Prangende vraag: Hoe zorg ik dat mijn kind financieel zelfstandig wordt?

‘Hoe zorg ik dat mijn kind financieel zelfstandig wordt?’ vroegen we in deze editie van de Prangende vraag aan Henriëtte Raap, werkzaam bij Wijzer in geldzaken.

Meer lezen

Rien Meijer, Consumentenbond: ‘Kijk je niet uit, dan betaal je belasting over het geld dat je opzijzet voor je kind.’

We gunnen onze kinderen en kleinkinderen het beste, mooiste en gelukkigste leven. Om ze daarbij te helpen, zetten we graag geld voor ze opzij. Maar, wat is eigenlijk de beste manier om dat te doen? En, welke valkuilen moeten we vermijden? We vroegen het aan Rien Meijer, redacteur onderzoek en geld bij de Consumentenbond.

Meer lezen

Stappenplan

Een spaarverzekering, een spaarrekening of een spaardeposito? Wij zochten de verschillen voor je uit.

13 tips om je kinderen financieel op eigen benen te laten staan

Hoe eerder we onze kinderen spelenderwijs kennis laten maken met geld, hoe eerder ze op eigen benen kunnen staan. Hoe kunnen we kleuters leren dat een muntje van 10 cent minder waard is dan een brief van tien? Hoe leren we pubers verantwoord online bankieren? Met deze 13 tips van Adviseur Budgetvoorlichting Marion Weijers van het Nibud help je je kinderen op weg naar een financieel zelfstandige toekomst.

Meer lezen

4 manieren om geld opzij te zetten voor jouw (klein)kind

Als kinderen klein zijn, is het vaak moeilijk in te schatten hoe ze hun toekomst gaan vormgeven. Worden ze echt juf of brandweerman, of reizen ze liever alleen de wereld rond? Ongeacht de aard van hun keuzes: dromen zullen ze altijd hebben. Door vroegtijdig geld opzij te zetten, help jij ze bij het leven van hun dromen. Samen met Rien Meijer van de Consumentenbond hebben wij de voor- en nadelen van de meest geliefde spaaropties op een rij gezet.

Meer lezen

Op straat gevraagd: Heb jij je nalatenschap al geregeld?

Kun je in jouw huis blijven wonen als jouw partner overlijdt? Wie zorgt er voor jouw kleine kinderen, als jij en jouw partner onverwacht overlijden? En, zijn jouw nabestaanden eigenlijk wel op de hoogte van jouw keuzes? Reporter Wout van Wengerden ging voor ons de straat op en vroeg het.

Meer lezen

Checklist toekomst kind

Welke steuntjes in de rug kunnen we onze kinderen geven? Je leest het in onze checklist voor een zorgeloze toekomst voor je kind.

Hoe zet ik nu al slim geld opzij voor de toekomst van mijn kind?

Als ouder is de toekomst van je kind het belangrijkste wat er is. De eerste dag naar school, de spanning van de eerste rijles en die mooie en moeilijke dag dat ze uit huis gaan. Het gaat allemaal zo snel en je wilt je kind graag zoveel mogelijk bieden. Hoe kun je dan nu al geld opzijzetten voor de toekomst van je kind? Stephan van Gestel, medewerkers op de klantenservice van DELA, helpt ouders dagelijks met die vraag. ‘Het leukste vind ik dat ik mensen echt kan helpen en kan meedenken.’

Meer lezen

‘Mensen denken ‘het overkomt mij niet.’ Helaas zijn er genoeg die het wel overkomen is.’

Je denkt liever niet aan het mogelijke overlijden van je partner. Het is een vreselijke gebeurtenis die de wereld zoals je die kende op zijn kop zet. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Hopelijk hoef je dit nooit mee te maken, maar soms gebeuren er helaas nare dingen. Hoe bereid je je gezin hier financieel op voor? Voor een antwoord spreken we met financieel adviseur William Boelens: ‘Zorg ervoor dat de ellende van je overlijden niet groter wordt voor je gezin.’

Meer lezen

Op straat gevraagd: Wat regel jij voor de (klein)kinderen?

Bij veel belangrijke onderwerpen en beslissingen vragen we ons af: Hoe doen anderen dat eigenlijk? Hoe voeden anderen hun kinderen op? Zetten ze geld opzij voor later, en waarvoor dan precies? Reporter Wout van Wengerden ging voor ons de straat op en vroeg het.

Meer lezen

Zakgeld is leergeld

Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in de financiële problemen. Maar hoe leren we onze kinderen eigenlijk met geld omgaan? En, wanneer beginnen we daarmee? Marion Weijers van het Nibud legt uit dat ‘jong geleerd is oud gedaan’ als het omgaan met geld betreft.

Meer lezen

In gesprek met je kind

Leer je kind wat de waarde van geld is. Door hier bewust mee bezig te zijn én het onderwerp ‘geld’ bespreekbaar te maken leert je kind het meeste. Met het praatstuk helpen we je om het gesprek aan te gaan met je kinderen.

Op straat gevraagd: Hoe zorg je voor een zorgeloze financiële toekomst van je kind?

Wout gaat de straat op om voorbijgangers te bevragen over de financiële toekomst van hun kind. Want hoe zorg je dat ook de financiële toekomst van je kind er zo zorgeloos mogelijk uit ziet? Veel ouders denken er over na en vinden het belangrijk om zijn of haar kinderen de waarde van geld bij te brengen en het besef dat je niet zomaar alles kan krijgen wat je wil. Bekijk de video en zie hoe Nederlanders zorgen voor de financiële toekomst van hun kinderen.

Meer lezen

In Dubio: Als je kind financieel zelfstandig wordt – waar kies je dan voor?

Moeder Minka en dochter Pien gaan in gesprek over financieel zelfstandig worden. Hoe bereid je je kind of jezelf voor op een zorgeloze toekomst? Aan de hand van stellingen waaruit ze moeten kiezen, ontstaat er een bijzonder gesprek, waarin niet alle antwoorden vanzelfsprekend zijn.

Meer lezen

Download de kaartenset

Vind je het lastig om met je kind in gesprek te gaan over financiën? Download dan gratis de kaartenset voor een laagdrempelig gesprek.

Checklist: dit moet je regelen als je kind het huis uit gaat

Of ze nu gaan studeren, de liefde van hun leven ontmoeten of gewoon een plek voor zichzelf willen. Vroeg of laat slaan kinderen hun vleugels uit. Best spannend, maar met deze checklist weet je zeker dat ze in elk geval zonder zorgen op eigen benen kunnen staan.

Meer lezen

Geld noemen wij thuis ‘tickets’

De van oorsprong Braziliaanse Gaby (28) is moeder van Mia (4) en runt haar eigen marketing agency, GK Communications. Ze wil haar dochter een gelukkige en onbezorgde toekomst bieden. Samen met Mia’s Nederlandse vader Jeffrey heeft ze bijzondere manieren ontwikkeld om Mia te leren over geld. ‘Mia heeft een tijd lang betaald met speelgoedgeld. Dan stond ik klaar om te betalen en stak ze haar kleine handje met ‘geld’ uit naar de verkoopster: ‘alsjeblieft!’’

Meer lezen

‘Ik kreeg 5 cent zakgeld en vroeg echt niet om meer’

Annie (67) is getrouwd met Piet. Samen hebben ze twee dochters en vier kleinkinderen. Annie komt uit een gezin van dertien en is zich daardoor altijd bewust geweest van de waarde van geld. Haar eigen kinderen heeft ze dan ook meegegeven dat werken en geld opzijzetten belangrijk is. ‘Als onze schoenen te klein werden, knipte mijn moeder die aan de voorkant gewoon wat in. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar zo ging dat vroeger.’

Meer lezen

Labels met leuke spreuken

Gaat het omgaan met geld je kind goed af? Of kan het wel wat hulp gebruiken? Download onze labels met leuke spreuken om aan je kind je te geven.

‘Ik wil niet dat mijn kinderen zich zorgen hoeven te maken over mijn uitvaart.’

Toen de neef van Susan op 36-jarige leeftijd overleed, bleek hij onvoldoende verzekerd. Naast hun grote verdriet, kreeg de familie daardoor te maken met geldnood. Voor Susan was het een echte wake-up call. Ze besloot haar eigen uitvaartverzekering eens goed onder de loep te nemen, om het voor haar zoon (9) en dochter (7) zo goed mogelijk te regelen. ‘Rouwen om een dierbare is loodzwaar. Als er dan ook nog geldnood is, dan wordt het wel erg veel.’

Meer lezen

‘In alle babyhectiek, zijn we helemaal vergeten een testament op te stellen.’

Verliefd, getrouwd, kind nummer één, kind nummer twee: soms volgen de mijlpalen elkaar zo snel op, dat ‘praktische’ zaken zoals het regelen van de voogdij er helemaal bij inschieten. Het overkwam Annette van den Berg (33), moeder van Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2). ‘Mijn man en ik hebben er geen minuut bij stilgestaan dat ons iets zou kunnen overkomen.’

Meer lezen

In gesprek met je kind over financiële zelfstandigheid

Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in de financiële problemen. Ook pubers en jongvolwassenen kan het enorm helpen om samen het gesprek aan te gaan over geld. Deze jongens en meisjes zijn de consumenten van later. Door het goede voorbeeld te geven en te leren hoe geld werkt, kunnen zij later op eigen benen staan.

Meer lezen

‘We geloven in de weg die Tycho uiteindelijk inslaat’

Lidy (30) had geen makkelijke jeugd, en dus doet ze er alles aan om haar zoontje Tycho (2) de emotionele en financiële steun te geven die ze zelf tekortkwam. ‘Het geld dat we voor hem opzijzetten, hoeft hij niet te gebruiken voor een studie. Ik wil dat hij dat doet, waar hij gelukkig van wordt.’

Meer lezen

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

Help, mijn kind wil in het buitenland studeren

Je dochter die je met grote, hoopvolle ogen aankijkt: 'Pap, mag ik alsjeblieft een semester naar het buitenland?' Ben jij financieel in staat om dit soort (vaak) onverwachte vragen van je kind(eren) op te vangen?

Meer lezen

Slim je geld vastzetten: hoe pak je dat aan?

Zet je een deel van je geld opzij tegen een gunstig rentetarief, dan kan je binnen tien, vijftien of twintig jaar een grote financiële reserve opbouwen. Een reserve die je kunt gebruiken voor het betalen van onverwachte, grote uitgaven. Maar ook voor toekomstplannen, zoals een eerste eigen koophuis of droombruiloft. Maar, er zijn zoveel verschillende manieren om geld opzij te zetten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het vinden van een product dat bij jou en je wensen het beste past.

Meer lezen

Video: Hoe denken kinderen over geld?

Hoe kinderen denken over geld? Rijk zijn is niet leuk als je eenzaam bent. Een straaljager is het duurste wat iemand ooit heeft gekocht. We vroegen Lieve, Sep, Hope, Pepijn, Yentl, Mariëlle en Merlijn hoe zij denken over geld.

Meer lezen

Volgens je ouders moet je op je 21ste op eigen benen kunnen staan

Ouders zijn er jaren druk mee: hun kroost klaarstomen voor de grote wijde wereld. Maar als puntje bij paaltje komt, houden Nederlandse ouders hun kinderen het liefst zo lang mogelijk onder hun eigen vleugels.

Meer lezen

Meer weten over schenken?

Wij hebben alles rondom schenken bij leven voor je op een rijtje gezet. Zo zie je in één oogopslag op wat voor manieren jij een schenking kan doen.

‘Door ons lieve gebaar, moest onze dochter huurtoeslag terugbetalen’

Cees en Tineke van den Broek bedoelden het zo goed. Ze zetten geld opzij voor hun kleinzoons, maar werden onaangenaam verrast: door hun lieve gebaar, verloor hun dochter haar recht op huurtoeslag. ‘Het voelt onrechtvaardig.’

Meer lezen

Geld opzijzetten zonder elkaar in de vingers te snijden

Het krijgen van een kleinkind is een bijzonder moment in het leven. Veel grootouders willen graag geld opzijzetten om dit wondertje alle kansen van de wereld te geven, maar weten niet goed waar ze rekening mee moeten houden.

Meer lezen

Schenken bij leven biedt fijne voordelen

Is jouw kind in verwachting van een baby of staat hij of zij op het punt om een eerste huis te kopen? Als ouder ben je natuurlijk apetrots, want het is jóuw kind die ineens écht volwassen is geworden. Je wilt in deze spannende tijd graag iets betekenen, misschien wel in de vorm van een schenking. Waar moet je op letten? DELA zet het voor je op een rij.

Meer lezen

Studeren dankzij een financieel steuntje in de rug van pa en ma

Veel ouders hebben toekomstdromen voor hun kinderen. Dat ze goed terecht komen, zich kunnen redden, en bovenal: gelukkig worden. Hoe je ze daarbij kunt helpen? Natuurlijk door opvoeding en het meegeven van jouw normen en waarden. Maar ook financieel kun je ze helpen. Loes en Maarten wilden hun dochters de mogelijkheid geven om te studeren. Meteen na de geboortes van Ilona (28) en Femke (26) begonnen ze met geld opzij zetten. Inmiddels zijn beide meiden afgestudeerd en volop aan het werk. Wat heeft het financiële steuntje in de rug van hun ouders voor hen betekend?

Meer lezen

Yes, geld gekregen om op eigen benen te staan!

De één leeft op van een wereldreis, een ander zet liever alvast geld opzij voor z’n oude dag en weer een derde stopt geld in bakstenen. Wat voor moois zou jij doen als je ouders geld voor je opzij hebben gezet?

Meer lezen

Geld is tijd

Het overlijden van een ouder heeft een grote, emotionele impact op kinderen. Ze begrijpen niet waarom papa nooit meer terugkomt, gaan weer in bed plassen of kunnen ‘zomaar’ boos, verdrietig of agressief worden¹. Een moeilijke situatie voor de overgebleven ouder, die naast zijn/haar eigen rouwproces geconfronteerd wordt met hartverscheurende vragen als: 'Papa, ga jij nu ook dood? Wie knuffelt mama nu als ze moet huilen?'

Meer lezen

Schenken is het nieuwe bezuinigen

Nederlanders zijn kampioen geld opzijzetten. Maar liefst € 337.7 miljard hebben we volgens het CBS met z’n allen aan de kant gezet, wat neerkomt op een gemiddelde van € 44.500 per huishouden*. 'Fijn voor later, voor de kinderen,' vinden we, maar hoe verstandig is onze oppot-drang eigenlijk?

Meer lezen
Meer laden