10 kleine gebaren om nabestaanden mee te ondersteunen

De dood is moeilijk, niet alleen voor de directe nabestaanden. Want wat kun jij nu helemaal betekenen voor die vriendin die haar vader is verloren? Voor de buurman die zonder zijn vrouw door moet leven? De verleiding om niks te doen en hem of haar 'maar even te laten’ is groot, maar goed voelt het niet. Deze tien gebaren, die mede tot stand zijn gekomen met behulp van rouwdeskundige Daan Westerink, laten zien dat je nabestaanden op een laagdrempelige manier kunt helpen de draad van het leven weer op te pakken.

Meer lezen

Checklist

Na het overlijden van een dierbare komen er, naast emoties, ook veel praktische zaken kijken. Wij hebben een handige checklist gemaakt. Deze geeft een goed overzicht van alle praktische zaken die geregeld moeten worden en helpt je alles zo goed mogelijk af te wikkelen.

10 kleine gebaren om kinderen mee te ondersteunen

De draad van het leven oppakken na verlies van een dierbare is voor kinderen net zo moeilijk als voor volwassenen. Peuters begrijpen niet goed waarom papa opeens geen verhaaltjes meer komt voorlezen, pubers worden vaak onterecht bestempeld als onverschillig. Rouwdeskundige Daan Westerink geeft tien laagdrempelige tips waarmee je kinderen na de dood van een dierbare kunt ondersteunen.

Meer lezen

Tips opruimexpert

Opruimexpert Anne von Zboray geeft acht tips die je helpen het verleden, letterlijk en figuurlijk, een plek te geven.

Checklist afwikkeling nalatenschap

Er komt veel op je af als je een dierbare verliest. In eerste instantie gaat al je aandacht naar het regelen van een waardig afscheid. Maar ook in de periode na het afscheid is er een aantal zaken die je moet regelen. Abonnementen en verzekeringen die stopgezet moeten worden, een huis dat verkocht moet worden. Hoe zorg je ervoor dat je alles goed afwikkelt?

Meer lezen

Coöperatieconsulente Mariska: ‘Door de praktische nasleep van overlijden inzichtelijk te maken, geef ik mensen houvast’

Coöperatieconsulente Mariska komt dagelijks in aanraking met nabestaanden die een nalatenschap moeten afwikkelen. Zij weet uit ervaring dat de praktische nasleep van een overlijden niet voor iedereen te overzien is. Van de Belastingdienst die aanklopt tot huurtoeslag die van de een op de andere dag wordt stopgezet: veel nabestaanden worden na de dood van een geliefde geconfronteerd met onaangename gevolgen. Dit kan hun rouwproces in de weg staan, want het brengt veel spanning met zich mee. Welke situaties komt de DELA Nabestaandenzorg vaak tegen en hoe kan je ermee omgaan?

Meer lezen

Een klein gebaar

Wil je graag je kind een hart onder de riem steken? Of laten weten dat je er voor hem of haar bent? Wij hebben labels met mooie spreuken ontwikkeld om te bevestigen aan bijvoorbeeld een cadeautje.

Daar sta je dan tussen al je herinneringen: 8 tips van een opruimexpert

Een ouder die verhuist naar een verzorgingshuis, een dierbare die komt te overlijden. Moeilijke, emotionele momenten die samengaan met een vervelende praktische noodzaak: het leegruimen van een huis. Wat bewaar je, wat breng je naar de kringloop? En, hoe voorkom je dat je urenlang in je oude kinderkamer voor je uit zit te staren?

Meer lezen

Van lieveling tot zwart schaap

Een overlijden gaat gepaard met een nalatenschap. Je ontvangt vaak geld en/of spullen die het verlies niet minder groot maken, maar je wel kunnen helpen de draad van het leven weer op te pakken. Maar wat kan er eigenlijk gebeuren als je de nalatenschap niet goed afwikkelt? Welke financiële en relationele problemen kunnen er dan ontstaan? En, hoe voorkom je dat? We vroegen het aan notaris, mediator én voorzitter van de Vereniging Mediators in het Notariaat Michaël Lentze.

Meer lezen

Download de labels met mooie spreuken

Een knuffel of klein gebaar zegt soms meer dan 1.000 woorden. Download hier onze labels met mooie spreuken om een dierbare een hart onder de riem te steken.

Op straat gevraagd: wat heb jij nog moeten regelen na de uitvaart van een dierbare?

In deze video gaat Wout de straat op om mensen te vragen wat zij hebben moeten regelen na het overlijden van een dierbare. Allen zijn het er over eens dat het een zware klus is. Van het praktisch leegruimen van een huis tot aan de erfenis die afgehandeld moet worden. Bekijk de video en zie wat Nederlanders allemaal hebben moeten regelen na het overlijden van een dierbare.

Meer lezen

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

Meer laden