we ons af: Hoe doen anderen dat eigenlijk? Hoe voeden anderen hun kinderen op? Zetten ze geld opzij voor later, en waarvoor dan precies? Reporter Wout van Wengerden ging voor ons de straat op en vroeg het.

1. Dak boven het hoofd

Als ouder ben je onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor scholing, medische hulp, voeding, kleding en onderdak. Misschien is het financieel interessant om een huis te kopen voor of samen met je kind. Er zijn daarnaast tal van huurmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld particulier huren maar ook via de woningbouwvereniging. Zorg dat je kind zich kan inschrijven op het woonadres, en check of hij of zij in aanmerking komt voor huurtoeslag. Neem bovendien samen het huurcontract goed door en wees vooral scherp op extra kosten, zoals gemeentebelasting, gas, water, licht en internet.

2. DigiD aanvragen

Voor het ondertekenen van alle digitale aanvragen zoals studiefinanciering en toeslagen heb is een DigiD nodig. Zonder een DigiD ben je dus nergens, vraag hem daarom op tijd aan. Hoe dit moet lees je op de website van het DigiD, gewoon op DigiD.nl.
Een steuntje in de rug

Met de spaarverzekering van coöperatie DELA leg je tegen 2,00 procent vaste rente geld opzij voor jezelf of jouw naasten. Dat hoeft helemaal niet veel te zijn, want de minimale inleg per keer is €10. Uiteindelijk tellen al die kleine beetjes op tot een mooi bedrag. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel.

3. Verzekeringen

Als je kind op kamers gaat wonen, is het handig een aantal verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering voor als hij of zij iets kapot maakt of beschadigt van een ander en je kind aansprakelijk is voor die schade.

4. Inboedelverzekering

Ook een inboedelverzekering is verstandig. Een inboedelverzekering vergoedt je spullen bij bijvoorbeeld inbraak, diefstal en brand. Onder inboedel worden niet alleen meubels verstaan, maar ook kleding en je laptop. Als je kind op kamers gaat, vraag dan na of er een inboedelverzekering bij de huurprijs is inbegrepen. Sommige verhuurders hebben een collectieve verzekering of een inboedelverzekering afgesloten.