Producten vergelijken

Bekijk de verschillen tussen een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito en bepaal zelf in 5 stappen welk product het beste bij jou past.

7 vragen die je jezelf moet stellen als je geld opzij wil zetten

Zet je een deel van je geld opzij tegen een gunstige spaarrente, dan kan je binnen tien, vijftien of twintig jaar een grote financiële reserve opbouwen. Een reserve die je kunt gebruiken voor het betalen van onverwachte, grote uitgaven. Maar ook voor een dure studie, aankoop eerste huis, een wereldreis of droombruiloft. Maar er zijn zoveel verschillende manieren om geld opzij te zetten dat je soms niet meer weet waar je moet beginnen. Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het vinden van het beste spaarproduct dat bij jou en je wensen past.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarvoor wil je geld opzijzetten? Wat is je doel?
  • Wanneer wil je dit doel hebben bereikt? Het vastzetten van je geld voor langere tijd, levert je namelijk vaak een hogere spaarrente op.
  • Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Kies je ervoor om een deel van je geld te beleggen, in plaats van vast te laten zetten, dan kan je financiële resultaat (veel) beter of juist (veel) slechter uitpakken.
  • Hoe groot is de financiële buffer die je nodig denkt te hebben voor onvoorziene kortetermijnuitgaven? Op de website van het Nibud kun je op basis van je persoonlijke situatie berekenen hoe groot jouw buffer zou moeten zijn.
Vergelijken loont
Nu de spaarrentes laag zijn, is het interessant om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Wij hebben de kenmerken van drie verschillende producten naast elkaar gezet: een spaarverzekering, spaarrekening en deposito. Bekijk de verschillen.
  • Hoeveel blijft er maandelijks over na aftrek van je vaste lasten en kosten voor levensonderhoud? Houd daarbij rekening met de onder punt 2 genoemde kortetermijnbuffer.
  • Zijn er posten waarop je kunt bezuinigen?
  • Zijn je (groot)ouders bereid een bijdrage te leveren? Attendeer ze op de gunstige belastingvrijstellingen voor schenkingen aan kinderen en kleinkinderen.

Vergelijk een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito

Wat zijn de verschillen tussen een spaarverzekering, een spaarrekening en een spaardeposito? Wij zochten het voor je uit. Bekijk de verschillen en ontdek in 5 stappen hoe jij geld opzij kunt zetten voor de toekomst. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen welk product het beste bij je past. Of wellicht is een combinatie wel de beste oplossing voor jou.