Aanmeldformulier nieuwsbrief LEEF!

Fijn dat u de online nieuwsbrief LEEF! van coöperatie DELA wilt ontvangen. In LEEF! vindt u inspirerende en actuele onderwerpen over het (door)leven. U ontvangt de nieuwsbrief vier keer per jaar.

Meer lezen

Kaartenset die je helpt bij het voeren van een meelevend gesprek

Wat doe je als een dierbare in je omgeving is overleden? Ondersteun je de nabestaanden emotioneel, of ga je meer in de praktische regelstand? Het is lastig om met elkaar in gesprek te gaan over de dood en het achterlaten van dierbare mensen. Om je te helpen op een laagdrempelige manier een meelevend gesprek te starten, kun je de kaartenset uit de video downloaden. Vul je gegevens in en ontvang de download in je e-mail.

Meer lezen

Download ‘Hoe laat ik mijn dierbaren achter als ik er straks niet meer ben?’

Denk je weleens na over de tijd die je nog hebt in dit leven? Wat wil je nog allemaal doen? En misschien denk je ook na over je eigen afscheid. En over het leven als je er zelf niet meer bent. Hoe laat je je dierbaren achter? Nadenken en hierover praten met dierbaren is soms best moeilijk. Dit praatstuk geeft je inspiratie en helpt je om dit moeilijke onderwerp bespreekbaar te maken.

Meer lezen

Feiten en cijfers over erven en schenken

Het is altijd goed om eens in de zoveel tijd je financiën onder de loep te nemen. Elk jaar heb je te maken met nieuwe wetten en regelgeving. De belangrijkste veranderingen voor erven en schenken van geld hebben we voor je inzichtelijk gemaakt. Vul je gegevens in en ontvang de download met de feiten en cijfers in je e-mail.

Meer lezen

Download praktische checklist digitaal nalatenschap

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? De handige checklist voor je digitale nalatenschap helpt je op weg en laat je je zien wat jij zelf nu al kunt regelen.

Meer lezen

Download stappenplan afscheidsspeech schrijven

Je hebt er vast wel eens over nagedacht. Wat zou je zeggen op de begrafenis van je vader, je oma of je beste vriendin? Als het toch écht zo ver komt, kan het heel lastig zijn om de juiste woorden op papier te krijgen. Laat staan om ze voor een volle zaal uit te spreken. Hoe moeilijk ook, met deze 10 stappen schrijf je zeker een mooi afscheidswoord. Vul onderstaand formulier in en ontvang direct de download.

Meer lezen

Download inspirerende verhalenbundel

In een serie verhalen nemen we je mee langs verschillende vormen van afscheid nemen. Door uw gegevens in te vullen krijg je toegang tot inspirerende verhalen waarin je leest hoe anderen afscheid namen van hun dierbaren.

Meer lezen

Een praktisch stappenplan voor het regelen van de uitvaart

Een afscheid regelen, hoe doet je dat? Het s het belangrijk om te weten wat er bij het organiseren van een begrafenis of crematie komt kijken. Want je hebt slechts een paar dagen om over tal van praktische zaken een beslissing nemen. Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt.

Meer lezen

Download ‘Feiten en cijfers over uitvaartwensen’

De helft van de Nederlanders (52%) heeft wel wensen voor zijn of haar afscheid maar spreekt deze niet uit of legt deze niet vast. Heel belangrijk om wel te doen, zodat het afscheid persoonlijk en eigen is, en een mooie herinnering blijft voor je naasten. Laat je inspireren met feiten & cijfers rondom uitvaartwensen van Nederlanders.

Meer lezen

Download 'Checklist digitaal nalatenschap'

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Met de handige checklist voor je digitale nalatenschap helpen we je op weg en laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen.

Meer lezen

Download ‘Uitvaartwensen bespreekbaar maken’

Weten je dierbaren hoe jouw afscheid eruit moet zien? Zijn ze op de hoogte van je wensen? Met deze download geven we je een hulpmiddel om dit beladen onderwerp bespreekbaar te maken.

Meer lezen

Download ‘Bundel met uitvaartverhalen’

In een serie verhalen nemen we je mee langs verschillende vormen van afscheid nemen. Door uw gegevens in te vullen krijg je toegang tot bijzondere verhalen waarin je leest hoe anderen afscheid namen van hun dierbaren.

Meer lezen

Download ‘Checklist uitvaart’

Abonnementen, verzekeringen, wachtwoorden, testament… Welke gegevens hebben jouw dierbaren nodig als jij er niet meer bent? Deze checklist helpt je inzichtelijk maken bij welke instanties jouw gegevens bekend zijn, zodat je dierbaren alle zaken correct kunnen afhandelen als het nodig is.

Meer lezen

Handige kaartenset om je wensen bespreekbaar te maken

Nadenken over je eigen afscheid is lastig omdat het je confronteert met je eigen sterfelijkheid. Met het feit dat je dierbaren op een bepaald moment moet achterlaten. Maar om je dierbaren zo goed mogelijk achter te kunnen laten, is het juist belangrijk om je wensen te bespreken met je dierbaren. Om het gesprek op gang te brengen, kun je de set met kaarten gebruiken. Op elk kaartje vind je twee uitersten. Maak een keuze en licht je keuze toe.

Meer lezen

Handig stappenplan om je uitvaart te regelen

Een afscheid regelen, hoe doet je dat? Het s het belangrijk om te weten wat er bij het organiseren van een begrafenis of crematie komt kijken. Want je hebt slechts een paar dagen om over tal van praktische zaken een beslissing nemen. Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt.

Meer lezen

Download ‘checklist duurzame uitvaart’.

Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Op dat moment ook nog rekening houden met een duurzaam afscheid, schiet er dan misschien bij in. Dat begrijpen wij heel goed. In de checklist duurzame uitvaart laten we je daarom zien welke keuzes jij kunt maken om het milieu minder te belasten.

Meer lezen

Download ‘infographic duurzame uitvaart’.

In de infographic laten we zien welke opties er zijn om je uitvaart zo duurzaam mogelijk in te vullen. Vul je gegevens in en ontvang de download in je mailbox.

Meer lezen

Download verhalenbundel; de draad van het leven weer oppakken

In een serie verhalen laten we je zien hoe nabestaanden de draad van hun leven weer hebben opgepakt na het verlies van een dierbare.

Meer lezen

Handige kaartenset om het gesprek over het verlies van een dierbare bespreekbaar te maken

Iemand verliezen is een verdrietige en moeilijke gebeurtenis. Iedereen gaat hier anders mee om en verwerkt het verlies op zijn of haar eigen manier. Het is goed om daarover met elkaar te praten, zodat je elkaar kunt steunen als dat nodig is. Het is soms moeilijk om hierover een gesprek te beginnen. Om het gesprek op gang te brengen, kun je de set met kaarten gebruiken. Op elk kaartje vind je twee uitersten. Maak een keuze en licht je keuze toe.

Meer lezen

Download praatstuk; de draad van het leven oppakken

Misschien heb je pasgeleden iemand verloren, of misschien is het al een tijdje terug. Jouw dierbaren zijn nu belangrijker dan ooit, want je hebt ze nodig om de draad van het leven weer op te kunnen pakken. Maar hoe geef je aan waar jij behoefte aan hebt? Vul onderstaande formulier in om toegang te krijgen tot de download met daarin handvatten om het gesprek met je omgeving aan te gaan.

Meer lezen

Download 'de draad van het leven oppakken voor kinderen'

Na verlies van een dierbare hebben ouders een dubbele taak: ze moeten zelf de draad van het leven oppakken én ze moeten hun kinderen ondersteunen hetzelfde te doen. Dat laatste gaat vaak gepaard met veel twijfels en onzekerheden. Waar hebben je kinderen wel en geen behoefte aan? Hoe weet je hoe het met ze gaat? De volgende handvatten helpen je om het gesprek over rouw met je kinderen aan te gaan en ze zo te helpen door te leven. Daarbij hebben we een onderscheidt gemaakt tussen kleine kinderen en pubers. Vul onderstaand formulier in om toegang te krijgen tot de download.

Meer lezen

Download kleurplaten; tekenen helpt kinderen met het verwerken van een verlies

Kindertherapeut Marieke helpt kinderen hun vrolijkheid en zelfvertrouwen terug te krijgen na een verlies. ‘Tekenen werkt helend’, vertelt Marieke. ‘Het helpt kinderen om dichter bij zichzelf te komen, los te laten en te verwerken. Daarom Marieke ontwikkelde speciale kleurplaten. Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt de kleurplaten dan direct per e-mail.

Meer lezen

Download ‘checklist nalatenschap’

Als de uitvaart achter de rug is, moeten veel zaken geregeld worden. Denk aan het stopzetten van abonnementen en verzekeringen, een huis leegmaken en misschien zelfs verkopen. Hoe zorg je ervoor dat je alles goed afwikkelt? Vraag nu de checklist aan die een overzicht geeft van alle praktische zaken die geregeld moeten worden.

Meer lezen

Download ‘labels met mooie spreuken'

Een knuffel of klein gebaar zegt soms meer dan 1.000 woorden. Wij hebben labels met mooie spreuken om een dierbare een hart onder de riem te steken. Vraag nu de labels aan die je bijvoorbeeld kunt bevestigen als kaartje aan een bos bloemen of bij een cadeautje.

Meer lezen

Download ‘tips opruimexpert’

Een ouder die verhuist naar een verzorgingshuis, een dierbare die komt te overlijden. Moeilijke, emotionele momenten die samengaan met een vervelende praktische noodzaak: het leegruimen van een huis. Vraag nu de acht tips van opruimexpert Anne von Zboray aan die je helpen het verleden, letterlijk en figuurlijk, een plek te geven.

Meer lezen

Download ‘labels met mooie spreuken’

Wil je graag je kind een hart onder de riem steken? Of laten weten dat je er voor hem of haar bent? Je kunt hier labels met mooie spreuken aanvragen die je bijvoorbeeld kunt bevestigen aan een cadeautje.

Meer lezen

Download ‘checklist zwanger’

Omdat de zwangerschap een hele leuke maar ook een ingrijpende periode is, hebben we een handige checklist opgesteld. Je zult momenten hebben dat je het overzicht even kwijt bent van wat je wanneer moet regelen of aanschaffen. Met deze checklist streep je alle regeldingen één voor één af.

Meer lezen

Download ‘checklist geboorte’

Wij snappen dat je aan honderd-en-één dingen denkt als je net een kindje hebt gekregen. Maar er zijn ook zaken waar je minder graag aan denkt. Omdat het wel belangrijk is voor je kindje dat het één en ander geregeld is, hebben we wat suggesties op een rijtje gezet.

Meer lezen

Download verhalenbundel meegeven

Wat wil jij meegeven in dit leven? Bepaalde tradities of levenslessen? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. Zo hoop je dat je de mensen die je lief zijn, zich goed kunnen voorbereiden op later. Vraag de verhalenbundel aan en haal inspiratie uit de verhalen van ouders die vertellen over wat zij willen meegeven aan hun kinderen. En over de toekomstdromen die zij voor hun kinderen hebben.

Meer lezen

Download 11 vragen aan een voogd

Hoe kies je de juiste voogd? De voogd van je kinderen krijgt dezelfde rechten, plichten en bevoegdheden als jij en je partner. Hij/zij bepaalt of een corrigerende tik acceptabel is, naar welke school je kinderen gaan en beheert het geld dat je nalaat aan je kinderen totdat ze 18 jaar zijn. In de download staan 11 vragen die je aan de potentiële voogd(en) kunt stellen om te zien of jullie op één lijn zitten als het gaat om opvoeden.

Meer lezen

Download feiten en cijfers over wat je meegeeft aan je kind

In opdracht van coöperatie DELA is onderzocht wat Nederlanders van huis uit hebben meegekregen en wat zij zelf weer doorgeven aan hun eigen kinderen. Wat blijkt, 43% van de Nederlanders geeft een andere opvoeding aan hun eigen kinderen dan dat ze zelf hebben gehad. Vul je gegevens in en ontvang de download met de feiten en cijfers van dit onderzoek.

Meer lezen

Praat met de kinderen over de scheiding. En help ze op weg naar een liefdevolle toekomst

Een scheiding is ingrijpend voor alle betrokkenen, met name als er kinderen in het spel zijn. Als ouder moet je je eigen emoties en verdriet een plek geven én moet je wennen aan de nieuwe dynamiek tussen jou en jouw ex-partner. In de praktijk blijkt dat kinderen tijdens dit gehele proces vaak een beetje worden vergeten. Het praatstuk is tot stand gekomen met dank aan mediator en psycholoog bij de Raad voor de Kinderbescherming Ine van Rooy. Hopelijk helpt het je de scheiding bespreekbaar te maken en zo te achterhalen wat jouw kind nodig heeft. Je hoeft alleen nog maar je gegevens in te vullen en je ontvangt het praatstuk via e-mail.

Meer lezen

Handige checklist voor de toekomst van je kind

Het leven is onvoorspelbaar. Dat maakt het vaak zo mooi, maar - zeker als ouder - ook spannend. Want hoe zorg je ervoor dat het goedkomt met je kind? Om je te helpen, maakten we een checklist met alles wat handig is om nu te regelen voor je kind. Vul je gegevens in en ontvang de download met de checklist.

Meer lezen

Praatstuk testament; een handig hulpmiddel om je testament te bespreken met je naasten

Het opstellen van een testament kan behoorlijk confronterend zijn, laat staan het bespreken ervan. Toch is het belangrijk om je dierbaren te betrekken bij je gedachten hierover. De onderwerpen en vragen die in dit praatstuk aan bod komen, helpen je om het gesprek met je naasten makkelijker aan te gaan. We hebben daarbij een onderscheid gemaakt tussen partners, biologische kinderen, stiefkinderen, potentiële voogden en overige familieleden. Vul onderstaande gegevens in en je ontvangt het praatstuk via de e-mail.

Meer lezen

Download checklist; wat je nu al kunt regelen voor de toekomst van je kind

Het leven is onvoorspelbaar. Dat maakt het vaak zo mooi, maar - zeker als ouder - ook spannend. Want hoe zorg je ervoor dat het goedkomt met je kind? Om je te helpen, maakten we een checklist met alles wat handig is om nu te regelen voor je kind. Vul je gegevens in en ontvang de download met de checklist.

Meer lezen

Handige checklist die je kunt gebruiken bij de geboorte

Wij snappen dat je aan honderd-en-één dingen denkt als je net een kindje hebt gekregen. Maar er zijn ook zaken waar je minder graag aan denkt. Omdat het wel belangrijk is voor je kindje dat het één en ander geregeld is, hebben we wat suggesties in een checklist voor je op een rijtje gezet.

Meer lezen

Download labels met leuke spreuken

We hebben leuke labels gemaakt die een link hebben met omgaan met geld. Vul je gegevens in en ontvang de download met labels met leuke spreuken die je kunt gebruiken om als kaartje aan een cadeautje te hangen.

Meer lezen

Binnen 5 stappen een spaarproduct vinden dat bij je past

Geld opzijzetten voelt goed en veilig. Het vormt een buffer tegen tegenslagen en helpt ons onze dromen waar te maken. Maar hoe kies je eigenlijk een spaarproduct dat het beste past bij de wensen van jou en jouw dierbaren? Ons stappenplan helpt je op weg om het juiste spaarproduct te kiezen. Je hoeft alleen nog maar je gegevens in te vullen en je ontvangt het stappenplan via e-mail.

Meer lezen

Download de kaartenset 'omgaan met geld'

We hebben een leuke kaartenset waarmee je met je kind een spel over omgaan met geld kunt spelen. Start het spel met het stellen van de eerste vraag. Je krijgt mooie antwoorden en inzichten over hoe je kind denkt over geld. Vul je gegevens in en ontvang de kaartsenset. Veel plezier met het spelen van het spel.

Meer lezen

Schenken bij leven; waar moet je allemaal op letten

Is jouw kind in verwachting van een baby of staat hij of zij op het punt om een eerste huis te kopen? Als ouder ben je natuurlijk apetrots, want het is jóuw kind die ineens écht volwassen is geworden. Je wilt in deze spannende tijd graag iets betekenen, misschien wel in de vorm van een schenking. Waar moet je op letten? Om je te helpen, maakten we een infographic gemaakt met alles wat je moet weten over schenken bij leven. Vul je gegevens in en ontvang de infographic.

Meer lezen

Download feiten en cijfers over geld opzijzetten voor je kind

Ouders zijn er jaren druk mee: zorgen dat hun kinderen op eigen benen kunnen staan. Maar als puntje bij paaltje komt, willen we onze kinderen het liefst zo lang mogelijk onder onze vleugels houden. Wat hebben ouders al geregeld voor als het moment daar is? Vul je gegevens in en ontvang de feiten en cijfers over geld opzijzetten voor je kind.

Meer lezen

Download ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind financieel zelfstandig wordt?’

Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in de financiële problemen. Ook pubers en jongvolwassenen kan het enorm helpen om samen het gesprek aan te gaan over geld. Dit praatstuk geeft je handvatten voor de financiële opvoeding van je kind. Vul onderstaand formulier in en ontvang het praatstuk in je mailbox.

Meer lezen

Stappenplan: kopen van een woning

Als je een woning gaat kopen komt er veel op je af en moet je van alles regelen. Om je hierbij te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt. Hiermee helpen we je stap voor stap door alle fases heen die je doorloopt als je een huis gaat kopen. Vul je gegevens in en ontvang het stappenplan direct in je mailbox.

Meer lezen

Financiële checklist voor het kopen van een woning

Het is zover. Je wilt een woning kopen. Dit is een grote financiële investering waar veel bij komt kijken. Deze checklist geeft je een helder overzicht van alle zaken en kosten om aan te denken. Handig zowel voor het kopen, als tijdens en na de koop van je woning. Regel het nu goed voor een mooie toekomst in je droomhuis. Vul je gegevens in en ontvang de financiële checklist direct in je mailbox.

Meer lezen

Handige checklist die je helpt om nu al zaken goed te regelen voor elkaar

Als je gaat samenwonen of trouwen is dat een mooi moment in je leven. Het is het begin van iets nieuws samen. Als je het besluit eenmaal genomen hebt, dan wil je het ook zo snel mogelijk doen. Je is wel verstandig om een aantal zaken goed te regelen. Om jullie daarbij op weg te helpen, maakten we een checklist met praktische voor je. Zodat je het netjes regelt met elkaar en voor elkaar, voor nu en later. Je hoeft alleen nog maar even je gegevens in te vullen om de checklist direct in je mailbox te ontvangen.

Meer lezen

Stappenplan; scheiden zonder dat je kinderen hebt

Over een scheiding denk je liever niet na, maar soms is het wel de juiste beslissing. Je moet veel zaken regelen, zoals het opzeggen van de huur of het verkopen van het huis, afspraken maken over de zorg voor een huisdier en in sommige gevallen heb je recht op partneralimentatie. Het is voor iedereen fijn als tijdens en na een scheiding alles goed wordt geregeld, maar waar moet je allemaal aan denken? Dit stappenplan is specifiek gemaakt voor mensen zonder kinderen. Vul je gegevens in en ontvang het stappenplan direct in je mailbox.

Meer lezen

Download met feiten en cijfers over geld opzijzetten voor je oude dag

Leuke uitjes met de kleinkinderen, overwinteren in zonnige oorden of een comfortabele woning voorzien van alle gemakken. Maar in hoeverre zetten mensen geld opzij voor deze plannen? Vul je gegevens in en ontvang de download met feiten en cijfers.

Meer lezen

Vraag de verhalenbundel aan

In deze verhalenbundel lees je verhalen van de beachvolleybalspelers over hun weg naar de top. Wij hopen dat ze je inspireren om jouw volle leven te leven, de strijd aan te gaan als het even tegenzit of anderen te steunen als ze het moeilijk hebben. Veel leesplezier!

Meer lezen

Download ‘Kaartjes hoogte- en dieptepuntendiner'

Herbeleef speciale momenten, of deel de moeilijke (opnieuw) met je dierbaren tijdens een persoonlijk hoogte- en dieptepuntendiner. Na het downloaden kun je de kaartjes uitprinten. Je gebruikt de kaartjes tijdens het diner door om de beurt antwoord op een vraag te geven. Veel plezier!

Meer lezen

Labels met mooie spreuken

Wil je een dierbare laten weten dat je aan hem of haar denkt? Of diegene een hart onder de riem steken? We hebben labels met mooie spreuken gemaakt die kunt bevestigen aan bijvoorbeeld een bosje bloemen of een cadeautje. Vul je gegevens in en ontvang de download met de labels in je e-mail.

Meer lezen

Kaartenset die je helpt bij het voeren van een meelevend gesprek

Wat doe jij als iemand in je omgeving slecht nieuws heeft gekregen? Ondersteun je iemand emotioneel, of ga je meer in de praktische regelstand? Het is altijd lastig om te reageren in heftige situaties. Het is soms moeilijk om hierover een gesprek te beginnen. Om je te helpen op een laagdrempelige manier een meelevend gesprek met een dierbare aan te gaan, kun je de kaartenset uit de video downloaden. Vul je gegevens in en ontvang de download in je e-mail.

Meer lezen

Download ‘Hoe ondersteun ik mijn dierbare die het moeilijk heeft?’

Heeft een dierbare van je een moeilijke tijd, omdat hij of zij ziek is of een levensbedreigende gebeurtenis heeft meegemaakt? Voor jou als naaste kan het lastig zijn om hier mee om te gaan. Dit praatstuk helpt je moeilijke zaken bespreekbaar te maken en je dierbare troost en hulp te bieden.

Meer lezen

Checklist wet- en regelgeving mantelzorg

Wij hebben een handig overzicht gemaakt van de belangrijkste wet- en regelgeving omtrent mantelzorg. Zo krijg je een beter beeld van alle mogelijkheden en bij wie je terecht kan voor een oplossing voor jullie situatie. Vul je gegevens in en ontvang de download met checklist.

Meer lezen

Aanvragen gratis glossy LATER (t.w.v. €5,95)

‘Waarom een glossy over de dood?’ Marlies Bol, inspiratiebron achter de glossy Later. ‘De meeste mensen hebben het liever niet over de dood. We krijgen er allemaal op mee te maken op een bepaald moment, dus kun je het beter samen bespreken. Het is belangrijk om regie te nemen in het leven. Er is veel meer mogelijk dan je denkt.’ DELA ervaart dat het belangrijk is om goed afscheid te nemen, zoals iemand was in het leven. Daarom krijg je van DELA de glossy LATER cadeau. Om samen over LATER… na te denken.

Meer lezen

'Kan ik ook een brochure printen om het rustig na te lezen?'

Download hier de brochure voor het regelen van een persoonlijk afscheid naar wens.

Meer lezen

Handig stappenplan voor het regelen van een uitvaart

Wanneer iemand van wie je houdt overlijdt en je de uitvaart gaat regelen, komt er veel op je af. In een korte tijd moet er van alles worden geregeld. Gelukkig sta je er niet alleen voor: de lokale uitvaartverzorgers van coöperatie DELA helpen om de uitvaart samen met jou vorm te geven. Dit handige stappenplan helpt bij het regelen van een uitvaart.

Meer lezen

Download de vergelijker

Wanneer iemand van wie je houdt overlijdt en je de uitvaart gaat regelen, komt er veel op je af. In een korte tijd moet er van alles worden geregeld. Gelukkig sta je er niet alleen voor: de lokale uitvaartverzorgers van coöperatie DELA helpen om de uitvaart samen met jou vorm te geven. Deze handige vergelijker helpt je met het vergelijken van een uitvaart.

Meer lezen
Meer laden